MEE: Η Αίγυπτος ανακάλυψε ισραηλινές προσπάθειες να σκοτώσουν ηγετικά στελέχη της Χαμάς στο έδαφός της

 
αιγυπτιακος στρατος

Πηγή Φωτογραφίας: GIUSEPPE CACACE/AFP

Ενημερώθηκε: 12/09/25 - 20:04

Η Αίγυπτος ανακάλυψε ισραηλινά σχέδια για στοχοποίηση ηγετών της Χαμάς στο Κάιρο και προειδοποίησε το Ισραήλ ότι οποιαδήποτε επίθεση θα απαντηθεί με βία, δήλωσαν ανώτεροι Αιγύπτιοι αξιωματούχοι στο Middle East Eye.

«Οι αναφορές των υπηρεσιών ασφαλείας υποδηλώνουν ότι το Ισραήλ σχεδιάζει να δολοφονήσει ηγέτες της Χαμάς στο Κάιρο εδώ και αρκετό καιρό, καθώς η Αίγυπτος είχε ήδη αποτρέψει μια προηγούμενη απόπειρα κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την κατάπαυση του πυρός στην πόλη τα τελευταία δύο χρόνια», δήλωσε στο MEE μια πηγή ασφαλείας υψηλού επιπέδου.

Την Τρίτη, περίπου 12 αεροπορικές επιδρομές έπληξαν οικιστικά κτίρια στην πρωτεύουσα του Κατάρ , Ντόχα, περίπου στις 4 μ.μ. τοπική ώρα (1 μ.μ. GMT), με στόχο την ηγεσία της Χαμάς, μια επίθεση που έχει προκαλέσει καταδίκες σε όλη την περιοχή.

Οι δηλώσεις ανώτερων Αιγυπτίων αξιωματούχων ήρθαν ως απάντηση στις απειλές του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι το Ισραήλ θα στοχοποιήσει τη Χαμάς σε άλλες χώρες.

«Οποιαδήποτε απόπειρα κατά της ζωής ηγετών της Χαμάς σε αιγυπτιακό έδαφος θα θεωρηθεί από την Αίγυπτο ως παραβίαση της κυριαρχίας της και, κατά συνέπεια, ως κήρυξη πολέμου από το Ισραήλ, στην οποία δεν θα διστάσουμε να αντιδράσουμε», δήλωσε η πηγή ασφαλείας.

Παρόλο που δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα ότι ηγετικά στελέχη της Χαμάς έχουν ζήσει στην Αίγυπτο. Aρκετοί έχουν διαμείνει στη χώρα εδώ και χρόνια, ακόμη και πριν από τον τρέχοντα πόλεμο της Γάζας. Οι ταυτότητές τους, ο αριθμός τους και οι ακριβείς τοποθεσίες τους παραμένουν απόρρητες για λόγους ασφαλείας.

Σύμφωνα με την πηγή, Αιγύπτιοι αξιωματούχοι έχουν προτρέψει τους Ισραηλινούς ομολόγους τους να επιστρέψουν στις διαπραγματεύσεις και να εργαστούν για την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα, αντί να σύρουν την περιοχή σε ατελείωτους πολέμους και κλιμάκωση των εντάσεων.

«Οι σχέσεις Αιγύπτου-Ισραήλ είναι ήδη τεταμένες τους τελευταίους μήνες λόγω της αναποφασιστικότητας του Τελ Αβίβ απέναντι σε μια πιθανή εκεχειρία στη Γάζα», σημείωσε η πηγή.

Οι Αιγύπτιοι αξιωματούχοι είναι επιφυλακτικοί ως προς τις προσπάθειες μετατόπισης της ευθύνης για το μέλλον της Γάζας -συμπεριλαμβανομένης της πιθανής μετατόπισης Παλαιστινίων στο Βόρειο Σινά- στο Κάιρο.

Στις 19 Αυγούστου, το Υπουργείο Εσωτερικών της Αιγύπτου  αποκάλυψε  ότι η Αίγυπτος είχε αναπτύξει περίπου 40.000 στρατιώτες κατά μήκος των αιγυπτιακών συνόρων με τη Γάζα για να εμποδίσει την πιθανή διέλευση Παλαιστινίων στο Σινά.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ,επίσης, ότι το Κάιρο έχει παραγκωνιστεί στις διαπραγματεύσεις για την κατάρρευση της εκεχειρίας στη Γάζα, εν μέσω φόβων ότι μια μεγάλη  ισραηλινή  επίθεση στον θύλακα θα μπορούσε να αναγκάσει τους Παλαιστίνιους να παραβιάσουν τα σύνορα του Σινά και να προκαλέσουν χάος.

Η αλληλογραφία μεταξύ Αιγύπτου και Ισραήλ έχει διακοπεί εντελώς, χωρίς να έχει σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες για την εξασφάλιση εκεχειρίας στη Γάζα, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών την περασμένη εβδομάδα, πριν από την επίθεση στη Ντόχα.

«Η Αίγυπτος δεν υπερασπίζεται τη Χαμάς»

Εν τω μεταξύ, ένας ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος δήλωσε ότι η ισραηλινή επιδρομή στη Ντόχα δεν αφορούσε τον αιγυπτιακό ουρανό. «Κανένα ισραηλινό αεροσκάφος που συμμετείχε στην επίθεση στη Ντόχα δεν διέσχισε καθόλου τον αιγυπτιακό εναέριο χώρο», δήλωσαν.

Ο αξιωματούχος του στρατού επιβεβαίωσε περαιτέρω ότι: «Η Αίγυπτος δεν είχε προηγούμενη γνώση για την επίθεση στη Ντόχα και ότι δεν υπήρξε απολύτως κανένας συντονισμός μεταξύ Αιγύπτου, Ισραήλ ή ΗΠΑ σχετικά με την επιχείρηση».

«Ένα κινεζικό σύστημα αεράμυνας αναπτύσσεται αυτή τη στιγμή στη χερσόνησο του Σινά, που συνορεύει με το Ισραήλ, καθιστώντας αδύνατη τη διέλευση οποιουδήποτε αεροσκάφους χωρίς προηγούμενη άδεια ή ανίχνευση», δήλωσε ο αξιωματούχος στο MEE.

Στην βιντεοσκοπημένη ομιλία του μετά τις επιθέσεις στη Ντόχα, ο Νετανιάχου απείλησε να στοχοποιήσει τη Χαμάς οπουδήποτε.

«Λέω στο Κατάρ και σε όλα τα έθνη που φιλοξενούν τρομοκράτες: είτε τους απελάστε είτε τους οδηγήστε στη δικαιοσύνη. Γιατί αν δεν το κάνετε εσείς, θα το κάνουμε εμείς», είπε.

Ένας εξέχων αναλυτής ασφαλείας που μίλησε στο Middle East Eye υπό τον όρο της ανωνυμίας, βλέπει τις προειδοποιήσεις των πηγών λιγότερο σχετικά με την ίδια τη Χαμάς και περισσότερο σχετικά με το πώς βλέπει το Κάιρο τη θέση του στην περιοχή.

«Η Αίγυπτος δεν υπερασπίζεται τη Χαμάς - βλέπει την ομάδα με καχυποψία και τη συνδέει με την εκτός νόμου Μουσουλμανική Αδελφότητα», υποστήριξε ο αναλυτής. 

«Ωστόσο, η Αίγυπτος θεωρεί τον εαυτό της ως την πιο στρατηγική αραβική χώρα και οποιαδήποτε ισραηλινή επίθεση στο έδαφός της θα θεωρηθεί ως μια μορφή ταπείνωσης. Θα υπονόμευε το κύρος της Αιγύπτου και θα έθετε σε κίνδυνο το περιφερειακό καθεστώς που προσπαθεί να διατηρήσει, παρά το γεγονός ότι η Ντόχα έχει μεγαλύτερη επιρροή στις ειρηνευτικές συνομιλίες τους τελευταίους μήνες».

Το Κάιρο ιστορικά διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στη διαμεσολάβηση μεταξύ του Ισραήλ και των παλαιστινιακών παρατάξεων, ιδίως της Χαμάς. Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες έχει τεθεί όλο και περισσότερο στο περιθώριο των συνομιλιών για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, εν μέσω φόβων στο Κάιρο ότι μια ισραηλινή χερσαία επίθεση στον θύλακα θα μπορούσε να σύρει την Αίγυπτο στη σύγκρουση. 

«Η ικανότητα της Αιγύπτου να ενεργεί ως αξιόπιστος μεσολαβητής στη Γάζα θα κατέρρεε εάν επιτρεπόταν στο Ισραήλ να πραγματοποιεί δολοφονίες στο Κάιρο ανεξέλεγκτα», εξήγησε ο αναλυτής.

«Τα καθεστώτα της χώρας έχουν επενδύσει πολλά σε αυτόν τον ρόλο. Μια επίθεση στην πρωτεύουσα θα κατέστρεφε αυτή την εικόνα και θα έδειχνε στην περιοχή ότι η Αίγυπτος δεν μπορεί ούτε καν να προστατεύσει την ίδια της την αυλή», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από : middleeasteye.net

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ