Καραμανλής-Ντόρα-Αβραμόπουλος υπέρ της εκλογής ΠτΔ από το λαό

 
Καραμανλής-Ντόρα-Αβραμόπουλος υπέρ της εκλογής ΠτΔ από το λαό

Ενημερώθηκε: 12/06/16 - 15:23

Της Ευτυχίας Αδηλίνη

Το θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας στην επικείμενη αναθεώρηση του Συντάγματος αναμένεται να προκαλέσει πολλές και μεγάλες συζητήσεις στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας καθώς με την άποψη του Αλέξη Τσίπρα για απευθείας εκλογή από το λαό διαφωνεί η ΝΔ μέσω του Κυριάκου Μητσοτάκη συμφωνούν, όμως, κορυφαία στελέχη, όπως ο πρώην πρόεδρος του κόμματος και πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλή, η Ντόρα Μπακογιάννη και ο 'Ελληνας Επίτροπος και πρώην αντιπρόεδρος του κόμματος Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Με παρέμβασή του στην “Καθημερινή” ο Δημήτρης Αβραμόπουλος επαναφέρει την πρόταση που είχε καταθέσει το 2011 λέγοντας, “Παραμένω συνεπής περισσότερο από ποτέ. Η κρισιμότητα των περιστάσεων απαιτεί ισχυρό πολιτειακό παράγοντα, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να εκλέγεται εκλέγεται απευθείας από τον λαό, με αυξημένες αρμοδιότητες κατ' ελάχιστον από αυτές του συντάγματος του 1975. Η άμεση εκλογή του Προέδρου θα προσδώσει κύρος στον θεσμό και στο αξίωμα και στην θεσμική τάξη της χώρας. Ο πρόεδρος πρέπει να λειτουργεί δημοκρατικά και συνεκτικά προς όφελος του έθνους όπου απαιτηθεί, σε αρμονική συνεννόηση με τα πολιτικά κόμματα, την κοινωνία και το λαό μας, τονίζει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Αίσθηση προκάλεσε και η τοποθέτηση της Ντόρας Μπακογιάννη, σήμερα το πρωί στο twitter όπου έγραψε χαρακτηριστικά “Χρειαζόμαστε τη Συνταγματική αναθεώρηση. Έχω ταχθεί υπέρ της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας από το λαό”.

Υπέρ της εκλογής του Προέδρου από το λαό είναι και ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ και πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής όπως αναφέρει στο πρωτοσέλιδό της η Κυριακάτικη εφημερίδα ΠΑΡΟΝ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, ο Κώστας Καραμανλής είχε αρνηθεί την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για την προεδρία της Δημοκρατίας γιατί πίστευε και πιστεύει και θα το “υπηρετήσει με πάθος” όπως λένε συνομιλητές του ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη σημερινή Ελλάδα πρέπει να εκλέγεται από το λαό και όχι να διορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας ΠΑΡΟΝ, ο Κώστας Καραμανλής Τάσσεται υπέρ της άμεσης εκλογής του Προέδρου Δημοκρατίας από το λαό και “υπογραμμίζει την ανάγκη ενίσχυσης των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας, ούτως ώστε ο ρόλος του να είναι πιο ουσιαστικός και παρεμβατικός και να μην εξαντλείται στην παρουσία του σε εορταστικές εκδηλώσεις και εθνικές παρελάσεις. Μεταξύ άλλων και σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του, ο πρώην πρωθυπουργός θεωρεί ότι ο εκάστοτε πρόεδρος πρέπει να έχει τη δυνατότητα να προβαίνει σε διαγγέλματα προς τον ελληνικό λαό σε ειδικές περιπτώσεις και επίσης να συγκαλεί με δική του πρωτοβουλία το συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών”.

Ο τρόπος εκλογής του Προέδρου Δημοκρατίας θα είναι το κορυφαίο θέμα που θα απασχολήσει το πολιτικό κόσμο και την κοινή γνώμη σε αυτή τη συνταγματική αναθεώρηση.

Ωστόσο, το θέμα αναμένεται να προκαλέσει και έντονες συζητήσεις στο εσωτερικό της ΝΔ καθώς πέραν του Κώστα Καραμανλή, της Ντόρας Μπακογιάννη και του Δημήτρη Αβραμόπουλου που τάσσονται ανοικτά υπέρ της απευθείας εκλογής από το λαό, η πρόταση αυτή ήταν πάγιο αίτημα του επίτιμου προέδρου της ΝΔ Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ο οποίος το επανέφερε σε κάθε του συνέντευξη.

Και αυτό είναι η αρχή, όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές από την αξιωματική αντιπολίτευση καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες αναμένονται και άλλοι βουλευτές και πρωτοκλασάτα στελέχη να ταχθούν υπέρ της εκλογής από το λαό.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που καταλογίζουν σπουδή στον Κυριάκο Μητσοτάκη να ανακοινώσει, πριν καλά καλά ανοίξει η συζήτηση, τις θέσεις της ΝΔ για την αναθεώρηση μέσα στις οποίες υπήρχε και η άρνηση για απευθείας εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό. Η θέση της ΝΔ, όπως διατυπώθηκε από τον αρμόδιο Κώστα Τασούλα, ήταν ναι στις αυξημένες αρμοδιότητες όχι στην απευθείας εκλογή.

Στελέχη της ΝΔ που διαφωνούν και με τη σπουδή και με το σημερινό τρόπο επιλογής του Προέδρου Δημοκρατίας λένε αφενός ότι “ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν μπορεί να ήταν αυτός που από τις εσωκομματικές του 2009 είχε ταχθεί υπέρ της εκλογής του προέδρου της ΝΔ από το λαό και για τον κορυφαίο θεσμό, τον Πρόεδρο Δημοκρατίας, να διαφωνεί και να δέχεται στον 21ο αιώνα να επιλέγεται από τον εκάστοτε πρωθυπουργό” και επιπλέον υπογραμμίζουν ότι “τόσο η σπουδή όσο και η θέση δείχνουν σαν αντίδραση στην πεποίθηση του Κώστα Καραμανλή για απευθείας εκλογή του Προέδρου Δημοκρατίας από το λαό”.