Πυρά κατά του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, κατηγορώντας το για στείρα αντιπολιτευτική πολιτική, ενώ σημείωσε πώς δεν μπορεί η αντιπολίτευση να συμπεριφέρεται σαν ανώνυμο τρολ.
Απαντώντας συγκεκριμένα ο κ. Μαρινάκης στις αιτιάσεις για τη φωτό του Πρωθυπουργού σε συγκέντρωση το 2017 ανέφερε πως πρόκειται για «μία θλιβερή ανακοίνωση, γιατί μετά την «οικογενειακή ευθύνη», που δεν προσιδιάζει σε δημοκρατική λογική, έχουμε και την ευθύνη της παρουσίας σε μια συγκέντρωση ή την «ευθύνη της φωτογραφίας» ή του βίντεο.
«Αυτά δεν μπορούν να εκφράζονται και μάλιστα επίσημα από δημοκρατικά κόμματα. Να είχε κάποιο τρολ προφίλ ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ή κάποιο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ να το κάνει», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Δυστυχώς αυτό συμβαίνει με ανώνυμα προφίλ και μάλιστα αυτοί που έχουν τα ανώνυμα προφίλ και δεν αναφέρομαι στο ΠΑΣΟΚ, τους πειράζουν οι επώνυμες σελίδες, οι οποίες τους …ξεβολεύουν», σημείωσε και συνέχισε:
«Αλλά είναι ένα κόμμα το οποίο είναι αξιωματική αντιπολίτευση. Είναι δυνατόν να κατηγορούμε έναν πολιτικό, τον Πρωθυπουργό, οποιονδήποτε πολιτικό, για το ότι βρέθηκε σε μία συγκέντρωση, σε μία συνάντηση και να επεκτείνουμε την όποια ευθύνη κάποιων εκ των προσώπων που ήταν μαζί τους και σε εκείνον; Δηλαδή, να ρωτήσω κάτι; Και δεν αναφέρομαι μόνο στο ΠΑΣΟΚ. Αναφέρομαι σε όλους όσοι κατηγορούν τον Πρωθυπουργό για ένα βίντεο, για μια φωτογραφία, για μια συγκέντρωση προ οκτώ, αν δεν κάνω λάθος, ετών».
«Οι εκπρόσωποι των κομμάτων αυτών, ο κύριος Τσουκαλάς και οι υπόλοιποι, παίρνουν όρκο για κάθε πρόσωπο που έχει φωτογραφηθεί κατά καιρούς ο πρόεδρος του κόμματος του ΠΑΣΟΚ ή των υπόλοιπων κομμάτων ή αν ένα από τα πρόσωπα με τα οποία έχει βγάλει φωτογραφία έχει βρεθεί σε μια συγκέντρωση, αύριο - μεθαύριο βρεθεί μπλεγμένος σε μια ιστορία, χωρίς εμείς να βγάζουμε αποφάσεις για κανέναν, σημαίνει ότι φταίει και ο κύριος Ανδρουλάκης ή ο κύριος Φάμελλος ή ο οποιοσδήποτε άλλος; Είμαστε σοβαροί;»
«Το ξαναλέω. Το να το λένε κάποια περιθωριακά μέσα ενημέρωσης αυτό, που πετάνε «λάσπη» σε οικογένειες κατά καιρούς, δυστυχώς το έχουμε συνηθίσει».
«Το "τέρας" αυτό το συνηθίσαμε. Δεν μπορούμε να πούμε κάτι παραπάνω, αλλά είναι δυνατόν αυτό να αναφέρεται σε μια ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Αυτή είναι η αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ; Έχει σχέση αυτό με τη στάση του ΠΑΣΟΚ πριν από 10 χρόνια, στις «μαύρες» ημέρες του 2015; Εκεί θέλει να πάει το ΠΑΣΟΚ ο κύριος Ανδρουλάκης; Γιατί προφανώς δεν φταίνε οι εκπρόσωποι. Ο κύριος Τσουκαλάς λέει αυτά που του λένε να πει. Έχω τη σχετική ευαισθησία να μην κατηγορώ τους εκπροσώπους των κομμάτων, παρά το τι κάνουν τα υπόλοιπα κόμματα, αλλά αυτό είναι ντροπιαστικό να ακούγεται και μάλιστα επισήμως. Ας κάνουν όση κριτική θέλουν πολιτικά, ας κάνουν τις κινήσεις τους σε ποινικό επίπεδο, αλλά αντιπολίτευση επί τη βάσει συγκεντρώσεων, βίντεο και φωτογραφιών για να επεκτείνουν την ευθύνη δεν περιμέναμε να κάνει, ειδικά το ΠΑΣΟΚ», ανέφερε ο κ. Μαρινάκης.
Στείρα η αντιπολιτευτική πολιτική
Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για στείρα και αντιπολιτευτική πολιτική αναφερόμενος σε δηλώσεις του προέδρου του κόμματος Νίκου Ανδρουλάκη για τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
«Είμαστε η μόνη Κυβέρνηση που μετά από δεκαετίες, έχει μια συγκεκριμένη αγροτική πολιτική και φοροελαφρύνσεων για τους αγρότες και στήριξής τους για το ρεύμα και με μια σειρά από πρωτοβουλίες αναπτυξιακού χαρακτήρα και για τους συνεταιρισμούς. Δεν είναι αντικείμενο, αυτών των ημερών, η πολιτική μας, αλλά εμείς είμαστε η Κυβέρνηση που μείωσε συγκεκριμένους φόρους, για το ΦΠΑ, για τα λιπάσματα, για τις ζωοτροφές. Έχει δώσει έναν μόνιμο μηχανισμό στήριξης της επιστροφής του αγροτικού πετρελαίου, ένα φτηνότερο ρεύμα, πιο προσιτό για τους αγρότες και τους συνεταιρισμούς για δέκα χρόνια», είπε αρχικά ο κ. Μαρινάκης και συνέχισε:
«Όλα αυτά και πολλά ακόμα, τα οποία συζητήθηκαν, εκτενώς, όταν είχαν και τις κινητοποιήσεις οι αγρότες, είναι δικές μας αλλαγές. Κινήσεις, οι οποίες είναι προς την κατεύθυνση στήριξης του πρωτογενούς τομέα. Θεωρώ, ότι όλα αυτά στο τέλος της ημέρας θα οδηγήσουν σε ακόμα καλύτερη παραγωγή και μεγαλύτερη αποδοτικότητα στη χώρα».
«Τώρα, ο κ. Ανδρουλάκης συνεχίζει την ίδια στείρα, αντιπολιτευτική τακτική. Βλέπει, ότι δεν αποδίδει δημοσκοπικά, αλλά το συνεχίζει. Δεν θα του κάνουμε εμείς υποδείξεις, ούτε θα δείξουμε εμείς τον τρόπο που ένα κόμμα θα λειτουργεί. Δικό του είναι το κόμμα. Ό,τι θέλει το κάνει. Εκλεγμένος νόμιμα και από δημοκρατική διαδικασία πρόεδρος είναι. Αυτό επιλέγει να κάνει, αυτό κάνει. Δική του δουλειά είναι. Δεν είναι δική μας δουλειά».
Ο κ. Μαρινάκης μίλησε για κινδύνους σε αυτή τη συζήτηση με τον πρώτο να είναι ο κίνδυνος συμψηφισμού.
«Είναι δύο νομίζω οι κίνδυνοι που έχουμε σε αυτή τη συζήτηση. Ο ένας είναι ο συμψηφισμός που θα οδηγήσει σε «θεωρητικά μείωση ευθυνών». Δεν θα κάνουμε συμψηφισμό. Όποιος έχει ευθύνη για το συγκεκριμένο θέμα, η ευθύνη αυτή είναι ακέραια και ατομική.
Το άλλο, όμως, που θεωρώ ότι είναι λάθος να κάνουμε και το κάνει δυστυχώς η αντιπολίτευση, είναι να ξεχάσουμε σε ποια χώρα ζούμε και τι συνέβη σε αυτή τη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες».
Για την πολιτική των τελευεταίων δεκαετιών ο κ. Μαρινάκης, υπογράμμισε:
«Το δεύτερο επιλέγει η αντιπολίτευση να το κάνει, όπως είπα και πριν. Δικαίωμά της είναι. Δεν θέλω να επεκταθώ περισσότερο. Κάποιοι, λέει από την αντιπολίτευση, έπαθαν και σοκ με κάποιους διαλόγους και ειδικά από το ΠΑΣΟΚ. Από τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ σοκαρίστηκε με αυτούς τους διαλόγους, εγώ δεν έχω να συμπληρώσω κάτι. Ειδικά οι παλαιότεροι ημών τα βλέπουν όλα αυτά και δεν ξέρω αν γελάνε ή κλαίνε, αλλά αυτό δεν είναι που ενδιαφέρει τους πολίτες. Τους πολίτες τους ενδιαφέρει το δια ταύτα στη συγκεκριμένη ιστορία, το οποίο είναι πάρα πολύ απλό».
«Να γυρίσουν πίσω τα λεφτά»
«Το είπε, χθες, ο Πρωθυπουργός, θα εξειδικευθεί τις επόμενες ημέρες. Θα αναζητήσουμε, εξαντλώντας κάθε δυνατό μέσο και το τελευταίο ευρώ που πήρε όποιος εξαπάτησε το Κράτος και στο τέλος της ημέρας την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και θα ξεκινήσουμε, για να γνωρίζετε, από αυτούς που πήραν τα περισσότερα, αντίστροφα. Δηλαδή θα δούμε τα ποσά των επιδοτήσεων και από τα περισσότερα προς τα λιγότερα θα γίνει εξαντλητικός έλεγχος, ευρώ - ευρώ, σε κάθε ΑΦΜ και σε περίπτωση που αποδειχτεί ότι ένα ΑΦΜ δεν έπρεπε να πάρει αυτά τα ποσά, τότε θα γίνουν όλοι οι καταλογισμοί».
«Όλες οι ενέργειες αναζήτησης με fast track διαδικασίες, όπως προβλέπει ο νόμος. Πρέπει να γυρίσουν πίσω τα λεφτά αυτά. Αυτό είναι το πρώτο μας καθήκον. Το δεύτερο καθήκον είναι το οποίο, ήδη, το έχουμε προχωρήσει ως ενέργεια, να μην συνεχιστεί αυτό το φαινόμενο, αυτή η «πληγή», ένα μέρος των επιδοτήσεων. Όσο είναι αυτό: 5%, 10%, 20% αυτής της κατηγορίας», σημείωσε ο κ. Μαρινάκης και συνέχισε:
«Δεν είναι οι περισσότερες, αλλά δεν είναι και ευκαταφρόνητες, να πηγαίνουν εκεί που δεν πρέπει, ούτως ώστε τα λεφτά αυτά να πηγαίνουν εκεί που πρέπει. Πώς αλλάζει αυτό; Με το να περάσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ. Αυτό το κάνουμε και πάλι εμείς. Και όχι, δεν το κάνουμε επειδή ήρθε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία».
«Είναι μια πρωτοβουλία μέσα από πολλές της Κυβέρνησης αυτής, σε μια λογική εξυγίανσης του ΟΠΕΚΕΠΕ. Το τρίτο που θέλω να πω είναι, ότι χωρίς να λέμε ότι πετύχαμε, στη συγκεκριμένη περίπτωση, το είπε και ο Πρωθυπουργός. Σε καμία περίπτωση δεν νομίζω, ότι διεκδικούμε συγχαρητήρια, το αντίθετο θα έλεγα για την περίπτωση του ΟΠΕΚΕΠΕ. Όλο αυτό το οποίο βλέπουμε να εκτυλίσσεται έγινε από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, υπό την πλήρη και ανεμπόδιστη, αυτονόητη συνεργασία των ελληνικών αρχών».
«Όλες αυτές οι διαδικασίες των επισυνδέσεων, οι οποίες έγιναν, έγιναν από ελληνικές υπηρεσίες, οι οποίες έδρασαν επί των δικών μας ημερών ανεμπόδιστα, όπως είναι αυτονόητο και αποτελεσματικά. Αυτό είναι και μια απάντηση σε όσους μιλάνε για καθεστώτα που επεμβαίνουν, που εμποδίζουν και όλες αυτές τις ανοησίες, που ακούμε από την αντιπολίτευση κατά καιρούς και από κάποια λίγα, ευτυχώς λίγα, μέσα ενημέρωσης που αναπαράγουν αυτή την «αστεία» προπαγάνδα».
«Στις εκλογές θα αποφασίσουν οι πολίτες»
«Και το τέταρτο που θέλω να πω, στο τέλος της ημέρας οι εκλογές είναι η κορυφαία δημοκρατική διαδικασία, οι πολίτες αποφασίζουν αξιολογώντας τα θετικά και τα αρνητικά μίας Κυβέρνησης. Και ναι, υπάρχουν ζητήματα, όπως είναι οι μεταφορές, σε ένα μέρος τους ειδικά, με το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, όπου εκεί δεν είναι που λένε τα «σκάνδαλα». Δεν είναι ένα σκάνδαλο. Είναι όμως μια εθνική «πληγή», η οποία έχει να κάνει και με εμάς και με τους προηγούμενους. Αλλά εμείς μιλάμε για εμάς», είπε ο κ. Μαρινάκης.
«Το γεγονός, ότι δεν καταφέραμε να εξυγιάνουμε τον ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά υπάρχουν και πάρα πολλά άλλα, πάρα πολλά «αποστήματα» που για δεκαετίες οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν τα ακουμπούσαν και εμείς τα σπάσαμε. Συντάξεις και ο παράνομος τρόπος που δίδονταν κάποιες συντάξεις και τα 2 και 3 χρόνια που κάναμε για να τις πάρουμε, οι παππούδες μας και οι γιαγιάδες μας. Και, πλέον, δίνονται σε 2 και 3 μήνες. Παράνομες συνταγογραφήσεις, πόσα λεφτά έχασε η χώρα σε αυτούς οι οποίοι τις έκαναν και σε αυτούς οι οποίοι έβγαζαν λεφτά, πλούτιζαν; Τελωνεία, τα κυκλώματα τα οποία έχουμε αντιμετωπίσει με συμμετοχή δυστυχώς και δημόσιων λειτουργών. Δημοτική αστυνομία, κυκλώματα σε φυλακές, κυκλώματα σε εφορίες, παράνομη εμπορία καυσίμων».
«Όλα αυτά είναι «αποστήματα» που έσπασε η Κυβέρνηση Μητσοτάκη. Όλα αυτά τα ξέρει ο κόσμος και δικαιολογημένα ζητάει να σπάσουμε το «απόστημα» του ΟΠΕΚΕΠΕ και θα το κάνουμε. Θα αναζητήσουμε κάθε ευρώ και το τελευταίο που θέλω να πω και θεωρώ ότι προλαβαίνω και αρκετές ερωτήσεις, δικαιολογημένες ως προς την ποινική διερεύνηση, θα τοποθετηθούμε στη σωστή στιγμή που θα είναι στη Βουλή. Όταν οι προαναγγελθείσες προτάσεις των κομμάτων κατατεθούν, με βάση όσα προβλέπει ο νόμος και το ποινικό δίκαιο με στοιχεία και δεδομένα και όχι με πολιτική αξιολόγηση, την οποία, ήδη, την κάναμε με πρωτοβουλίες οι οποίες αναλήφθηκαν από τον Πρωθυπουργό», κατέληξε ο κ. Μαρινάκης.