Ν. Δένδιας: «Το καλό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν σημαίνει εφησυχασμός»

 
DENDIAS

Ενημερώθηκε: 22/07/23 - 22:04

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Στην ανάγκη υπάρξεως καλού – προσωπικού – κλίματος μεταξύ των υπουργών Αμύνης Ελλάδος και Τουρκίας στάθηκε ιδιαιτέρως ο ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του προς την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» (Αλεξ. Φωτάκη), διευκρινίζοντας παράλληλα ότι δεν απαιτείται νέα προσέγγιση στα Μέτρα Οικοδομήσεως Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).

«Το πραγματικά καλό κλίμα στη συνάντηση μου με τον Τούρκο ομόλογο μου δε σημαίνει φυσικά ότι συγχωρείται εφησυχασμός», επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο Ν.Δενδιας, διευκρινίζοντας ότι νέα προσέγγιση στα ΜΟΕ δεν απαιτείται. «Είναι συγκεκριμένα και με συγκεκριμένο, περιορισμένο σκοπό και δεν πρέπει να γίνεται σύγχυση με τις διερευνητικές συνομιλίες», τόνισε χαρακτηριστικώς.

Για τα περί ενδεχόμενων «αναγκαίων υποχωρήσεων» του pρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη

Ο ΥΕΘΑ υπενθύμισε ότι «η προσφυγή στη Χάγη για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας είναι πάγια θέση της χώρας μας από το 1975 και τη συνάντηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή με τον Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ. Και είναι η Τουρκία αυτή που υπαναχώρησε στη συνέχεια, όχι η Ελλάδα. Στο ενδεχόμενο μιας τέτοιας προσφυγής αναφερόταν ο κ. Μητσοτάκης, όπως και στην πάγια θέση της χώρας μας για οριοθέτηση ΑΟΖ με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), και όχι φυσικά σε συζήτηση για θέματα εθνικής κυριαρχίας, όπως κατέστησε σαφές και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Μαρινάκης. O πρωθυπουργός συμπλήρωσε στην ίδια συνέντευξη ότι έχει υποχρέωση να διερευνήσει «αν υπάρχει ένα παράθυρο» και ότι «μπορεί και να μην υπάρχει τελικά». Όσον αφορά τα κόμματα και τις αντιδράσεις τους, η Κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι δεν είναι αυτό το κριτήριο με το οποίο αναλαμβάνει πολιτικές πρωτοβουλίες και ότι εκτελεί την εθνική της αποστολή».

Για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων

«Πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να αρχίσουμε άμεσα τις διαπραγματεύσεις για τη συμβασιοποίηση των 20+20 F-35 αλλά και 6 νέων C-130J και 2 μεταχειρισμένων ενώ εξετάζεται αν θα ενεργοποιηθεί ή όχι η option για μία επιπλέον φρεγάτα FDI και βρίσκονται στη διαδικασία της αξιολόγησης από τα αρμόδια Επιτελεία οι προσφορές για το πρόγραμμα ναυπήγησης 4 νέων κορβετών».

Σχετικά με τη συζήτηση για τα περιφερειακά σχέδια του ΝΑΤΟ σχετικά με την αναφορά στα Στενά αλλά και την Κυπριακή Δημοκρατία και τις τουρκικές αντιδράσεις και εάν ισχύει η πληροφορία ότι οι τοποθεσίες θα αναφέρονται με συντεταγμένες κατά πόσο αυτό ενόχλησε τη Λευκωσία, ο κ. Δένδιας επανέλαβε ότι «η Ελλάδα έχει δηλώσει σαφώς την αντίθεσή της στα όσα υποστηρίζει η Τουρκία. Το ζήτημα όμως της ονομασίας των Στενών και της αναφοράς στην Κυπριακή Δημοκρατία είναι θέμα που υπάγεται στη δικαιοδοσία του υπουργείου Εξωτερικών».

Για την πιθανότητα αναβαθμίσεως των τουρκικών F-16

«Με βάση τα αριθμητικά δεδομένα για τον ελληνικό σχεδιασμό, αυτή τη στιγμή δεν προκύπτει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας για την αναλογία μαχητικών αεροσκαφών μεταξύ των δύο κρατών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν παρακολουθούμε το ζήτημα..Οι ΗΠΑ, νομίζω ότι πρέπει να κρίνουν κατά το συμφέρον τους, αλλά η συνοχή του ΝΑΤΟ και η μη παραβίαση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των συμμάχων, θα έλεγα ότι εμπίπτει στα συμφέροντα των ΗΠΑ».

Για τη διασύνδεση της στρατιωτικής θητείας με την κατάρτιση

«Η πιστοποιημένη απόκτηση κάθετων δεξιοτήτων όπως η εκπαίδευση σε ειδικότητες που οδηγούν σε επαγγελματική αποκατάσταση και η απόκτηση δεξιοτήτων μέσω της φοίτησης σε Κέντρα Δια Βίου Μάθησης των Ενόπλων Δυνάμεων θα χρησιμεύει και ως μοριοδοτούμενο προσόν στις προκηρύξεις συναφών αντικειμένων από το Δημόσιο, ενώ θα υπάρχει σύνδεση με την αγορά εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, μέσω συγκεκριμένων δράσεων. Πρόκειται για μία τεράστια αλλαγή, με χρηματοδότηση και από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η οποία θα καταστήσει τη στρατιωτική θητεία χρήσιμη στον τομέα της απόκτησης δεξιοτήτων και της επαγγελματικής αποκατάστασης».

Ο ΥΕΘΑ Ν. Δένδιας επισήμανε καταλήγοντας τη συνέντευξή του ότι: «η Ελλάδα σήμερα, μετά από 4 χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, είναι μια χώρα με αυτοπεποίθηση, με ενεργό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή και με διευρυμένες συμμαχίες. Σε αυτή την κατεύθυνση, της Ελλάδας που είναι ένας υπολογίσιμος και αξιόπιστος παράγοντας διεθνώς, πιστεύω ότι θα πορευθούμε τη νέα τετραετία και μέσω της αμυντικής διπλωματίας»..

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ