Το ΝΑΤΟ δεν θίγει εθνικές θέσεις στο Αιγαίο, λέει ο Στόλτενμπε

Το ΝΑΤΟ δεν θίγει εθνικές θέσεις στο Αιγαίο, λέει ο Στόλτενμπε
Ενημερώθηκε: 23/04/16 - 11:50
Του Γιώργου Βλαβιανού

Αποκλειστική συνέντευξη στην τουρκική εφημερίδα Hurriyet Daily News παραχώρησε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στην οποία υπογράμμισε γιΑ μία ακόμη φορά ότι ο ρόλος του ΝΑΤΟ, όπως αυτός συμφωνήθηκε ανάμεσα στις ενδιαφερόμενες χώρες Ελλάδα και Τουρκία είναι πρακτικά η παρακολούθηση των περιοχών συχνών διελεύσεων μεταναστευτικών ροών κι εν συνεχεία διοχέτευση των πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο στην ελληνική ή την τουρκική ακτοφυλακή.

«Αναγνωρίζουμε την πρόοδο που έχει γίνει, την σημαντική μείωση του αριθμού των παράνομων διελεύσεων. Φυσικά το παραπάνω δεν προκαλείται μόνο από την παρουσία του ΝΑΤΟ. Αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης συλλογικής προσπάθειας. Γνωρίζουμε τις ευαισθησίες της Τουρκίας και της Ελλάδας για αυτά τα ύδατα. Αλλά έχουμε κάνει σαφές ότι η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο σε καμία περίπτωση δεν θα θίξει καμία εθνική θέση στα ζητήματα του Αιγαίου», λέει ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Τα πλοία του ΝΑΤΟ συγκεντρώνουν την παρουσία τους στην περιοχή όπου λαμβάνουν χώρα οι περισσότερες διελεύσεις, ειδικότερα στην περιοχή της Λέσβου, όπου αναμφισβήτητα έχουν πραγματοποιηθεί οι περισσότερες παράνομες διελεύσεις, και της Χίου. Και έχουμε δει, όπως έχω ήδη πει, σημαντική μείωση. Παρακολουθούμε την περιοχή και στη συνέχεια μοιραζόμαστε την πληροφορία σε πραγματικό χρόνο με την Τουρκική και Ελληνική Ακτοφυλακή, την Υπηρεσία Συνόρων της ΕΕ, και έχουμε δει ότι, η Τουρκική Ακτοφυλακή και το τουρκικό Ναυτικό, για παράδειγμα, έχουν αναλάβει δράση αναφορικά με την πληροφορία που εξέλαβαν από το ΝΑΤΟ. Οπότε με αυτόν τον τρόπο, συμβάλουμε στην διαχείριση της κατάστασης στο Αιγαίο. Ο στόχος είναι να διακόψουμε τις γραμμές της παράνομης μετανάστευσης και τα εγκληματικά δίκτυα και στη συνέχεια να μπορέσουμε να πάρουμε τους πρόσφυγες με νόμιμο, ομαλό και ασφαλή τρόπο από την Τουρκία στην Ευρώπη»