Νέο πολιτικό σκηνικό με αφορμή την απλή αναλογική

 
Νέο πολιτικό σκηνικό με αφορμή την απλή αναλογική

Ενημερώθηκε: 22/07/16 - 21:17

Της Ευτυχίας Αδηλίνη

Η αυξημένη πλειοψηφία που απαιτούσε τόσο στο σύνολό του, όσο και στα επιμέρους άρθρα, για παράδειγμα, την κατάργηση του μπόνους και την ψήφο στα 17, το νομοσχέδιο για τον Εκλογικό νόμο δεν επιτεύχθηκε και έτσι τόσο η Απλή Αναλογική, όσο και η κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών θα εφαρμοστούν όχι στην επόμενη αλλά στη μεθεπόμενη εκλογική αναμέτρηση όποτε και αν αυτή γίνει.

Ο «μαγικός αριθμός» των 200 βουλευτών δεν συγκεντρώθηκε σε κανένα από τα παραπάνω και έτσι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με το υπάρχον εκλογικό σύστημα και το πρώτο κόμμα να μοιραστεί το μπόνους των 50 εδρών.

Τα αποτελέσματα της χθεσινοβραδινής ψηφοφορίας στη Βουλή έβαλαν έτσι τέλος στα σχέδια της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού να εφαρμοστεί η απλή αναλογική από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση και να καταργηθεί το μπόνους των 50 εδρών.

Αυτό που θα ισχύσει, όμως, σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση όποτε και αν αυτή γίνει είναι το γεγονός ότι θα ψηφίσουν πλέον οι 17ρηδες.

Και αυτό γιατί το συγκεκριμένο άρθρο που αφορούσε στην ψήφος τα 17 έλαβε 180 ΝΑΙ, 81 ΟΧΙ και 20 ΠΑΡΩΝ.

Όμως, επειδή για το συγκεκριμένο άρθρο, αρκούσε η πλειοψηφία, των 151 βουλευτές, οι 130,000 περίπου ψηφοφόροι 17ρηδες μπορούν να ψηφίσουν πλέον στις ερχόμενες εκλογές.

Πέραν τούτου, όμως, η χθεσινή ψηφοφορία είχε και πολιτικά συμπεράσματα.

Πρώτον, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αραγές μέτωπο με τους ΑΝΕΛ και δημιούργησε προϋποθέσεις συνεργασίας με την Ένωση Κεντρώων, αλλά βρίσκεται πολύ μακριά και από το ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Συμπαράταξη και από το Ποτάμι.

Άλλωστε οι αντεγκλήσεις μεταξύ Τσίπρα και Γεννηματά και οι αλληλοκατηγορίες έδειξαν ότι το χάσμα που τους χωρίζει είναι μάλλον αγεφύρωτο.

Τούτο ισχύει και για το Ποτάμι. Συνεπώς, η Κεντροαριστερά δεν φαίνεται να μπορεί να αγκαλιάσει αυτά τα δύο κόμματα.

Αντίθετα, η ΔΗΜΑΡ μέσω του προέδρου της Αθ. Θεοχαρόπουλου και του τέως προέδρου της Φώτη Κουβέλη αποδεικνύει ότι βρίσκεται σε τροχιά συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Θεοχαρόπουλος καίτοι συνεργαζόμενος με το ΠΑΣΟΚ ψήφισε ΝΑΙ στον εκλογικό Νόμο. Αυτό συνέβη και με τον έτερο ανεξάρτητο βουλευτή Νίκο Νικολόπουλο.

Από την άλλη, βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι οι Οικολόγοι της κυβέρνησης, ήτοι οι κύριοι Δημαράς και Τσιρώνης, ακολούθησαν διαφορετική ο καθένας γραμμή.

«Παρών» ψήφισε ο Γ. Δημαράς, «Ναι» ψήφισε ο Δημ. Τσιρώνης.

Εν τω συνόλω υπέρ της Απλής Αναλογικής ψήφισαν 179 βουλευτές. 86 ψήφισαν Κατά και 16 δήλωσαν «παρών».

Η ψηφοφορία ανέδειξε, όμως, και κάτι άλλο.

Ότι το Ποτάμι δεν είναι συμπαγές και αρραγές. Και τούτο γιατί 10 βουλευτές του Ποταμιού εμφανίστηκαν με τέσσερις διαφορετικές επιλογές σε αυτά που ψήφισαν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Απλή αναλογική αλλά από τις μεθεπόμενες εκλογές