Νίκος Βούτσης στο Russia Today: Η χώρα μου είναι στο όριο της ανθρωπιστικής καταστροφής

 
Ο πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε και στη στάση της Γερμανίας στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Ενημερώθηκε: 23/12/16 - 20:58

Της Ευτυχίας Αδηλίνη

Συνέντευξη στο διεθνές τηλεοπτικό δίκτυο Russia Today και στη Σοφία Σεβαρντνάτζε για την εκπομπή της «Sophie&Co» παραχώρησε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Νίκος Βούτσης κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Μόσχα.

«Αντιλαμβάνεστε ότι η χώρα μου είναι στο όριο της ανθρωπιστικής καταστροφής» τόνισε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Βουλής. «250 χιλιάδες νέοι επιστήμονες έχουν φύγει, ως το πιο πολύτιμο κεφάλαιο, διότι η εκπαίδευση στην Ελλάδα είναι δημόσια, είναι κρατική. Είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο, επενδεδυμένο κεφάλαιο, το οποίο έχει πάει έτοιμο στην κυρία Μέι, στη Μεγάλη Βρετανία, στον κύριο Ολάντ και στην κυρία Μέρκελ. Έτοιμοι επιστήμονες, γιατροί, μηχανικοί… Και αν αυτό συνεχιστεί, η Ελλάδα και όχι μόνο, τα Βαλκάνια γενικότερα, θα οδηγηθούν στο να είναι μια ειδική οικονομική ζώνη, εντελώς ανισότιμη, στο πλαίσιο της ΕΕ. Αυτή η πορεία πρέπει να σταματήσει. Γι’ αυτό λέμε ότι εργαζόμαστε για όλη την Ευρώπη και για το μέλλον της. Δεν είναι απλώς ένα πρόβλημα της Ελλάδας που πρέπει να τακτοποιηθεί».

Έχουμε επιστρέψει τα περισσότερα δάνεια

Αναφερόμενος εξάλλου ο κ. Βούτσης στη στάση της Γερμανίας έναντι της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους είπε: «Το μεγαλύτερο ποσό από αυτό που έχει δανειστεί η Ελλάδα έχει επιστραφεί με άμεσους ή έμμεσους τρόπους στους δανειστές και τους εταίρους, στις τράπεζές τους, και ιδιαίτερα στη Γερμανία. Ενδεχομένως, μάλιστα, αυτά τα χρόνια να είναι θετικό το πρόσημο του τι έχει κερδίσει η Γερμανία σε σχέση με αυτά που έχει δανείσει. Άρα δεν είναι οικονομική η συζήτηση που γίνεται. Θα έλεγα πως είναι σαφώς πολιτική συζήτηση, όχι ακριβώς ιδεολογική –αριστερά έναντι δεξιάς– αλλά πολιτική με την έννοια σε ποια κατεύθυνση θα βαδίσει η ΕΕ για να γίνει μια οικονομική δύναμη, ανταγωνιστική, υπολογίσιμη». Και σημείωσε: «Υπάρχει υποκρισία στις διεθνείς σχέσεις, την οποία υφιστάμεθα, διότι είναι άλλα μέτρα και άλλα σταθμά, αλλιώς συμπεριφέρονται ως προς τους κανόνες της ΕΕ έναντι της χώρας μας για το χρέος και αλλιώς τους επικαλούνται όταν πρόκειται για την προσφυγική κρίση».

Σχετικά Θέματα:

Το ευρώ και η διαρροή εγκεφάλων

Ο Νίκος Βούτσης καταγγέλλει «πολιτικό σχέδιο βαλκανοποίησης»