Οι αντιδράσεις του ελληνικού πολιτικού κόσμου στο Brexit

 
Οι αντιδράσεις του ελληνικού πολιτικού κόσμου στο Brexit

Ενημερώθηκε: 24/06/16 - 15:15

Το αποτέλεσμα του Βρετανικού δημοψηφίσματος προκαλεί ανησυχία και προβληματισμό και στον ελληνικό πολιτικό κόσμο.

Ηδη η προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση του Σταύρου Θεοδωράκη με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στις 12 μ.μ. μεταφέρεται για τις 3.30 μ.μ.,λόγω των εξελίξεων μετά από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Μ. Βρετανία.

ΚΚΕ

Δήλωση έκαναν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, ο Θ. Θεχαρόπουλος, πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ. Ανακοίνωση εξέδωσαν το , ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ, η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης σχολίασε το αποτέλεσμα με ανάρτησή του στο twitter.

Ανδρέας Ανδρεάδης

Από τον επιχειρηματικό κόσμο το αποτέλεσμα σχολίασε , πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) με ανάρτησή του στο tweet.

Καταγράφουμε τις αντιδράσεις των ελληνικών κομμάτων και πολιτικών στην επιλογή των Βρετανών:

15:05 Στο Brexit αναφέρθηκαν Τσίπρας-Λεβέντης κατά τη συνάντησή τους

14.07 Ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Γκιουλέκας με ανάρτησή του στο twitter αναρωτιέται:

Θα έχουμε έξαρση του ευρωσκεπτικισμού και θα πυροδοτηθεί ένα φαινόμενο ντόμινο εξόδου και άλλων κρατών, όπως η Ολλανδία;

13.52 Αλ. Αλαβάνος: Το Brexit είναι πραγματικότητα, το Grexit μπορεί να γίνει πραγματικότητα σύντομα

Το Brexit είναι πραγματικότητα εδώ και λίγες ώρες, το Grexitμπορεί να γίνει πραγματικότητα πολύ σύντομα εκτιμά ο Αλέκος Αλαβάνος και προσθέτει αναφορικά με το δημοψηφισμα στην Ελλάδα ότι με φόντο όλα όσα έγιναν στη Βρετανία «η κυβέρνηση Τσίπρα φαντάζει ως μια άθλια κυβέρνηση, χωρίς καν τη στοιχειώδη ευαισθησία να παραιτηθεί».

Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος ο κ. Αλαβάνος τονίζει ότι το «όχι» αυτό είναι ένα «ναι» στην εθνική αξιοπρέπεια που τσαλακώνεται από τις εντολές του καπιταλιστικού κέντρου. «Είναι ένα «ναι» στην απελευθέρωση από την καπιταλιστική αγριότητα που πλήττει της λαϊκές συνοικίες της αστικής και αγροτικής Βρετανίας. Είναι ένα «ναι» στην κοινωνική ισότητα σε μια χώρα που η τρυφηλή , πάμπλουτη και διεφθαρμένη αλητεία των τραπεζιτών και των στελεχών των χρηματιστικών εταιριών έχει δημιουργήσει εκατομμύρια αστέγους, απροστάτευτους, απόρους».

Αναφέρει ότι η ψήφος αυτή του βρετανικού λαού« μας συγκινεί βαθιά εδώ στην Ελλάδα. Μας ενθαρρύνει. Μας ανοίγει νέους ορίζοντες, με τον λαό μας να μπορεί τώρα εύκολα να κατανοήσει ότι τίποτε δεν είναι μοιραίο, ότι αυτός που έχει τη μεγάλη δύναμη και την τελευταία λέξη είναι ο ίδιος ο λαός. Και μας θυμίζει το χρέος εμείς, όλοι εμείς που πονάμε αυτή την πατρίδα, αυτή την κοινωνία που ζει για μια σχεδόν δεκαετία μέσα στο μαρτύριο, να υλοποιήσουμε τελικά το αποτέλεσμα του δικού μας προδομένου δημοψηφίσματος».

Με φόντο όλα όσα έγιναν στη Βρετανία «η κυβέρνηση Τσίπρα φαντάζει ως μια άθλια κυβέρνηση, χωρίς καν τη στοιχειώδη ευαισθησία να παραιτηθεί εφόσον δεν μπορούσε να υλοποιήσει το αποτέλεσμα της ετυμηγορίας, αγκιστρωμένη με δόντια και με νύχια στις καρέκλες, δίνοντας γη και ύδωρ στα ξένα αφεντικά, καταπατώντας με ακραίο κυνισμό τη λαϊκή εντολή.

«Δεν αγνοούμε ότι ακροδεξιές λαϊκίστικες δυνάμεις από τη Γαλλία μέχρι την Αμερική επιχειρούν να αξιοποιήσουν σε όφελός τους τη λαϊκή αντίθεση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις στυγνές πολιτικές τους» παραδέχεται ο κ. Αλαβάνος τονίζοντας ότι «είναι για αυτό ώρα μεγάλης ευθύνης για τη ριζοσπαστική αριστερά και στην Ελλάδα να βάλει στο πλάι τις επιμέρους διαφορές της, να προχωρήσει σε κοινή μετωπική πρωτοβουλία που να αγκαλιάζει και να εμπνέει ευρύτατες λαϊκές δυνάμεις».

13.35 Δ. Παπαδημούλης: Η Ε.Ε. πρέπει να αλλάξει γιατί κινδυνεύει με διάλυση

«Η Ε.Ε. πρέπει να αλλάξει, γιατί αλλιώς κινδυνεύει με αποσύνθεση και με διάλυση», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9FM» για το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος.

«Οι Βρετανοί επέλεξαν να φύγουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η απόφαση τους είναι σεβαστή. Το "όχι" σημαίνει όχι, όπως και το "ναι" θα σήμαινε ναι» είπε, προσθέτοντας πάντως ότι «οι Βρετανοί επέλεξαν τη λογική του απομονωτισμού και της ξενοφοβίας».

«Νίκησαν οι απόψεις του κ. Φάρατζ, που χρωμάτισε τον χώρο του "όχι" και ήδη άρχισαν οι πανηγυρισμοί από την κ. Λεπέν και τους ομογάλακτούς της. Το σήμα είναι ήδη πολύ ισχυρό και προκαλεί αβεβαιότητα και αναταράξεις πριν από όλα στη Βρετανία, αλλά και ευρύτερα στην Ευρώπη και, βέβαια, σε όλο τον κόσμο» πρόσθεσε ο ευρωβουλευτής, επισημαίνοντας ότο το μήνυμα είναι τόσο δυνατό που είναι αδύνατο να αγνοηθεί.

Όπως είπε ο κ. Παπαδημούλης η Ε.Ε. χρειάζεται ανάπτυξη κι όχι αιώνια λιτότητα, ενίσχυση της συνοχής και της σύγκλισης και όχι των πάσης φύσεως ανισοτήτων, περισσότερη δημοκρατία και διαφάνεια αντί για αποφάσεις παρασκηνίων γραφειοκρατών πίσω από κλειστές πόρτες.

«Αυτή την ιστορική ανάγκη μιας μεγάλης αλλαγής και όχι διάλυσης της Ευρώπης πρέπει να την αναλάβουν πριν απ΄όλους, οι αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης και πριν απ΄όλα η νέα γενιά. Για την Ευρώπη αυτό το ισχυρό σοκ θέτει στην ατζέντα επιτακτικά την ιστορική ανάγκη της αλλαγής. Κι επειδή σε δυο μέρες έχουμε εκλογές στην Ισπανία, θα σας έλεγα ότι εκεί οι προοδευτικές αριστερές δυνάμεις έχουν μια ανοδική πορεία», κατέληξε ο κ. Παπαδημούλης.

13.27 Κ. Χρυσόγονος: Πολιτικός και οικονομικός σεισμός το Brexit

«Πολιτικό και οικονομικό σεισμό» χαρακτήρισε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Χρυσόγονος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9FM» του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

«Είναι πολιτικός και οικονομικός σεισμός αυτό το αποτέλεσμα σε πανευρωπαϊκή και ενδεχομένως και σε παγκόσμια κλίμακα. Για πρώτη φορά μετά από 60 και πλέον χρόνια αντιστρέφεται αυτή η πορεία προς την ευρωπαϊκή ενοποίηση. Αυτό θα έχει σίγουρα πολύ σημαντικές συνέπειες πολύ πιο πέρα από τη Βρετανία και μέσα στη Βρετανία. Είναι τεκτονικός σεισμός. Και είναι εξαιρετικά ανησυχητικό το ότι η κ. Λεπέν ήδη πανηγυρίζει και σχεδιάζει αντίστοιχο γαλλικό δημοψήφισμα» τόνισε ο κ. Χρυσόγονος.

13.14 Δ. Μάρδας: Καμία επίπτωση στη διακίνηση κεφαλαίων από το Brexit

«Δεν θα υπάρξει επίπτωση στη διακίνηση των κεφαλαίων και ευτυχώς το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι στο ευρώ» είπε μιλώντας στον ρ/σ Αlpha μετά την απόφαση για Brexit ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας.

«Είναι άλλο να φεύγει κάποιος από μια οικονομική ένωση και άλλο από μια νομισματική. Ο κίνδυνος της εξόδου προκάλεσε αυτή την ταραχή στη λίρα, είναι κάτι αναμενόμενο. Κάποιοι θα εκμεταλλευτούν το γεγονός για να βγάλουν χρήματα από την ιστορία», πρόσθεσε.
Εκτίμησε πως «ό,τι επιπτώσεις υπάρχουν σε επίπεδο Ένωσης, θα μεταφερθούν και σε όλες τις περιφέρειες της ΕΕ», πρόσθεσε όμως ότι «κάτι ιδιαίτερο για μας δεν θα υπάρχει».

Ο κ. Μάρδας ανέφερε ακόμη ότι «θα δούμε απομάκρυνση του Ηνωμένου Βασιλείου από τον προϋπολογισμό της κοινότητας, που σημαίνει ότι η συμβολή του θα πρέπει να αντικατασταθεί από τη συμβολή άλλων κρατών μελών».

Γενικότερα εκτίμησε ότι «αν το δούμε ψύχραιμα, είναι διαχειρίσιμο... δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο. Σε ένα άλλο επίπεδο η Νορβηγία δυο φορές ήταν να γίνει μέλος της ΕΕ και δεν έγινε τελικά και έχουν βρεθεί λύσεις».

Παράλληλα, εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξουν σημαντικές επιπτώσεις στον τουρισμό ή στα δίδακτρα των φοιτητών:

«Δεν έχουμε να χάσουμε από την αλλαγή περιβάλλοντος (στον τουρισμό). Η χώρα μας δεν έχει ως κυρίαρχους τουρίστες τους Βρετανούς. Έχει τεθεί ένα θέμα για τους γονείς, μήπως ξαφνικά τα δίδακτρα τα βρετανικά αυξηθούν. Έχουν αλλάξει από παλιά μέχρι σήμερα τα δεδομένα. Σήμερα ο ανταγωνισμός στην Ευρώπη έχει αυξηθεί και τα βρετανικά πανεπιστήμια έχουν χάσει έδαφος. Δεν θα κάνουν κίνηση ώστε να χάσουν όλους τους Έλληνες φοιτητές, θα τους στοιχίσει πολλά χρήματα», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο εμπόριο, είπε ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι νησίδα στον ωκεανό. Δεν βλέπω να υπάρχουν δυσμενείς επιπτώσεις ούτε στο χώρο του εμπορίου, αν βάλουν δασμούς, θα αντιμετωπίσουν και οι Βρετανοί δασμούς και αυτό παραβιάζει πρωτόκολλα».

Ο υφυπουργός Εξωτερικών είπε πως «ό,τι έχει σχέση με την ελεύθερη διακίνηση αγαθών, υπηρεσιών και κεφαλαίων δεν πρόκειται να αγγιχτεί. Μόνο για την ελεύθερη διακίνηση προσώπων θα υπάρξουν αλλαγές, θα παίξει ρόλο στη διαπραγμάτευση, αφού αυτό ήταν το ζήτημα που προκάλεσε το δημοψήφισμα».

12.53 ΤτΕ: Μικρός και περιορισμένος ο αντίκτυπος του Brexit στην Ελλάδα

Ο αντίκτυπος του Brexit στην Ελλάδα θα είναι «μικρός και περιορισμένος», επισημαίνουν στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος, σε μία πρώτη αντίδραση στο αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος.

12.04 Ν. Κοτζιάς: Το βρετανικό αποτέλεσμα επιβεβαιώνει την επιμονή μας για δεσμευτική συζήτηση για το μέλλον της ΕΕ

«Μετά τα αποτελέσματα του βρετανικού δημοψηφίσματος, επιβεβαιώθηκε η επιμονή μας για την ανάγκη πραγματοποίησης μιας δημοκρατικής δεσμευτικής συζήτησης για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την ενίσχυση της κοινωνικής της λειτουργίας και για τον εκδημοκρατισμό των δομών της έτσι ώστε αυτή να λειτουργεί υπηρετώντας τους λαούς της Ευρώπης και να είναι ελκυστική στις κοινωνίες των κρατών-μελών» τονίζει, με δήλωσή του, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς για το τοπίο που διαμορφώνεται μετά το βρετανικό δημοψήφισμα.

Ο κ. Κοτζιάς εκφράζει, επίσης, την ανησυχία του «με βάση τις εξελίξεις των τελευταίων ετών και ιδιαίτερα ως προς το προσφυγικό ζήτημα, για τις αυξανόμενες τάσεις κατακερματισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και τονίζει την «ανάγκη καταπολέμησης του εθνικισμού και ακραίων συμπεριφορών».

Επισημαίνει δε ότι «προτεραιότητα των ευρωπαϊκών ηγεσιών θα πρέπει να είναι η εγκατάλειψη τιμωρητικών λογικών και πολιτικών περιχαράκωσης και η καλλιέργεια μιας κουλτούρας δημοκρατικού διαλόγου και συναίνεσης».

11.57 Η απάντηση στον απομονωτισμό και τους εθνικισμούς είναι η κοινωνική και δημοκρατική Ευρώπη, αναμένεται να τονίσει ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ- ΜΠΕ, σε δήλωση που θα κάνει σε λίγα λεπτά.

11.42 Οικολόγοι Πράσινοι: Αυτή η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει!

Το Brexit αποτέλεσμα των φιλελεύθερων πολιτικών σκληρής λιτότητας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, με την πολιτική που επέλεξαν οι κυρίαρχες συντηρητικές πολιτικές δυνάμεις, δεν κατάφερε να απομακρυνθεί από τους κλυδωνισμούς και τον διχασμό. Οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν θεωρούν τυχαίο ότι η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ έρχεται ένα χρόνο μετά τους σκληρούς εκβιασμούς εναντίον της Ελλάδας από πλευράς των τοκογλυφικών ΔΝΤ, ΕΚΤ και της βορειοευρωπαϊκής ελίτ, προεξάρχοντος του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε. Το εκρηκτικό μίγμα που δημιουργήθηκε από την κρίση χρέους, το ενδεχόμενο Grexit, η πολιτική κλειστών συνόρων απέναντι στην προσφυγική κρίση, έθρεψε την άνοδο των εθνικισμών σε πολλές χώρες και οδήγησε τελικά και στο πρώτο σπάσιμο της ΕΕ με την έξοδο της Βρετανίας.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι συνταχθήκαμε, μαζί με τους Βρετανούς Πράσινους, κατά της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, επιμένοντας ότι η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ θα θέσει σε κίνδυνο επίσης σειρά μεγάλων περιβαλλοντικών θεμάτων της ευρωπαϊκής ατζέντας, όπως την καταπολέμηση της ρύπανσης και την προστασία του περιβάλλοντος, ειδικότερα δε των προστατευόμενων περιοχών, αλλά και θα αποδυναμώσει την ευρωπαϊκή αρχή της προφύλαξης, στην οποία βασίζεται και η αντίσταση κατά των διατλαντικών συνθηκών εμπορίου CETA και TTIP και κατά των πολυεθνικών και των επιλογών τους σε τρόφιμα, φάρμακα φυτοφάρμακα.

Ο εκπρόσωπος τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Φίλιππος Γκανούλης, δήλωσε σχετικά: «είναι μεγάλη η ευθύνη των πολιτικών δυνάμεων που υποδαύλισαν την αποχώρηση της Βρετανίας, επιμένοντας στην αποδυνάμωση της Ευρώπης της αλληλεγγύης, με τις αδιέξοδες νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας και κλειστών συνόρων που επέλεξαν τα τελευταία χρόνια. Οι Οικολόγοι Πράσινοι, υποστηρικτές της ειρηνικής επίλυσης προβλημάτων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο, επιμένουν να μη ποντάρουν σε διαδικασίες αποσταθεροποίησης. Επιμένουν πως το μέλλον βρίσκεται στην Ευρώπη, αλλά σε μια άλλη Ευρώπη με επίκεντρο τον άνθρωπο, αλληλέγγυα και πράσινη. Αυτή η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει. Η ανοχή απέναντι σε ένα στυγνό και εγκληματικό οικονομικό σύστημα που κυριάρχησε δεν μπορεί να συνεχιστεί. Το μέλλον είναι εδώ και περιμένει ένα ξεκάθαρο λόγο από τις πράσινες, αριστερές και αληθινά προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις».

11.15 Κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών για το βρετανικό δημοψήφισμα

Την ανάγκη να ανοίξει μια συζήτηση για το μέλλον της ΕΕ, στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της κοινωνικής και δημοκρατικής της λειτουργίας, προς όφελος των λαών και όχι της γραφειοκρατίας, τονίζουν κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία.

Οι ίδιες πηγές εκφράζουν ανησυχία για τις τάσεις κατακερματισμού στην Ευρώπη και την αναβίωση του εθνικισμού.

11.10 Με μία ανάρτηση στο twitter ο Γιώργος Κουμουτσάκος σχολίασε το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος.

«Οι προβλέψεις διαψεύστηκαν. Η ελπίδα διαψεύστηκε. Μια μεγάλη περιπέτεια αρχίζει» ήταν το σχόλιο του εκπροσώπου τύπου της ΝΔ στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Βρετανία – Δημοψήφισμα: Ιστορικό διαζύγιο. Brexit επέλεξαν οι Βρετανοί