Οι δευτερολογίες Χ.Α. ΚΚΕ, ΠΑΣΟΚ και Ένωσης Κεντρώων στη Βουλή για την Παιδεία

 
Οι δευτερολογίες Χ.Α., ΚΚΕ, ΠΑΣΟΚ και Ένωση Κεντρώων στη Βουλή

Πηγή Φωτογραφίας: Ευρωκίνηση

Ενημερώθηκε: 28/09/16 - 22:50

Την κατηγορία ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί ως καθεστώς που επιδιώκει να φιμώσει τα ΜΜΕ και το ίδιο κάνει και στην Παιδεία και σε άλλους τομείς, απηύθυνε στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, στη δευτερολογία της, κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης για την Παιδεία στη Βουλή.

Σχετικά με τη πρόταση του πρωθυπουργού να γίνει προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την διαπλοκή, η κ. Γεννηματά απάντησε:

«Σηκώνουμε το γάντι για να τεκμηριωθεί το τρίγωνο της διαπλοκής. Θα είστε κατηγορούμενος κι όχι κατήγορος». Απέδωσε, δε, την πρόταση στο γεγονός ότι ο λαός γυρίζει την πλάτη στη κυβέρνηση.

Όσον αφορά τα αμιγώς θέματα της Παιδείας, η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ανέφερε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα μείνει ως η κυβέρνηση που έβαλε την Παιδεία στο μνημόνιο και πρόσθεσε ότι η συζήτηση αποδεικνύει τη φτώχεια ιδεών και αποσπασματικές προτάσεις εκ μέρους της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Με δανεικές προτάσεις από τον πρωθυπουργό και δανεικές μεταρρυθμίσεις από τον κ. Μητσοτάκη δεν προχωράει η Παιδεία. Είναι έργο του ΠΑΣΟΚ, ανήκει στα δεκάδες στελέχη και εκπαιδευτικούς που συνεισέφεραν. Οι προτάσεις και μεταρρυθμίσεις δεν μεταγράφονται», τόνισε η κ. Γεννηματά.

Τέλος, σημείωσε ότι η κυβέρνηση είναι κατώτερη των περιστάσεων και το ΠΑΣΟΚ δεν θα επιτρέψει να επιβληθεί διχασμός στη ελληνική κοινωνία.

«Η κυβέρνηση στήνει νέες κάλπικες διαχωριστικές γραμμές», κατήγγειλε ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, με αφορμή το ζήτημα που ανέκυψε με τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη. Ο κ. Κουτσούμπας μίλησε για ανιστόρητες προσεγγίσεις, αναφορικά με τον ρόλο της Εκκλησίας στην διάρκεια της κατοχής, προσεγγίσεις που ρόλο έχουν να ρίξουν στάχτη στα μάτια του κόσμου.

«Η αναγκαιότητα και η ωριμότητα να καταργηθούν οι αναχρονισμοί -όσοι υπάρχουν για διάφορα θέματα- και στο μάθημα των Θρησκευτικών, είναι για μας ζήτημα εκ των ων ουκ άνευ. Αυτό είναι ξεκάθαρο και είναι πάγια θέση του ΚΚΕ. Όμως αυτό δεν μπορεί να δικαιολογήσει προσεγγίσεις και απλουστεύσεις τύπου Φίλη», υπογράμμισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας και πρόσθεσε ότι «το ΚΚΕ ξεκάθαρα θεωρεί πχ ότι είναι ανάγκη και επίκαιρο ζήτημα, ο χωρισμός της Εκκλησίας από το κράτος».

«Όμως αυτό δεν μπορεί να οδηγεί τον υπουργό Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, να μιλά και ανιστόρητα, και απλουστευτικά, ενοχοποιώντας για παράδειγμα, το σύνολο της Εκκλησίας στο σύνολο του κλήρου», είπε ο γγ του ΚΚΕ και σημείωσε ότι «στην κατοχή συνέβη με την Εκκλησία, ό,τι συνέβη και με τον υπόλοιπο πολιτικό αστικό κόσμο. Δηλαδή, ένα κομμάτι συμβιβάστηκε, ένα κομμάτι συνεργάστηκε με τους κατακτητές και ένα κομμάτι μπήκε στην αντίσταση ενεργά και μάλιστα και στη ένοπλη εθνική αντίσταση με τον ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ, με την Εθνική Αλληλεγγύη και μαζί εδώ ήταν κυρίως ο κατώτερος κλήρος και μέλη της ιεραρχίας, ακόμη και μητροπολίτες».

«Ο παππούς μου για παράδειγμα, ο ιερέας ο παπά- Δημήτρης ο Κουτσούμπας, του οποίου έχω και το όνομα -ο πατέρας του πατέρα μου- εκτελέστηκε το 1944 από τους Γερμανούς κατακτητές, για τη συμμετοχή του, ως υπεύθυνος της Εθνικής Αλληλεγγύης στην επαρχία Δομοκού, στα χωριά που ήταν εκεί και ως μέλος του ΕΑΜ», είπε ο γγ του ΚΚΕ και προέτρεψε τα κυβερνητικά έδρανα: «Ας είμαστε λοιπόν πιο προσεκτικοί, κύριοι υπουργοί της "κυβέρνησης της αριστεράς". Και δεν μπορεί η κατάργηση αυτών των αναχρονισμών να προτάσσεται και για προπαγάνδα και για στάχτη στα μάτια μπροστά σε όλους τους άλλους αναχρονισμούς που εξακολουθούν να υπάρχουν και κυριαρχούν στην εκπαίδευση».

Λεβέντης: Το μεγάλο πρόβλημα στην Παιδεία είναι ότι όλοι γκρεμίζουν τα έργα των προηγούμενων 

«Το μεγάλο πρόβλημα για την παιδεία είναι ότι όλοι γκρεμίζουν αυτά που δημιούργησαν οι προηγούμενοι», επισήμανε στην δευτερολογία του ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης στην προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή. Ταυτόχρονα, επανέλαβε την πρόταση του να υπάρχει δυνατότητα αλλαγής νόμου για την παιδεία, εφόσον το στηρίζουν τα 4/5 της Βουλής.

Αναφερόμενος στο θέμα της αξιολόγησης στην εκπαίδευση, υποστήριξε ότι δεν προχωρά, γιατί δεν θέλουν οι συνδικαλιστές, ενώ πρότεινε τη συγκρότηση Διεπιστημονικής Επιτροπής με άτομα κύρους.

Ακόμα, ο κ. Λεβέντης ανέφερε ότι «νοσούμε τις μεταπανεπιστημιακές ανταλλαγές, την στιγμή που έπρεπε να δίνουμε μάχη για τα πανεπιστήμια μας», ενώ τάχθηκε υπέρ της απεριόριστης χρονικής δυνατότητας των φοιτητώn.

Σχολιάζοντας τις αλλαγές στο μάθημα των θρησκευτικών, ο κ. Λεβέντης επισήμανε ότι δεν μπορεί να επιτρέπεται στη μειονότητα να διδάσκεται το δικό της θρήσκευμα και να μην επιτρέπεται στην πλειονότητα η διδασκαλία της επίσημης θρησκείας της.

Τέλος, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων επανέλαβε την πρόταση του για οικουμενική κυβέρνηση, καθώς όπως είπε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα είναι σοβαρά και δεν μπορεί μόνος του ο πρωθυπουργός να τα λύσει.

«Αν αληθεύουν δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι 774.000 Έλληνες βρίσκονται υπό κατάσχεση για ληξιπρόθεσμες οφειλές, ότι 4,3 εκατ. Έλληνες χρωστούν στην εφορία 91,6 δισ. ευρώ και προσθέσουμε και τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία και τα κόκκινα δάνεια, τότε το ελληνικό πρόβλημα είναι άλυτο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λεβέντης.

Μιχαλολιάκος: Οι αριστείες δεν γεννιούνται γίνονται

Επίθεση τόσο στο πρωθυπουργό, όσο και στον πρόεδρο της ΝΔ, εξαπέλυσε ο επικεφαλής της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, κατηγορώντας τους ότι δεν ενδιαφέρονται για την ουσία της παιδείας και της εκπαίδευσης των Ελλήνων.

Ο κ. Μιχαλολιάκος εξέφρασε την διαφωνία του για τις αλλαγές στο μάθημα των θρησκευτικών και την κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων, χαρακτήρισε έγκλημα να διδάσκονται στην ίδια αίθουσα, Ελληνόπουλα και προσφυγόπουλα, ενώ υποστήριξε ότι οι «αριστείς γεννιούνται, δεν γίνονται».

Κατά την προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για την Παιδεία, ο κ. Μιχαλολιάκος υποστήριξε, ότι οι θέσεις, τόσο του πρωθυπουργού, όσο και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συνοψίζονται στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που κατατέθηκε για την ελληνόγλωσση και διαπολιτισμική εκπαίδευση, και δεν έχουν σχέση με την εκπαίδευση των Ελλήνων.

«Αυτοί σήμερα που εξουσιάζουν τη χώρα, στην αντίληψη τους υπάρχει η σφαλερή άποψη, ότι δεν υπάρχει συνέχεια των Ελλήνων» είπε ο κ. Μιχαλολιάκος, ενώ έκανε λόγο για «αριστερούς εθνικομηδενιστές».