Πάϊατ: Μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης για την ελληνική Μακεδονία

 
Την ελπίδα το 2019 να είναι το έτος «σημαντικών αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα», εξέφρασε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα

Ενημερώθηκε: 04/02/19 - 23:29

Την ελπίδα το 2019 να είναι το έτος «σημαντικών αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα», εξέφρασε ο πρέσβης των ΗΠΑ στη χώρα μας Τζέφρι Πάιατ, μιλώντας στην αποψινή δεξίωση του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, στη Θεσσαλονίκη, για το νέο έτος.

«Η περασμένη χρονιά είχε να κάνει με τη συνέχιση της θεμελίωσης του αμερικανικού επενδυτικού ενδιαφέροντος στην Ελλάδα. Τώρα αυτά τα θεμέλια είναι πιο δυνατά από ποτέ, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρέσβης, υπογραμμίζοντας τον σημαντικό ρόλο της Θεσσαλονίκης.

Όπως είπε ο κ Πάιατ «το 2019 υπάρχουν προοπτικές και ευκαιρίες ανάπτυξης για την ελληνική Μακεδονία, που αποτελεί σταυροδρόμι για την ευρύτερη περιοχή. Η περασμένη χρονιά κατέδειξε πόσο η Ουάσιγκτον και ο κόσμος ευρύτερα αποδίδει σημασία στη Θεσσαλονίκη», επισημαίνοντας πως «το αυξανόμενο ανάστημα της Ελλάδας στην περιοχή άνοιξε τα μάτια του κόσμου σχετικά με το τι έχει να προσφέρει η Θεσσαλονίκη».

«Από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο ως τον Στρατηγικό Διάλογο του Δεκεμβρίου, οι ΗΠΑ είναι εδώ και είμαστε προσηλωμένοι στην επιτυχία σας», σημείωσε ο Αμερικανός πρέσβης, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι «η σκληρή δουλειά εναπόκειται σ' εσάς».

«Το 2019, καθώς θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε πάνω στο ενδιαφέρον των Αμερικανών επενδυτών, η Ελλάδα χρειάζεται να χτίσει πάνω στα θεμέλια που βάλαμε μαζί. Η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει να προχωρά σε διαφανείς ιδιωτικοποιήσεις, μεταρρυθμίσεις με τη διαδικασία του fast-track και περισσότερο προβλέψιμους κανόνες. Σχέδια όπως το Ελληνικό πρέπει να προχωρήσουν μπροστά. Η πρόοδος σε πεδία όπως αυτό, θα κάνει περισσότερους Αμερικανούς επενδυτές να έρθουν στην Ελλάδα», επισήμανε ο κ. Πάιατ.

Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι «θα υπάρξει αμερικανικό ενδιαφέρον και για άλλα μεγάλα έργα, συμπεριλαμβανομένης της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης και του FSRU καθώς και των αυξανόμενων ευκαιριών στον τομέα των ΑΠΕ».

Ο κ. Πάιατ υπογράμμισε, επίσης, τις δυνατότητες της Βόρειας Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου, εξαγωγέα ασφάλειας και σταθερότητας και πύλης στην ευρύτερη περιοχή, ενώ ευχαρίστησε για το έργο της τη διοίκηση του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «χωρίς τη σκληρή δουλειά τους δεν θα είχαμε καταφέρει όσα έχουμε κάνει έως σήμερα».