Παρακολουθήστε LIVE τη συζήτηση για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την Ολομέλεια

 
Παρακολουθήστε LIVE τη συζήτηση για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την Ολομέλεια

Ενημερώθηκε: 23/01/19 - 19:50

Ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Τόσο η κυβέρνηση όσο και ο ίδιος ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης έχουν δηλώσει πως η συζήτηση θα οργανωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να δοθεί η δυνατότητα να μιλήσουν όλοι οι βουλευτές που θα εγγραφούν στον κατάλογο των ομιλητών. Στο πνεύμα αυτό η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής εισηγείται κατ΄αρχήν στην Ολομέλεια, οι συνεδριάσεις να γίνουν Τετάρτη και Πέμπτη, να ξεκινούν στις 10 το πρωί και να διαρκούν όσο χρειαστεί, ακόμη και τις πρώτες πρωινές ώρες.

Η συζήτηση αναμένεται να κινηθεί σε πολύ υψηλούς τόνους με την Αντιπολίτευση και ειδικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, να κατηγορούν την κυβέρνηση ότι νομοθετεί σε αντίθεση με τη λαϊκή βούληση-όπως εκφράστηκε στο συλλαλητήριο και όπως προκύπτει και από τις έρευνες της κοινής γνώμης- και ότι αποδεχόμενη την μακεδονική γλώσσα και εθνότητα, δίνει έδαφος ώστε να εκδηλωθούν στο μέλλον αλυτρωτικές βλέψεις από τους Σκοπιανούς.

Στο ίδιο μήκος κύματος αναμένεται να κινηθεί και η τοποθέτηση της Φώφης Γεννηματά, ενώ ο Σταύρος Θεοδωράκης θα προσπαθεί για μια ακόμα φορά να ισορροπήσει ανάμεσα στην υπερψήφιση της πρότασης δυσπιστίας και στην ταυτόχρονη υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Η Συμφωνία δεν απαιτεί 151 ψήφους για να εγκριθεί από την Ολομέλεια. Ωστόσο, με βάση τις εκπεφρασμένες προθέσεις ορισμένων εκ των ανεξαρτήτων βουλευτών, είναι πολύ πιθανό να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία ή τουλάχιστον να βρεθεί πολύ κοντά σε αυτή. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει καταστήσει σαφές ότι η κυβέρνηση επιθυμεί η Συμφωνία των Πρεσπών να περάσει με 151 τουλάχιστον ψήφους. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα φαίνεται ότι τη συμφωνία θα ψηφίσουν τουλάχιστον 153 βουλευτές.

Αριθμητικά, πλέον, το τοπίο έχει ως εξής: Στους σίγουρους 145 του ΣΥΡΙΖΑ προστίθενται οι κ.κ. Παπαχριστόπουλος, Παπακώστα, Δανέλλης, Κουντουρά και Θεοχαρόπουλος με το Μαξίμου να φθάνει στον αριθμό 150.

Τη θετική στάση τους ως προς τη συμφωνία των Πρεσπών έχουν εκφράσει ο ανεξάρτητος βουλευτής, Βασίλης Κόκκαλης αλλά και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Κώστας Ζουράρις.

Στην τελευταία συνεδρίαση του Ποταμιού πριν τις τελευταίες εξελίξεις με τις αποχωρήσεις του Γ. Αμυρά και του Γρ. Ψαριανού, αποφασίστηκε η κατά συνείδηση ψήφος και το «ναι» από πλευράς Στ. Θεοδωράκη και Γ. Μαυρωτά, ενώ στην ίδια κατεύθυνση κινείται και ο Σπ. Λυκούδης.

Η Συμφωνία των Πρεσπών έγινε θρυαλλίδα για την αλλαγή του κοινοβουλευτικού χάρτη που πλέον δεν περιλαμβάνει την Κ.Ο. του Ποταμιού. Στη συζήτηση πάντως που θα γίνει στην Ολομέλεια θα λάβει το λόγο ο Σταύρος Θεοδωράκης όπως και οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί.

Στη διήμερη συζήτηση που προηγήθηκε στην Επιτροπή Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος ζήτησε “ αίσθηση εθνικής ευθύνης και ειλικρίνεια”, από τις πολιτικές δυνάμεις. “ Ξέρουμε ότι υπάρχει συναισθηματική αντίδραση σε πολλούς ανθρώπους που νιώθουν τραυματισμένη την εθνική τους υπερηφάνεια και τους σεβόμαστε, σε αντίθεση με τους εμπόρους του πατριωτισμού, τους "Μακεδονομάχους ΑΕ". Περιμένουμε αντίστοιχη αίσθηση εθνικής ευθύνης και ειλικρίνεια από όλες τις πολιτικές δυνάμεις”, υπογράμμισε ο Γ. Κατρούγκαλος.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που καταψηφίζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, έχουν ζητήσει να κατατεθεί στη Βουλή το τελικό ενιαίο κείμενο του Συντάγματος της γείτονος και η επιστολή παραίτησης του κ. Κοτζιά. Έχουν μάλιστα προειδοποιήσει ότι αυτό είναι ζήτημα που θα θέσουν εμφατικά και στη συζήτηση στην Ολομέλεια. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ωστόσο έχει καταθέσει τη ρηματική διακοίνωση με τις τροποποιήσεις στο Σύνταγμα της πΓΔΜ. Παράλληλα έχει εξηγήσει ότι η συνταγματική πρακτική στη γείτονα δεν είναι αυτή της ενσωμάτωσης και της κωδικοποίησης των τροποποιήσεων αλλά της παράθεσης τους, στο τέλος του συνταγματικού κειμένου.

“ Με τη Συμφωνία των Πρεσπών λύνεται ένας ιστορικός κόμπος που είχε διαμορφωθεί και έτεινε να γίνει τεράστια παγίδα, η οποία, υπονόμευε το μέλλον και την ειρήνη της περιοχής”, ανέφερε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου που υπογράμμισε ότι “ η Συμφωνία αυτή είναι πολύ σημαντικότερη από ότι είχαμε διανοηθεί, πάνω στα βήματα της εθνικής γραμμής, την οποία τραβάει ακόμα παρά πέρα και τη διασφαλίζει”.

“ Η ιστορία έχει ανοίξει τα βιβλία της και θα καταγράψει εκείνους που θα πουν το επιζήμιο «ναι» και εκείνους που θα πουν με σύνεση το πατριωτικό «όχι»”, δήλωσε ο Τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος που προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν έχει ούτε την τυπική ούτε και τη πολιτική νομιμοποίηση. Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι “ ταύτισε το εθνικό συναίσθημα με την άκρα Δεξιά”.

“ Τη ρητή, εμφαντική και ανεπιφύλακτη άρνησή της ΔΗΣΥ να ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών”, διατύπωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος και ξεκαθάρισε ότι ίδιο κατηγορηματικό θα είναι και το “ όχι” που θα πει η ΔΗΣΥ όταν έρθει στη Βουλή και το πρωτόκολλο ένταξης της FYROM στο ΝΑΤΟ.

“ Τη Συμφωνία των Πρεσπών την ήθελε, τη στήριξε και την επέβαλε όλη η αφρόκρεμα του ιμπεριαλισμού”, κατήγγειλε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας και προειδοποίησε ότι “ η Συμφωνία θα είναι πρότυπο για την επίλυση και άλλων διαφορών στα Βαλκάνια, σε Σερβία και Κόσοβο”.

“ Η Συμφωνία των Πρεσπών παραχωρεί την ιστορία της Μακεδονίας. Παραβιάζει την εθνική θέση που διαμορφώθηκε το 1992”, είπε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος και υπογράμμισε ότι το θέμα της ονομασίας έχει να κάνει με την ψυχή της Ελλάδας.

Απολύτως αντίθετος με τη χρήση του όρου “ Μακεδονία” στην ονομασία της FYROM δήλωσε ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Γιάννης Σαρίδης. “ Το κράτος των Σκοπίων μπορεί να συνεχίσει την πορεία του ειρηνικά και με τη στήριξη της Ελλάδας, αν απλά ξεχάσει την ονομασία”, είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής.

Η πρόταση μομφής

η ΝΔ «θα κάνει ότι μπορεί για να αποτρέψει την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών» και ότι «όλοι οι βουλευτές θα βρεθούν αντιμέτωποι με την συνείδησή τους και υπόλογοι βέβαια στην Ιστορία, για τις αποφάσεις τις οποίες θα πάρουν».

Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αν όλα θα εξελιχθούν όπως τα σχεδιάζει η κυβέρνηση. Εκτιμήσεις θέλουν την ηγεσία της ΝΔ να να σκέφτεται σοβαρά να καταθέσει ψήφο δυσπιστίας.Έτσι ερμηνεύεται η χτεσινοβραδινή δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι

Εφόσον το σενάριο επιβεβαιωθεί, η συζήτηση θα διακοπεί πάραυτα, και θα ξεκινήσει αμέσως, όπως επιτρέπει ο Κανονισμός της Βουλής, η συζήτηση της πρότασης Δυσπιστίας. Η συζήτηση μπορεί να διαρκέσει έως και τρεις ημέρες και ολοκληρώνεται με ονομαστική ψηφοφορία. Για να ανατραπεί η κυβέρνηση χρειάζονται οπωσδήποτε 151 ψήφοι, που όπως διαφαίνεται δεν διαθέτει η αντιπολίτευση, αφού κανείς από τους 6 που έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης πριν λίγες ημέρες δεν φαίνεται πιθανό να αλλάξει την στάση του και να υπερψηφίσει την πρότασή της. Έστω κι αν αυτήν την φορά την πρόταση θα υπερψηφίσει πιθανώς και ο Πάνος Καμμένος μαζί με τους 3 βουλευτές που ακόμα διαθέτει, δηλαδή την Μαρία Κόλλια- Τσαρούχα, τον Κωνσταντίνο Κατσίκη και τον νεοαποκτηθέντα από την Ένωση Κεντρώων Αριστείδη Φλώρο.

Η Νέα Δημοκρατία γνωρίζει ότι οι πιθανότητες να εγκριθεί η πρόταση δυσπιστίας είναι ελάχιστες, πλην όμως θα καταθέσει πιθανότατα την πρόταση και για να περάσει το μήνυμα ότι κάνει ο,τι μπορεί για να αποτρέψει την κύρωση της συμφωνίας και για να εκθέσει τους έξι πρόθυμους, που θα φέρουν την ευθύνη για την προώθησης της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Η πρόταση μομφής και η στάση Καμμένου – Θεοδωράκη

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η στάση που θα κρατήσει ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης αλλά και ο Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, οι οποίοι με δημόσιες τοποθετήσεις τους, άνοιξαν τα χαρτιά τους, σχετικά με το ενδεχόμενο πρότασης μομφής.

Πρώτος ήταν ο κ. Καμμένος, ο οποίος μιλώντας στους εκπροσώπους του Τύπου μετά τη συνάντηση που είχε στη Βουλή με τον κ. Μπαλτάκο, είπε χαρακτηριστικά:

«Έχω καλέσει τον κ. Μητσοτάκη να καταθέσουμε από κοινού πρόταση δυσπιστίας με την προϋπόθεση ότι ο ίδιος θα δεσμευτεί να μην υπάρχει ο όρος Μακεδονία σε μελλοντική λύση. Αν αυτό δεν γίνει θα πρέπει να δω το κείμενο της πρότασης δυσπιστίας και τι αφορά ακριβώς. Αν η πρόταση δυσπιστίας αφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα την ψηφίσουμε. Θα κάνουμε τα πάντα ώστε να μπλοκάρουμε τη Συμφωνία»

Στη συνέχεια, ο Σταύρος Θεοδωράκης, με δηλώσεις του στον ΑΝΤ1, ξεκαθάρισε ότι εάν υπάρξει πρόταση μομφής από τη Νέα Δημοκρατία, ο ίδιος θα την υποστηρίξει, καταψηφίζοντας την Κυβέρνηση. «Είμαι αντίπαλος του κ.Τσίπρα. Αν έρθει τώρα πρόταση μομφής θα την ψηφίσω» είπε χαρακτηριστικά.

  • 19:49
    Ραγδαίες εξελίξεις: Δεν καταθέτει πρόταση μομφής η ΝΔ

    Ανατροπή στα δεδομένα αφού όπως έγινε γνωστό νωρίς το βράδυ της Τετάρτης (23/01), η Νέα Δημοκρατία δεν θα καταθέσει  τελικά πρόταση δυσπιστίας εναντίον της Κυβέρνησης για την Συμφωνία των Πρεσπών. 

    Σύμφωνα με πληροφορίες ύστερα από πυρετώδεις διαβουλεύσεις στην Πειραιώς και κατόπιν προσωπικής απόφασης του Κυριάκου Μητσοτάκη, η ΝΔ δεν θα καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Αφού μια τέτοια πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης αυτή την χρονική στιγμή δεν θα ήταν η καλύτερη δυνατή επιλογή, αφού το αποτέλεσμα είναι προδικασμένο μόλις μία εβδομάδα μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που πήρε στην Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας.

    Έτσι, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η ψηφοφορία για την Συμφωνία των Πρεσπών, θα ξεκινήσει την Πέμπτη (24/01). 

  • 18:55

    Γεωργιάδης: Σε λίγο δεν θα είστε υπουργοί. Θέλετε να συνδέσετε τη Συμφωνία με το υπόλοιπο της πολιτικής σας διαδρομής;

     

    Επίθεση στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης.

    «Δεν θα φέρει λύση, αλλά αστάθεια στα Βαλκάνια αυτή η Συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Από δω και πέρα θα ζούμε νέα οξύτερη κατάσταση στην περιοχή», υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης. Στο σημείο αυτό απευθύνθηκε στον κ. Μπόλαρη λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο Ανδρέας Παπανδρέου για τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να γίνει τιμητής της παράδοσής του έλεγε ότι το όνομα είναι η ψυχή μας, το ίδιο έλεγε και η Μελίνα Μερκούρη δίνοντας μάχες. Εθνικιστές είναι κ. Μπόλαρη, όλοι αυτοί που το έλεγαν, όπως ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ;»

    Απευθυνόμενος, δε, στην υπουργό Τουρισμού είπε: «Γνωρίζετε κ. Κουντουρά ότι δεν θα σας ψήφιζε ούτε μισός ψηφοφόρος των ΑΝΕΛ αν ήξερε ότι θα ψηφίζατε τη Συμφωνία. Για ίδιον όφελος το κάνετε και είναι πραγματική ντροπή σας».

    «Σε λίγο δεν θα είστε υπουργοί. Θέλετε να συνδέσετε τη Συμφωνία με το υπόλοιπο της πολιτικής σας διαδρομής;», πρόσθεσε.

    Ακόμα, ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε ότι τα Σκόπια είναι αυτά που παραβίασαν την Ενδιάμεση Συμφωνία και δεν τήρησαν καμία δέσμευση από όσα είχαν υπογράψει και δεσμευτεί. «Είχαν υποχρεωθεί και δεσμευτεί να μην προκαλούν με τη χρήση του ονόματος Μακεδονία και να λαμβάνουν μέτρα για να αποθαρρύνουν τη βία, το μίσος και την εχθρότητα. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, πόσο τη σεβάστηκαν», επισήμανε και συμπλήρωσε: «Την ώρα που ο σοσιαλιστής Ζάεφ ψήφιζε στο σχολείο, πίσω από το πίνακα ήταν ανηρτημένος ο χάρτης της Μακεδονίας. Για να καταλάβετε πόσο εξοικειωμένοι ήταν με το όνομα δεν τους δημιουργούσε πρόβλημα, δεν τους μπήκε στο μάτι ότι υπάρχει ανηρτημένος ο χάρτης της Μακεδονίας. Υπάρχει και θα υπάρχει σε όλα τα σχολεία των Σκοπίων ο χάρτης, για να καταλάβετε το δούλεμα που κάνουν. Η μεγάλη μας διαφορά είναι ότι η δική μας παράταξη στέκεται στο δάκρυ του εθνάρχη Κώστα Καραμανλή και στον Ανδρέα Παπανδρέου. Εμείς δεν θέλουμε το όνομα Μακεδονία. Και αν φτάσουμε να το κάνουμε θα το κάνουμε ως επώδυνο συμβιβασμό. Εσείς είστε έτοιμοι να τα δώσετε όλα, όπως και τα δώσατε.

    «Σε λίγες εβδομάδες θα έρθει στην Αθήνα ο κ. Ζάεφ ως πρωθυπουργός των Μακεδόνων και εμείς θα τον υποδεχτούμε με τιμές, ως Μακεδόνα πρωθυπουργό. Εγώ δεν δέχομαι ότι Μακεδόνες είναι αυτοί και όχι εγώ», κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης.

  • 14:23

    Γ. Κατρούγκαλος: Η αντιπολίτευση δεν θέλει ειλικρινή και τίμια συζήτηση για μια συμφωνία από την οποία πήραμε το 110% από αυτά που παγίως ζητούσαμε 

    «Ζήτησα από την Επιτροπή το αυτονόητο. Να συζητήσουμε με νηφαλιότητα επί της ουσίας και όχι επί της διαδικασίας και με ειλικρίνεια. Τα θέματα έχουν απαντηθεί στην Επιτροπή και προσχηματικά επανέρχονται σήμερα, διότι κάποιοι δεν θέλουν τη συζήτηση αυτή», απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος, σχολιάζοντας τις αντιρρήσεις που προβάλλουν κόμματα της αντιπολίτευση.

    «Οι βουλευτές σας, ειδικά από τη Μακεδονία, έλεγαν ότι δεν πρέπει στην ονομασία να περιλαμβάνεται ο όρος "Μακεδονία", όταν στη συνέχεια κατανοήσατε ότι υπάρχει η εθνική γραμμή για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και περάσατε στη συζήτηση για την εθνότητα και τη γλώσσα. Όταν και αυτά αποδείχθηκαν έωλα, τέθηκε το ζήτημα του Συντάγματος», είπε απευθυνόμενος ιδίως στη ΝΔ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών. «Η Συμφωνία των Πρεσπών ήθελε να ολοκληρώσουν όλες τις άλλες υποχρεώσεις τους και μετά να κυρωθεί. Ήταν συνεπώς μεγάλο το κέρδος που εισέφερε η Συμφωνία των Πρεσπών», είπε ο Γιώργος Κατρούγκαλος και πρόσθεσε ότι και τα δύο κράτη στηρίζουν τη συμφωνία και άρα και τα δύο πρέπει να την τηρήσουν. Και άρα εφόσον ολοκλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους στη γείτονα, τώρα πρέπει και η Ελλάδα να τηρήσει την υποχρέωση της να την κυρώσει.

    Ειδικά για το συνταγματικό κείμενο, ο κ. Κατρούγκαλος επανέλαβε ότι η συνταγματική πρακτική στη γείτονα είναι η παράθεση των συνταγματικών τροποποιήσεων στο τέλος του κειμένου. Δεν προβλέπεται στη συνταγματική τους τάξη αυτό που επομένως ζητούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

    Στον κ. Λοβέρδο, ο αναπληρωτής υπουργός απάντησε πως ζήτησε σειρά εγγράφων που γνωρίζει ότι είναι διαβαθμισμένα, ένα του υπουργείου Εξωτερικών και τα υπόλοιπα του υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας. Ειδικά για το έγγραφο του υπουργείου Εξωτερικών ενημέρωσε, παρόλα αυτά, ότι είναι στο πλαίσιο πάγιων οδηγιών, απευθύνει οδηγίες στο υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας για το πως θα χαρακτηρίζεται η πλειοψηφούσα εθνότητα στη γειτονική χώρα, πως θα προσδιορίζεται η γλώσσα, και διευκρίνισε ότι στο βαθμό που η εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης εκκρεμεί, ισχύουν οι πάγιες οδηγίες, «συνεπώς δεν προσθέτει οτιδήποτε» και «αυτό είναι ένα ακόμα επεισόδιο στην προσπάθεια της αντιπολίτευσης, ειδικά από εκείνες τις πλευρές που είχαν συνδιαμορφώσει την εθνική θέση για σύνθετη ονομασία, να μην συζητήσουμε επί της ουσίας».

    «Εμείς σε αυτή την παγίδα δεν θα πέσουμε. Θα τα ακούσετε αυτά που πρέπει να ειπωθούν, γιατί η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια εθνικά επωφελής συμφωνία από την οποία πήραμε το 110% από αυτά που παγίως ζητούσαμε», υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

    Το «"Μακεδονικό θέμα" γίνεται θρυαλλίδα για πολιτικές εξελίξεις, να μην δώσουμε την ευκαιρία να γίνει θρυαλλίδα για να καταλάβουν το κτίριο της Βουλής οι ακροδεξιές δυνάμεις», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης.

  • 13:02

    Απέκλεισε ο πρόεδρος της Βουλής, το ενδεχόμενο να παραταθεί η συζήτηση, άρα και η ψηφοφορία, την Παρασκευή παρότι έχουν εγγραφεί ως ομιλητές 205 βουλευτές. Όπως είπε ο Νίκος Βούτσης η συζήτηση και ψηφοφορία θα ολοκληρωθούν τα μεσάνυχτα της Πέμπτης και αν χρειαστεί τις πρώτες πρωινές ώρες.

     

  • 11:45

    Απορρίφθηκε το παρεμπίπτον ζήτημα που έθεσε η ΝΔ

    Απορρίφθηκε δι΄εγέρσεως και κατά πλειοψηφία το παρεμπίπτον ζήτημα που έθεσε η ΝΔ, δηλαδή ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για να συνεχίσει η συζήτηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς δεν έχει κατατεθεί στην ελληνική Βουλή το ενιαίο τελικό κείμενο του Συντάγματος της FYROM.

    Η αντιπρόεδρος της Βουλής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, αποφάνθηκε ότι εκείνοι οι βουλευτές που δεν συμφωνούν με το παρεμπίπτον της ΝΔ, ήταν οι περισσότεροι στην ψηφοφορία δι΄εγέρσεως. Καταμέτρηση βουλευτών ζήτησε ο Νίκος Δένδιας, αλλά το αίτημά του απορρίφθηκε. Η πλειοψηφία ήταν προφανής και επειδή το ΚΚΕ, δια του Θανάση Παφίλη, δήλωσε "παρών στον καυγά" και ζήτησε να συνεχιστεί η συζήτηση επί της ουσίας.

  • 11:15

    Ξεκίνησε στην Ολομέλεια η συζήτηση κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών

    Ξεκίνησε η συνεδρίαση της Ολομέλειας με αντικείμενο την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Τη συνεδρίαση άνοιξε η αντιπρόεδρος της Βουλής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, η οποία ανακοίνωσε την έκθεση της Επιτροπής Εξωτερικών και Εθνικής 'Αμυνας. Αντίρρηση συνταγματικότητας κατέθεσε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, ζήτησε να κατατεθεί το ενιαίο και τελικό κείμενο του Συντάγματος της γείτονος χώρας. «Όχι ένα αντίγραφο από το ίντερνετ του υπάρχοντος Συντάγματος αλλά το Σύνταγμα που θα προκύψει με την ενσωμάτωση των τροπολογιών», υπογράμμισε ο Νίκος Δένδιας και τόνισε ότι υπάρχει κίνδυνος το τελικό κείμενο να είναι διαφορετικό από το corpus που έχει συμφωνηθεί. «Για να κυρώσουμε αυτή τη συμφωνία πρέπει να έχουμε σαφή εικόνα της επόμενης μέρας. Δεν μπορεί να αποδεχθούμε τον κίνδυνο ενός συμπληρωματικού ψηφίσματος που οι Σκοπιανοί θα το χρησιμοποιούν όταν θέλουν και όπως θέλουν. Αυτό αφορά τη Βουλή και τον ελληνισμό», είπε ο κ. Δένδιας και επέμεινε ότι πρέπει να προσκομιστεί το ενιαίο κείμενο στη μορφή που το έχει διαπραγματευθεί η ελληνική κυβέρνηση. «Ή μας το καταθέτει ή αλλιώς αποφασίζει η Βουλή για να τον υποχρεώσει να το καταθέσει», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και τόνισε ότι αν η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καταλήξει σε τελικό κείμενο συντάγματος, οι Σκοπιανοί μπορούν να κρατήσουν το Σύνταγμά τους ως έχει και να πορεύονται με το ψήφισμα όπως θέλουν. Υποστήριξε ακόμη ότι αν ο υπουργός πει πως δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία για τελικό κείμενο, τότε η Βουλή ψηφίζει μια Συμφωνία που διαιωνίζει το πρόβλημα.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ, Ανδρέας Λοβέρδος, ζήτησε σειρά εγγράφων για να μην είναι ελλιπής η ενημέρωση της Βουλής, κυρίως των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που παίρνει την ευθύνη της κύρωσης. «Υπάρχει πολύ σοβαρό θέμα με τις υποχωρήσεις στα θέματα της γλώσσας και της εθνότητας», είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος. Επισήμανε επίσης ότι στη ρηματική διακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της FYROM, που έχει κατατεθεί στη Βουλή, δεν περιλαμβάνονται αυτά που είχαν περιληφθεί στη Συμφωνία. «Θέλουμε το επίσημο κείμενο της FYROM για το Σύνταγμά της και οκτώ έγγραφα που τα θεωρούμε κρίσιμα και αφορούν το πως αντέδρασε η ελληνική κυβέρνηση πριν τη Συμφωνία των Πρεσπών», είπε ο Α. Λοβέρδος.

    Ενστάσεις αντισυνταγματικότητας από Ανεξάρτητους Έλληνες και Χρυσή Αυγή

    Ένσταση αντισυνταγματικότητας πρόβαλαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες βασισμένη σε κείμενο και επιχειρηματολογία του συνταγματολόγου Γ. Κασιμάτη. Το κείμενο αυτό ανέγνωσε στην Ολομέλεια ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος.

    Ο κ. Καμμένος σε αντιστοιχία με παρέμβασή του που είχε κάνει και στην Επιτροπή και 'Αμυνας κάλεσε τον παριστάμενο αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο, να απαντήσει αν επιμένει ότι ο κάθε λαός έχει δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού. Διότι αν επιμένει, όπωε είπε, τότε δεν υπάρχει λόγος η Βουλή να ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών.

    Ο Πάνος Καμμένος κατηγόρησε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ότι σε χθεσινή του συνέντευξη ικανοποιεί τις αξιώσεις του "Ουράνιου Τόξου" και επέμεινε ότι πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή το ενιαίο τελικό κείμενο του Συντάγματος της γείτονος, καταγγέλλοντας ότι παραβιάζεται το ελληνικό Σύνταγμα.

    «Υπάρχει μείζον ζήτημα που δεν θέτει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Το έγγραφο που εστάλη από τα Σκόπια εκτός από τη χρήση του όρου "Μακεδονικός λαός", φέρει φαρδιά πλατιά την υπογραφή "Δημοκρατία της Μακεδονίας". Η ελληνική Βουλή έπρεπε να το σκίσει και να το πετάξει στα σκουπίδια», είπε για τη ρηματική διακοίνωση ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης και χαρακτήρισε άκυρες τις τροποποιήσεις του Συντάγματος της γείτονος, διότι με βάση τη Συμφωνία των Πρεσπών έπρεπε ήδη να έχει ολοκληρωθεί το τελικό και ενιαίο συνταγματικό τους κείμενο. Ανέφερε, επίσης, ότι το κείμενο που έστειλαν στο υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει ούτε την υπογραφή του προέδρου της FYROM.

    Για συμφωνία που υπαγορεύτηκε για την προώθηση του σχεδιασμού του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στα Βαλκάνια, κάνει λόγο το ΚΚΕ

    «Υπάρχουν σπέρματα αλυτρωτισμού σε αυτή τη Συμφωνία και είναι φανερά. Μπαίνουν στη Συμφωνία για να χρησιμοποιηθούν σε περιόδους κρίσης και όξυνσης που θα προκαλέσουν οι ίδιες δυνάμεις που έφτιαξαν τη Συμφωνία, για να δημιουργήσουν γενικότερα θέματα στα Βαλκάνια», σχολίασε τις αιτιάσεις των άλλων κομμάτων ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης.

    Επανέλαβε δε ότι η Συμφωνία υπαγορεύτηκε από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ για την προώθηση των σχεδίων τους στην μπαρουταποθήκη των Βαλκανίων, σχέδια που -όπως υποστήριξε- περιλαμβάνουν ακόμη και την αλλαγή συνόρων.