Το παρασκήνιο της γαλάζιας αποχώρησης

Το παρασκήνιο της γαλάζιας αποχώρησης
Ενημερώθηκε: 02/06/16 - 15:49
Του Σωτήρη Σταθόπουλου

Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να αποχωρήσει απο την συζήτηση στην Βουλή αιφνιδίασε ακόμα και τους βουλευτές του κόμματος του που ήταν εκείνη την στιγμή στην ολομέλεια. Στην συνέχεια ακολούθησε έντονη γκρίνια στους διαδρόμους του κοινοβούλιου και μουρμούρες στο καφενείο της Βουλής. «Δεν μπορούμε να κάνουμε σημαία το θέμα με τις offshore να καταθέτουμε επίκαιρη ερώτηση και να αποχωρούμε» ήταν ο κοινός παρονομαστής όλων των συζητήσεων. Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατούσε είναι πως ο αντιπρόεδρος Αδωνις Γεωργιάδης που σε τέτοιες περιπτώσεις βγαίνει μπροστά, χθες δεν έκανε καμία δημόσια παρέμβαση, ούτε μέσω των αγαπημένων του social media.

Πότε αποφασίστηκε η αποχώρηση

Σύμφωνα με πληροφορίες του thepressroom.gr, o πρόεδρος της ΝΔ συζήτησε το θέμα με τους στενούς του συνεργάτες την Τρίτη το βράδυ, παραμονή της συζήτησης. Σε αυτή την σύσκεψη υψηλόβαθμο στέλεχος που μετέχει στο επικοινωνιακό επιτελείο έριξε την πρόταση της αποχώρησης στο τραπέζι υποστηρίζοντας πως αυτή η κίνηση θα εξέθεται την κυβέρνηση, η οποία ουσιαστικά θα συζητούσε μόνη της, την διάταξη για τις offshore.

Χθες το πρωί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μόλις επέστρεψε απο την επίσκεψη του στο Ελληνικό, συγκάλεσε νέα σύσκεψη και αποφάσισε να αποχωρήσει η ΝΔ απο την συζήτηση στην Βουλή, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για την στάση της στο θέμα των offshore.

Συναγερμός από την παρουσία Τσίπρα

Στην Συγγρού δεν είχαν υπολογίσει ότι η Κυβέρνηση θα επιχειρούσε να εκμεταλλευτεί όσο μπορούσε την απουσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης και όταν είδαν τον πρωθυπουργό στο βήμα, σήμανε συναγερμός στα κεντρικά γραφεία του κόμματος. Ακολούθησε μπαράζ επικοινωνιακών κινήσεων από τη ΝΔ μέσω Twitter από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ανακοίνωση απο το γραφείο τυπου αλλά και non paper προκειμένου η αξιωματική αντιπολίτευση να εξηγήσει τον λόγο της αποχώρησης και να κατευνάσει τα πνεύματα στο εσωτερικό της γαλάζιας κοινοβουλευτικής ομάδας και να σωθούν τα προσχήματα έστω την ύστατη ώρα.

Ανασχηματισμός στον πρωινό καφέ

Σύμφωνα με πληροφορίες του thepressroom.gr ο πρόεδρος της ΝΔ σε κατ' ιδίαν συζητήσεις δεν έχει κρύψει τον έντονο προβληματισμό του για την σύνθεση και την αποτελεσματικότητα που έχουν οι πρωινές συσκέψεις στην Συγγρού. Μπορεί όσοι μετέχουν σε αυτές να τους γνωρίζει αρκετά χρόνια και να τους συνδέει μια προσωπική φιλία, ωστόσο οι καταστάσεις είναι πλέον διαφορετικές, όπως και ο βαθμός δυσκολίας για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων ζητημάτων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται αποφασισμένος να προχωρήσει σε αλλαγές το επόμενο διάστημα με στόχο να διορθωθούν οι επικοινωνιακές δυσλειτουργίες που επικρατούν στην αξιωματική αντιπολίτευση.

ΝΔ: Δεν θα εφαρμοστεί αυτός ο νόμος

Στη Λ. Συγγρού εκτιμούν πως ο νόμος της κυβέρνησης καθίσταται ουσιαστικά ανενεργός κάτι που εξαρχής το Μαξίμου επιδίωκε:

• Η κυβέρνηση δημοσιεύοντας σε ΦΕΚ – ακόμη και με επίκληση των προβλεπόμενων χρονικών ορίων – την αρχική διάταξη, φρόντισε να δώσει «άφεση αμαρτιών» σε στελέχη της που πιθανώς να εμπίπτουν στις απαγορεύσεις.
• Μετά τη «ζημιά» έσπευσε να διαχωρίσει τους συνυπόχρεους ανάμεσα στα πολιτικά πρόσωπα και σε άλλους κρατικούς λειτουργούς (πχ δικαστές) για τους οποίους επαναφέρει το προηγούμενο και αρχικό καθεστώς.
• Εισάγει περιορισμούς ακόμη και σε συγγενικά πρόσωπα πολιτικών θέλοντας έτσι να αποκλείσει κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα που θα ξεπερνά τα στενά κομματικά και ταξικά «πιστεύω» του ΣΥΡΙΖΑ.
• Η κυβέρνηση εισάγει μια αντισυνταγματική διάταξη που ακουμπά και το ευρωπαϊκό δίκαιο για το δικαίωμα στην επιχειρηματική ελευθερία καθιστώντας έτσι το νόμο απολύτως ανενεργό.

Τι προτείνει η ΝΔ για τις «πολιτικές offshore»

Η πρόταση της ΝΔ προβλέπει την απαγόρευση της συμμετοχής σε εξωχώριες εταιρείες για όλα τα πολιτικά πρόσωπα – όχι μόνον για τις εταιρείες αυτές με έδρα μη φορολογικά συνεργάσιμα, αλλά και σε αυτές με έδρα – μη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν όμως προνομιακό φορολογικό καθεστώς.