Παρκάρει μόνο του...

Παρκάρει μόνο του...
Ενημερώθηκε: 10/03/16 - 14:39

Τι πιο ευχάριστο από το να παρακολουθείς το αυτοκίνητό σου να παρκάρει μόνο του!!! Στον καθημερινό πονοκέφαλο των οδηγών δίνει λύση η τεχνολογία. Στην 86η Διεθνή Έκθεση της Γενεύης που θα παραμείνει ανοικτή έως την Κυριακή 13 Μαρτίου, η Ford παρουσίασε μια προηγμένη τεχνολογία για ευκολότερο παρκάρισμα.
Ειδικότερα, δόθηκε έμφαση στις δυνατότητες που δίνει αυτή η τεχνολογία στο ανανεωμένο Kuga. Διαθέτει ανάλογα με το επίπεδο εξοπλισμού, τη νέα λειτουργία κάθετου παρκαρίσματος Perpendicular Parking, η οποια αναβαθμίζει το ημι-αυτόνομο σύστημα υποβοήθησης στάθμευσης Active Park Assist. Χρησιμοποιώντας πρόσθετους αισθητήρες υπερήχων, αυτό το σύστημα με το πάτημα ενός μπουτόν επιτρέπει στους οδηγούς να εντοπίζουν κάθετους χώρους στάθμευσης δίπλα σε άλλα οχήματα ή παράλληλα με το δρόμο. Στη συνέχεια, κατευθύνει το όχημα εκεί αναλαμβάνοντας να πραγματοποιήσει τους ελιγμούς με το τιμόνι, ενώ ο οδηγός ελέγχει μόνο το γκάζι και το φρένο.
Επίσης, πρόσθετοι αισθητήρες υποστηρίζουν τεχνολογίες που βοηθούν τους οδηγούς κατά την έξοδο από χώρους στάθμευσης: Το Cross Traffic Alert προειδοποιεί τους οδηγούς καθώς εξέρχονται από ένα κάθετο χώρο στάθμευσης για πιθανή διέλευση αυτοκινήτων πίσω τους. Το σύστημα λειτουργεί με ραντάρ σε εμβέλεια έως 40 μ. και εκπέμπει τρία προειδοποιητικά σήματα εάν ανιχνεύει όχημα να πλησιάζει από κάποια πλευρά. Το Park-Out Assist βοηθά τους οδηγούς καθώς εξέρχονται από παράλληλο χώρο στάθμευσης. Αφού ο οδηγός επιλέξει την αριστερή ή τη δεξιά πλευρά, το σύστημα αναλαμβάνει τους ελιγμούς με το τιμόνι ενώ ο οδηγός ελέγχει μόνο το γκάζι και το φρένο
Στο τεχνολογικό του υπόβαθρο περιλαμβάνονται και αλλά δυο χρήσιμα συστήματα, τα οποια συμαβλουν στην αύξηση της ασφάλειας. Το ανανεωμένο Kuga εξοπλίζεται με μία βελτιωμένη έκδοση του συστήματος αποφυγής σύγκρουσης Active City Stop, που τώρα λειτουργεί σε ταχύτητες έως 50 χλμ./ωρα. Το Active City Stop χρησιμοποιεί αισθητήρες στο εμπρός τμήμα του οχήματος για τον εντοπισμό σταθερών αντικειμένων στο δρόμο και προ-φορτίζει τα φρένα εάν το όχημα πλησιάζει πολύ γρήγορα σε αυτά. Εάν ο οδηγός δεν αντιδράσει, το σύστημα μειώνει τη ροπή του κινητήρα και αυτόματα ενεργοποιεί τα φρένα για να μειώσει τη σφοδρότητας της σύγκρουσης ή για την αποφύγει πλήρως.
Η τελευταία γενιά του συστήματος Ford MyKey επιτρέπει στους ιδιοκτήτες του ανανεωμένου Kuga να παραμετροποιούν τις λειτουργίες του αυτοκινήτου προγραμματίζοντας κατάλληλα ένα από τα διαθέσιμα κλειδιά. Κάθε φορά που χρησιμοποιείται το συγκεκριμένο κλειδί, ανάλογα με τις ρυθμίσεις που έχουν επιλεγεί, το αυτοκίνητο μπορεί να εμποδίζει τις εισερχόμενες τηλεφωνικές κλήσεις, να περιορίζει την τελική ταχύτητα του αυτοκινήτου, να αποτρέπει την απενεργοποίηση των συστημάτων ασφάλειας, όπως για παράδειγμα του ESP. Επίσης, μπορεί να περιορίζει τη μέγιστη ένταση του ηχοσυστήματος ή να το απενεργοποιεί πλήρως εάν οι επιβάτες δεν φοράνε ζώνες ασφαλείας. Με αυτό το τρόπο μειώνονται οι πιθανότητες να συμβούν ατυχήματα όταν οδηγούν οι νέοι.