Σε αχαρτογράφητα νερά έχει εισέλθει η κρίση στην Αν. Μεσόγειο, με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά

 
Σε αχαρτογράφητα νερά έχει εισέλθει η κρίση στην Αν. Μεσόγειο, με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά

Ενημερώθηκε: 11/08/20 - 10:12

Σε αχαρτογράφητα νερά έχει εισέλθει η κρίση Αθήνας - Aγκυρας, με όλα τα ενδεχόμενα να είναι ανοιχτά.Αυτό που μοιάζει προς το παρόν ανέφικτο είναι η παρέμβαση τρίτων.

Σε «κόκκινο συναγερμό» βρίσκονται οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις παρακολουθώντας στενά τς κινήσεις του Oruc Reis. Το Oruc Reis που συνοδεύεται από σχεδόν τον μισό τουρκικό στόλο βρίσκεται από περίπου τις 4 το απόγευμα της Δευτέρας στο νοτιοανατολικό ακρό της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Με περισσότερα από επτά πλοία του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού να το περιστοιχίζουν, το Oruc Reis παραμένει εντός του ανατολικού τμήματος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, περίπου 100 ν.μ. νοτίως του Καστελόριζου και ανάμεσα σε τουρκικές και ελληνικές ναυτικές δυνάμεις, το οποίο έχει απλώσει καλώδια για σεισμικές έρευνες, αγνοώντας τις συστάσεις μέσω ασυρμάτου του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού για παραβίαση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Να υπενθυμίσουμε, για την καλύτερη κατανόηση των εξελίξεων, ότι "υφαλοκρηπίδα " είναι ότι ακουμπά και σχετίζεται με τον βυθό, αυτό που λέμε τον «με τον πάτο» της θάλασσας. Αυτός ο βυθός ανήκει στο κυρίαρχο κράτος η στεριά του οποίου παράγει ως προβολή στο βυθό την «υφαλοκρηπίδα». Ότι είναι πάνω από το βυθό ,αν δεν έχει υπάρξει ανακήρυξη ΑΟΖ, είναι ΔΙΕΘΝΗ ΥΔΑΤΑ. Η Τουρκική NAVTEX λοιπόν αφορά ΔΙΕΘΝΗ ΥΔΑΤΑ υπερκείμενα της Ελληνικής και Κυπριακής Υφαλοκρηπίδας. Το ORUC REIS λοιπόν σέρνει καλώδια άνωθεν της ελληνικής υφαλοκρηπίδας,στα ΔΙΕΘΝΗ ΥΔΑΤΑ και προς το παρόν ΔΕΝ παρανομεί.

Όπως εκτιμούν οι ελληνικές αρχές το Oruc Reis στην πραγματικότητα δεν μπορεί να διεξάγει έρευνες καθώς αν και έχει απλώσει καλώδια δεν μπορεί να προχωρήσει λόγω του θορύβου των πολεμικών πλοίων που βρίσκονται στην περιοχή.

δημιουργεί εντάσεις, με τους “μαξιμαλιστικούς της ισχυρισμούς”

Την ίδια ώρα, η Άγκυρα κλιμακώνει την ένταση, θέτοντας εκ νέου θέμα Καστελόριζου και κατηγορώντας την Ελλάδα ότι , όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο ανώτερος αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Cagatay Erciyes.

Επιπροσθέτως, ο Τούρκος διπλωμάτης έθεσε ευθέως θέμα Καστελόριζου, λέγοντας πως οι αξιώσεις της Ελλάδας έρχονται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο, ενώ μέσω του χάρτη, η Άγκυρα προαναγγέλει έρευνες του Oruc Reis στην περιοχή που οριοθετήθηκε πρόσφατα στη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο και δη σε ελάχιστη απόσταση από την Κάρπαθο.

Τις δραματικές εξελίξεις παρακολουθούν οι πρεσβείες των χωρών-μελών της Ε.Ε., το στρατηγείο του ΝΑΤΟ στη Νάπολη, διάφορα αραβικά κράτη, οι ΗΠΑ, ενώ έκπληξη έχει θεωρηθεί το ότι μέχρι σήμερα το Ισραήλ δεν έχει τοποθετηθεί για τις τουρκικές κινήσεις, αλλά και για τη συμφωνία Αθήνας-Καΐρου.

Από ελληνικής πλευράς, το σύνολο του στόλου μας είναι σε συνεχή ετοιμότητα για να αποτρέψει την όποια πρόκληση. Δυνάμεις του στόλου μας έχουν αναπτυχθεί από το Βόρειο Αιγαίο μέχρι το Λιβυκό Πέλαγος, ενώ από προχθές ανακαλέστηκαν όλες οι άδειες του στρατιωτικού προσωπικού και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Καταρχήν στόχος της Αθήνας είναι να αποτρέψει τις έρευνες και όχι να προκαλέσει περαιτέρω στρατιωτική κλιμάκωση. Σε περίπτωση που το Oruc Reis επιχειρήσει να ξεκινήσει σεισμικές εργασίες στην περιοχή που η Αθήνα θεωρεί ότι έχει κυριαρχικά δικαιώματα όπως προβλέπονται από το Διεθνές Δίκαιο η ελληνική πλευρά θα αντιδράσει.

Σχετική συζήτηση έγινε το μεσημέρι της Δευτέρας στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας που συνεδρίασε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. «Όλα καλά θα πάνε, όλα καλά» είπε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος που πήγε στο Μαξίμου με στολή παραλλαγής στέλνοντας προφανές μήνυμα ετοιμότητας.

θα υπάρξει διαμεσολάβησης

Ποιος θα τους σταματήσει; Πρωτίστως εμείς κι από εκεί και πέρα και η διεθνής διπλωματία

«. Δεν ξέρω αν θα είμαστε μόνοι μας ώς το τέλος, στην αρχή πάντως θα είμαστε μόνοι μας, εμείς θα πρέπει να είμαστε εκείνοι που θα αντιπαρατεθούμε στις τουρκικής πρόκλησης ευελπιστώντας ότι θα ακολουθήσουν κι άλλοι και ότι θα υπάρξουν κι άλλοι, διεθνής διπλωματία που θα παρέμβει για να αποσοβήσει σύγκρουση» επισήμανε ο Άγγελος Συρίγος.

Σε μελέτη του ο γνωστός Γερμανός αναλυτής Στέφεν Ρολ του Ινστιτούτου Διεθνών θεμάτων και Παγκόσμιας Ασφάλειας του Βερολίνου δεν αποκλείει μία ένοπλη αντιπαράθεση Ελλάδος-Τουρκίας ενώ εκτιμά ότι δεν είναι εύκολη η όποια διαμεσολάβηση τρίτων. Επίσης, επισημαίνει ότι το Ισραήλ δεν πρόκειται να παρέμβει γιατί δεν θα ήθελε να δει μία πλήρη κατάρρευση των σχέσεών του με την Αγκυρα. Πάντως ο αναλυτής εκτιμά ότι και στο μέτωπο της Λιβύης είναι δύσκολο να αποφευχθούν οι προσεχείς εντάσεις μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας.