Σε διάλογο για τα εργασιακά κάλεσε ο πρωθυπουργός από τη Γ.Σ. του ΣΕΒ

 
Σε διάλογο για τα εργασιακά κάλεσε ο πρωθυπουργός από τη Γ.Σ. του ΣΕΒ

Πηγή Φωτογραφίας: eurokinissi

Ενημερώθηκε: 21/06/16 - 21:17

Πρόσκληση προς το σύνολο των κοινωνικών φορέων να συμμετάσχουν σε έναν "γόνιμο και δημιουργικό διάλογο" για την "βελτίωση και την αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων", την "επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων" και "τη μετάβαση σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο", απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ.

Η πρόσκληση απευθύνεται ενόψει της αξιολόγησης με επίκεντρο τα εργασιακά θέματα. Ο πρωθυπουργός είπε ότι «χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας που θα σέβονται τις κοινωνικές, ψυχολογικές και δημιουργικές πλευρές της εργασίας και δεν θα υποβιβάζουν τον εργαζόμενο σ' ένα αναλώσιμο συντελεστή της παραγωγικής διαδικασίας».

Η μονομερής, ακραίας νεοφιλελεύθερης προσέγγισης εμμονή στην ελαστικοποίηση της εργασίας, στη μείωση του εργατικού κόστους και στην απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, είναι σε τελευταία ανάλυση αντιπαραγωγική, ανέφερε ο πρωθυπουργός. Καθώς λειτουργεί εις βάρος όχι μόνο των εργαζομένων αλλά και της ίδιας της παραγωγικότητας της εργασίας, πρόσθεσε.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε επίσης ότι όλες οι αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντανακλώνται στην μεγάλη παράδοση των εργασιακών κεκτημένων και στην προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων. Η υπεράσπιση τους, δήλωσε, περνάει μέσα από την ανάπτυξη και τη φυγή προς τα μπρος, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη.

Γιούνκερ: «Δεν είμαι φίλος των ομαδικών απολύσεων»

Νωρίτερα την Τρίτη, ο επικεφαλής της Κομισιόν, στις κοινές δηλώσεις του με τον Αλέξη Τσίπρα, είχε αναφερθεί στο θέμα των εργασιακών σχέσεων και των ομαδικών απολύσεων.

Σε ερώτηση για το αν θα στηρίξει τις ελληνικές θέσεις δήλωσε ότι «δεν θα ήθελα να μπω σε λεπτομέρειες» και πρόσθεσε πως «οι συνομιλίες για τη μεταρρύθμιση της νομοθεσίας σε ό,τι αφορά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις πρέπει να λάβουν υπόψη την ελληνική πραγματικότητα», συμπληρώνοντας πότι η εργατική νομοθεσία πρέπει να προσαρμοστεί στις βέλτιστες πρακτικές.

«Δεν είμαι φίλος των ομαδικών απολύσεων και θα ήθελα να καταρτίσει η Αθήνα μια πρόταση με την οποία θα είμαι σύμφωνος», κατέληξε.

Κοινή Ευρωπαϊκή Βιομηχανική Πολιτική

Ο πρωθυπουργός, μιλώντας στη Γ.Σ. του ΣΕΒ διατύπωσε επίσης τη θέση ότι η Ευρώπη χρειάζεται μια κοινή ευρωπαϊκή βιομηχανική πολιτική στο πνεύμα κοινής αγροτικής πολιτικής.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η ΚΑΠ, παρά τις αντιφάσεις και τις στρεβλώσεις της, έθεσε πριν περίπου 50 χρόνια δύο στόχους: την διατροφική επάρκεια της ηπείρου και την στήριξη του αγροτικού και του κτηνοτροφικού εισοδήματος.

Και οι δύο στόχοι σε μεγάλο βαθμό επιτεύχθηκαν, είπε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι αντίθετα, η ευρωπαϊκή βιομηχανική πολιτική είναι πολύ πιο πρόσφατη, περιορίζεται κυρίως σε ρυθμιστικά θέματα για την αγορά και τα πνευματικά δικαιώματα, αφήνοντας τα ουσιώδη ζητήματα της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της κατανομής των πόρων στο εθνικό επίπεδο των κρατών-μελών.

Είναι ενδεικτικό, υπογράμμισε, ότι οι 4 μεγάλες βιομηχανικές χώρες της Ευρώπης λαμβάνουν το 45% των κεφαλαίων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας επενδύσεων, ενώ η Ελλάδα μόλις το 2,3% όταν έχει το 5% των ανέργων της Ευρώπης.

Σεβασμό στη συμφωνία

Ευρεία πολιτική υποστήριξη, «ιδιοκτησία» του προγράμματος και σεβασμό της συμφωνίας από όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις ζήτησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μιλώντας στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ, τονίζοντας παράλληλα ότι η τωρινή είναι «ίσως η τελευταία ευκαιρία να γίνει αυτό που είναι καλό για την Ελλάδα». Ο κ. Γιούνκερ απέρριψε τις θεωρίες συνωμοσίας κατά της Ελλάδας, λέγοντας ότι αντίθετα βλέπει καλή θέληση και γι αυτό θα ήθελε να δει τις ελληνικές κυβερνήσεις (η σημερινή κυβέρνηση, ανέφερε χαρακτηριστικά, δεν είναι η τελευταία, θα ακολουθήσουν και άλλες) να σεβαστούν τη συμφωνία. Χαρακτήρισε ως τις καλύτερες δυνατές τις σχέσεις με την ελληνική κυβέρνηση (ξεκινήσαμε, είπε, στο σκοτάδι αλλά τώρα βρισκόμαστε στο φως) και υπογράμμισε πως η κυβέρνηση αποφασίζει το μείγμα πολιτικής και δεν το κάνει για τις Βρυξέλλες ή τους πιστωτές αλλά για τους Έλληνες πολίτες και το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας.

«Οι προσπάθειες που έκανε η Ελλάδα από το καλοκαίρι δημιουργούν παράθυρο ευκαιρίας. Με την πρώτη αξιολόγηση και τα μέτρα για το χρέος η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να γυρίσει σελίδα. Δεν είναι μόνο η οικονομική προσαρμογή, αλλά ο εκσυγχρονισμός της οικονομίας και του κράτους ώστε να δημιουργεί τις σωστές συνθήκες για τις επιχειρήσεις, για την καταπολέμηση τη φοροδιαφυγής, της διαφθοράς, την επιτάχυνση της δικαιοσύνης, την εγκαθίδρυση μοντέρνου συστήματος κοινωνικής προστασίας, τη διαχείριση των συνόρων», πρόσθεσε.

Σχετικά θέματα:

Μειώσεις μισθών εως 30% στο Δημόσιο και στους Ιδιωτικούς υπαλλήλους από τις νέες απαιτήσεις της τρόικας – Ζητούν κατώτατο μισθό στα 586 ευρώ και κατάργηση όλων των επιδομάτων από την 1η Ιανουαρίου 2017