Σφοδρή αντιπαράθεση στη Βουλή Χρυσοχοΐδη - Σπρίντζη

 
Σφοδρή αντιπαράθεση στη Βουλή Χρυσοχοΐδη - Σπρίντζη

Ενημερώθηκε: 07/12/20 - 15:23

Σφοδρή αντιπαράθεση είχαμε σήμερα στη Βουλή για όσα συνέβησαν χτες, ημέρα επετείου της δολοφονίας Γρηγορόπουλου, για τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ περί αστυνομικής βίας μεταξύ του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Χρήστου Σπίρτζη.

Με ένα μπουκέτο λουλούδια πήγε στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία. Στην παρέμβασή του για το σχέδιο νόμου σχετικά με την εκπαίδευση των αστυνομικών, τη δομή και τη λειτουργία της Ελληνικής Αστυνομίας, στηλίτευσε τη στάση της Ελ.ΑΣ. χτες ημέρα κατά την οποία πολλοί πολίτες θέλησαν να τιμήσουν τη μνήμη του αδικοχαμένου Αλέξη Γρηγορόπουλου.

«Τα απαράδεκτα και αντιδημοκρατικά γεγονότα αστυνομικής βίας καταπατούν τη Δημοκρατία, το Σύνταγμα και προσβάλλουν τον ελληνικό λαό και τη πλειοψηφία των Ελλήνων, δημοκρατών αστυνομικών» είπε κ. Σπρίτζης και πρόσθεσε:

«Κύριε υπουργέ, σας έφερα λίγα λουλούδια σαν και αυτά που διέλυσε αστυνομικός των ΜΑΤ πάνω σε συνάδερφο του και στη συνέχεια τα πέταξε με απαξία στο δρόμο. Η πράξη αυτή αποτελεί προσβολή στο δολοφονημένο 15χρονο, Αλέξη Γρηγορόπουλο, στον ελληνικό λαό, προσβολή στη Δημοκρατία, προσβολή στους γονείς και τη μάνα που δεν είδε ποτέ ξανά το παιδί της».

«Να δώσετε ένα λουλούδι στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να κρατήσετε από ένα εσείς και να δώσετε και στη φυσική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας για να θυμάστε κάθε ημέρα τους ακροδεξιούς θύλακες που έχετε αφήσει να ξεσαλώνουν, να εφαρμόζουν με τον τρόπο που εφαρμόζουν τις εντολές σας. Με καταπάτηση κάθε έννοιας δημοκρατικού και ατομικού δικαιώματος, με απαγόρευση της ελεύθερης πρόσβασης ενώ τηρούνται όλα τα μέτρα, με δεκάδες προσαγωγές και συλλήψεις, με συλλήψεις ακόμη και δικηγόρων και μάλιστα των δικηγόρων που ήταν πολιτική αγωγή στη δίκη της Χρυσής Αυγής, με τραμπουκισμούς, με παρενοχλήσεις γυναικών, με ρίψεις κρότου-λάμψης μέσα σε εσωτερικό χώρο πολυκατοικίας και πολλά άλλα», πρόσθεσε.

Και κατέληξε:

«Ζητάμε από τον πρόεδρο της Επιτροπής ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου, σε αυτήν την Επιτροπή, στο χώρο της Γερουσίας της Βουλής, στην Επιτροπή που συζητά το σχέδιο νόμου και για την παιδεία των αστυνομικών μας, για τις δομές και τη λειτουργία της Ελληνικής Αστυνομίας».

Χρυσοχοΐδης: Οι επέτειοι καταστροφής της Αθήνας τελείωσαν

Από την πλευρά του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης υπερασπίστηκε τη δράση των αστυνομικών, ενώ κατήγγειλε την αντιπολίτευση λέγοντας ότι «η δήθεν αριστερή ευαισθησία, είναι μια τυφλή αδιαλλαξία και η στάση αυτή είναι πλέον αντικοινωνική». Και θριαμβολόγησε που οι αστυνομικοί έφεραν κάμερες, λέγοντας ότι «πιο αποτελεσματικό μέτρο περιορισμού της αυθαιρεσίας αστυνομίας και πολιτών».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης επικέντρωσε στα εξής:

Για δεύτερη χρονιά, η Αθήνα δεν κάηκε. Με εξαίρεση τα επεισόδια στο ΑΤ Κολωνού δεν υπήρξαν συγκρούσεις. Παρεμπιπτόντως στον Κολωνό τραυματίστηκαν 4 αστυνομικοί με σοβαρά κατάγματα και ούτε σχόλιο δεν ακούστηκε από τους λαλίστατους βιαιολόγους των κοινωνικών μέσων και τους αντίστοιχους γυρολόγους των καναλιών. Η ευαισθησία τους εξαντλήθηκε στην ανθοδέσμη αλλά σε αυτό θα αναφερθώ αργότερα

-- Είναι μεγάλη ντροπή, είτε το Πολυτεχνείο είτε η 6η Δεκεμβρίου να έχουν εξελιχθεί εθιμικά σε γιορτές μίσους κατά της Αστυνομίας και του πολιτικού συστήματος. Είναι άγονο και κοστοβόρο, να χρειάζονται 5.000 αστυνομικοί για να τιμηθεί υποτίθεται μια επέτειος. Τόσα χρόνια κάποιοι ανέχθηκαν τους 500-1000 που καίνε τις πόλεις. Αυτό τελείωσε, θα πάρει ίσως λίγο χρόνο και πολύ κόπο ακόμη, αλλά τελείωσε.

-- Η τεράστια πλειοψηφία των συμπολιτών μας δεν ασχολήθηκε καν με τη χθεσινή ημέρα. Απομένουν οι 1000 κακομαθημένοι που προανέφερα και όσοι εκπροσωπούσαν μια ευπώλητη στο παρελθόν υπεραισθησία δικαιωμάτων. Το λέω και τους το ξαναλέω. Η λογική επανέρχεται. Η δημοκρατία επανέρχεται. Η ασυλία των παιδιών με τις μολότοφ και κάποιων φωνακλάδων επώνυμων δεν υπάρχει. Ο νόμος είναι ένας, η νομιμότητα μία, κάποια καλή κοινωνία της Αθήνας δεν εξαιρείται, όσοι φωνάζουν δεν εξαιρούνται, αυτό επιτάσσει το δίκαιο, αυτό είναι δημοκρατία.

- Η δήθεν αριστερή ευαισθησία, είναι μια τυφλή αδιαλλαξία. Αδιαλλαξία της εχθροπάθειας, αδυναμία της κατανόησης, φτηνή εκμετάλλευση της οργής. Η καταγγελία έχει γίνει συνήθεια και επάγγελμα. Γι αυτό και η κοινωνία σας έχει γυρίσει την πλάτη.

-- Η στάση αυτή είναι πλέον αντικοινωνική. Ναι αντικοινωνική. Μέσα στον κορονοϊό, σε 374 προσαγωγές που έγιναν χθες, 6 μόνο δέχθηκαν να κάνουν τεστ που τους προτάθηκε και προσφέρθηκε διότι βρέθηκαν σε συνθήκες αυξημένου συγχρωτισμού. Οι υπόλοιποι, αρνήθηκαν αγέρωχα, το μίσος στον «εχθρό», κυριάρχησε της ευθύνης. Ναι, η πιθανότητα να κολλήσουν συμπολίτες τους υποχωρεί μπροστά στο φανατισμό της καταγγελίας, μπροστά στην αδιαλλαξία της εχθροπάθειας. Κι αυτοί που αρνήθηκαν το τεστ έκαναν και μήνυση στον Αττικάρχη γιατί τάχα οι αστυνομικοί δεν άλλαζαν γάντια. Ο παραλογισμός δεν έχει πια όρια.

Οι μεγάλες κουβέντες που εκστομίζονται περί δημοκρατίας κρύβουν μια παρακμιακή, βαρετή και ανυπόληπτη στάση. Ένας αστυνομικός ασχημόνησε με την ανθοδέσμη. Οι 4999 έκαναν τη δουλειά τους. Η ηγεσία της αστυνομίας αντέδρασε αμέσως, ελέγχει τον ένα, με αίτημα διαθεσιμότητας και ΕΔΕ που θα ολοκληρωθεί σε 15 ημέρες. Είναι όμως καθαρή πολιτική επιλογή, να διαλέγει κάποιος την αναφορά στον ένα και όχι στους 4999. Και να ξεχνά επίσης τους 4 τραυματίες στον Κολωνό.

Χθες, οι δυνάμεις των ΜΑΤ έφεραν κάμερες για πρώτη φορά. Και θα ακολουθήσουν οι υπόλοιποι. Δεν ακούστηκε μια κουβέντα για αυτό. Για το κατά παγκόσμια ομολογία, πιο αποτελεσματικό μέτρο περιορισμού της αυθαιρεσίας αστυνομίας και πολιτών. Ούτε ένα σχόλιο από τους εξεγερμένους καταγγέλλοντες.
Και κατέληξε με την απειλή-προειδοποίηση-ενημέρωση: «Θα συνεχίσουμε, είμαστε ακάθεκτοι στον δρόμο της νομιμότητας, της διεύρυνσης της δημοκρατίας, της ισονομίας, του περιορισμού της αυθαιρεσίας».