Σχέδιο ελέγχου της Δικαιοσύνης βλέπει η αντιπολίτευση πίσω από τη μετάθεση των εκλογών

 
Σχέδιο ελέγχου της Δικαιοσύνης βλέπει η αντιπολίτευση πίσω από τη μετάθεση των εκλογών

Ενημερώθηκε: 29/05/19 - 09:14

Ταυτόχρονα με τη γνωστοποίηση της ημερομηνίας εκλογών, στις 7 Ιουλίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος επιβεβαίωσε εμμέσως τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι η κυβέρνηση δρομολογεί διαδικασίες ορισμού νέας ηγεσίας στην ελληνική Δικαιοσύνη, λέγοντας ότι έχει την θεσμική δυνατότητα να το κάνει.

Πρόθεση η οποία έχει προκαλέσει σάλο από τη ΝΔ που επισημαίνει την ανάγκη να τηρηθεί η θεσμική τάξη, δεδομένου ότι έχει προηγηθεί η σαφής αποδοκιμασία της κυβέρνησης, στις κάλπες των ευρωεκλογών, αλλά και τις επισημάνσεις των συνταγματολόγων για «καταδολίευση του Συντάγματος».

Αν τελικά η επιλογή γίνει από το υπουργικό συμβούλιο πριν την λήξη της θητείας της σημερινής ηγεσίας του Αρείου Πάγου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα κληθεί να υπογράψει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα.

Το 2016 όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε προχωρήσει σε επιλογή Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου πριν την λήξη της θητείας της Ευτέρπης Κουτζαμάνη, επιλέγοντας την Ξένη Δημητρίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε αρνηθεί να υπογράψει το διάταγμα πριν τις 30 Ιουνίου οπότε και έληξε η θητεία της Ευτέρπης Κουτζαμάνη.

Ομως μένει ανοικτό, αν από την 1η Ιουλίου και μετά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να υπογράψει τέτοιο διάταγμα, την ώρα που η νομοθεσία απαγορεύει και απλές μετακινήσεις δημοσίων υπαλλήλων κατά την προεκλογική περίοδο, πόσο μάλλον την επιλογή ηγεσίας της δικαιοσύνης.

Βέβαια αν η επιλογή γίνει και το διάταγμα δημοσιευθεί, δεν υπάρχει συνταγματικός τρόπος ακύρωσης των επιλογών.

 Τζανακόπουλος: Η κυβέρνηση διατηρεί σε ισχύ όλες τις αρμοδιότητές της

Μιλώντας στον Alpha, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η κυβέρνηση διατηρεί σε ισχύ όλες τις αρμοδιότητές της, είτε γίνουν οι εκλογές 30 Ιουνίου, είτε 7 Ιουλίου, και αποκάλυψε ότι οι εκλογές θα καθυστερήσουν, αφού ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για να του ζητήσει πρόωρες εκλογές, στις 10 Ιουνίου. Μια εβδομάδα δηλαδή μετά τον β' γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Με πρόσχημα τις πανελλήνιες εξετάσεις, οι οποίες δεν πρέπει να διαταραχθούν.

Η επίκληση των πανελληνίων εξετάσεων χαρακτηρίζεται ως πρόσχημα διότι σύμφωνα με το πρόγραμμα αυτό που απομένει για τις εξετάσεις είναι στις 29/6, 1/7 και 2/7 να εξεταστούν τα ειδικά μαθήματα Μουσικής Αντίληψης, Μουσικής Εκτέλεσης και Ερμηνείας και ιταλικών που αφορούν συνολικά λιγότερους από 1.000 μαθητές.

Έτσι η μετάθεση των εκλογών ερμηνεύεται ως προσπάθεια ελέγχου της Δικαιοσύνης. Η κυβέρνηση θέλει να επιλέξει εκείνη, τον νέο Πρόεδρο και τον νέο Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου,

Σφοδρή αντίδραση της ΝΔ

ΝΔ

Ηδη η είχε προειδοποιήσει την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην επιλογή νέας ηγεσίας της Δικαιοσύνης, επικαλούμενη «λόγους στοιχειώδους πολιτικής και ηθικής τάξης», αφού όπως επεσήμανε σε ανακοίνωσης της, «δεν νοείται να λαμβάνει στο εξής καμία απόφαση, που θα δεσμεύει την χώρα για τα επόμενα χρόνια».

Οι προειδοποιήσεις της ΝΔ δεν ελήφθησαν υπόψιν. Δεν ελήφθησαν υπόψιν και οι προειδοποιήσεις των κορυφαίων συνταγματολόγων της χώρας, όπως του καθηγητή Αντώνη Μανιτάκη, που δήλωσε ότι τυχόν επιλογή νέας ηγεσία της Δικαιοσύνης, λίγες ημέρες πριν την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου, «αποτελεί προφανή καταδολίευση του πνεύματος και του γράμματος του Συντάγματος».

Και αυτό γιατί μια κυβέρνηση που «τελεί υπό παραίτηση γιατί έχει απολέσει, όπως το συνομολογεί, την εμπιστοσύνη του εκλογικού σώματος... έχει χάσει την δημοκρατική και συνταγματική της νομιμοποίηση, να παίρνει αποφάσεις που δεν είναι τρέχουσας φύσεως, ούτε έχουν επείγοντα χαρακτήρα».

Το ερώτημα που θέτουν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι τι ακριβώς φοβάται η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, και θέλει πάση θυσία να ελέγξει τις επιλογές για την ηγεσία της Δικαιοσύνης;

Οι προειδοποιήσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου

Ευάγγελος Βενιζέλος

Το σχέδιο της κυβέρνησης Τσίπρα, αναφέρθηκε και ο: «Στρατηγική ήττα είναι να οδηγείσαι σε διάλυση της Βουλής και εκλογές στις 30 Ιουνίου, την ανάγκη φιλοτιμία ποιούμενος. Παρά τις αντίθετες αλαζονικές διακηρύξεις σου. Στρατηγική ήττα είναι να χάνεις την δυνατότητα επιλογής των προσώπων που θα καλύψουν τις κορυφαίες θέσεις της Δικαιοσύνης, μετά τις 30 Ιουνίου».

Για απαράδεκτη, αντισυνταγματική και αντιδημοκρατική κίνηση να προχωρήσει η κυβέρνηση στον διορισμό νέας ηγεσίας της Δικαιοσύνης έκανε λόγο και ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ κ. Παπαθεοδώρου.

Το ερώτημα που παραμένει είναι: Τι φοβάται το Μέγαρο Μαξίμου και δείχνει τέτοια αγωνία να ελέγξει την ηγεσία της Δικαιοσύνης;

«Ποιον φοβούνται ΝΔ και Ευ. Βενιζέλος για τον ορισμό της ηγεσίας της Δικαιοσύνης;»

Δημήτρης Τζανακόπουλος

«Η ΝΔ για άλλη μια φορά προσβάλλει τους θεσμούς και επιχειρεί τη χειραγώγηση της Δικαιοσύνης», σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος .

«Η χώρα έχει Σύνταγμα, έχει κυβέρνηση, έχει έννομη τάξη που καθορίζει αρμοδιότητες», επισημαίνει στην ίδια ανακοίνωση και προσθέτει:

«Μάλλον κάποιοι θέλουν οι θεσμοί να μείνουν ακέφαλοι ενόψει εκλογών».

Το ερώτημα είναι ένα, σύμφωνα με τον Δ. Τζανακόπουλο:

«Γιατί η ΝΔ ακολουθώντας τον κ. Βενιζέλο εκδηλώνει τέτοιο άγχος για τον ορισμό της ηγεσίας της Δικαιοσύνης κατά το γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος και του νόμου;

Ποιον αλήθεια φοβούνται;».