Σήμερα η Βουλή εκλέγει Πρόεδρο - Ποιος είναι ο νέος πρόεδρος της Βουλής

Σήμερα η Βουλή εκλέγει Πρόεδρο - Ποιος είναι ο νέος πρόεδρος της Βουλής
Ενημερώθηκε: 18/07/19 - 08:42

Μετά τα την τελετή ορκωμοσίας της Βουλής χτες, ακολουθεί σήμερα σε κλίμα ευρύτατης συναίνεσης η πρώτη ψηφοφορία, αυτή για την εκλογή προέδρου της Βουλής.

Η υποψηφιότητα του Κώστα Τασούλα για τη θέση του Προέδρου της Βουλής αναμένεται να λάβει τις περισσότερες ψήφους. Ο βουλευτής θα έχει τη στήριξη της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ και της Ελληνικής Λύσης. Αδιευκρίνιστη είναι η στάση του ΜέΡΑ25 του Γιάννη Βαρουφάκη. Ο κ. Τασούλας, αναμένεται να καταρρίψει το ρεκόρ ψήφων που κατείχε η Ζωή Κωνσταντοπούλου με 235 ψήφους.

Υπενθυμίζουμε ότι η ψηφοφορία είναι μυστική και οι βουλευτές έχουν τη δυνατότητα της Αποχής της ψήφου υπέρ και Λευκό.

Μετά την εκλογή του προέδρου της Βουλής θα ακολουθήσει νέα συνεδρίαση για την εκλογή των αντιπροέδρων. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, η ΝΔ θα προτείνει ως αντιπροέδρους της Βουλής τους κ.κ. Χαράλαμπο Αθανασίου, Νικήτα Κακλαμάνη και Θανάση Μπούρα που θα καταλάβουν τις τρεις πρώτες θέσεις αντιπροέδρων. Για την θέση του δ αντιπροέδρου ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει τον κ. Δημήτρη Βίτσα ενώ για τις υπόλοιπες θέσεις προτείνονται οι Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος από το ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Λαμπρούλης από το ΚΚΕ, Απόστολος Αβδελάς από την Ελληνική Λύση και ένας εκ των Σοφίας Σακοράφα και Κλέωνα Γρηγοριάδη από το ΜεΡΑ25.

Ποιος είναι ο νέος πρόεδρος της Βουλής

Ο Κώστας Τασούλας γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1959. Είναι παντρεμένος με τη Φανή Σταθοπούλου και έχει δύο παιδιά. 

Είναι δικηγόρος Αθηνών. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει εργασθεί κατά την περίοδο 1988-89 σε Δικηγορική εταιρία του Λονδίνου ως υπότροφος του Βρετανικού Συμβουλίου.

Υπήρξε ιδιαίτερος γραμματέας του αειμνήστου Ευαγγέλου Αβέρωφ-Τοσίτσα, Επίτιμου Προέδρου της Ν.Δ.από το 1981 έως το 1990 και ειδικός σύμβουλος στα Υπουργεία Εθνικής Οικονομίας, Εμπορίου και γεωργίας (1989-1990).

Διετέλεσε Πρόεδρος του Οργανισμού Προωθήσεως Εξαγωγών (Ο.Π.Ε.) από το 1990 έως το 1993. Εξελέγη Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Κηφισιάς το 1990. Το 1994 εξελέγη Δήμαρχος Κηφισιάς. Στις Βουλευτικές εκλογές του 2000 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Ιωαννίνων με τη Νέα Δημοκρατία. Επανεξελέγη στις βουλευτικές εκλογές του 2004, του 2007,του 2009 και του 2012 (Μάϊος και Ιούνιος). Το 2006 ορίσθηκε, από τον πρωθυπουργό, Αναπλ. Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας. Το 2007 ορίσθηκε Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης. Το Φεβρουάριο του 2010 εκλέχθηκε Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδος της Νέας Δημοκρατίας. Τον Ιούνιο του 2013 ορίσθηκε, από τον κ.Αντώνη Σαμαρά, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Η σχέση του με τον Αβέρωφ

Ο Κώστας Τασούλας είχε από πολύ μικρός την ευκαιρία να μαθητεύσει ως ιδιαίτερος γραμματέας του Ευάγγελου Αβέρωφ. Ο κ. Τασούλας ανδρώθηκε πολιτικά δίπλα στον Αβέρωφ, ο οποίος με τη σειρά του τον θεωρούσε «τον γιο που δεν απέκτησε», όπως έχει πει η μια από τις δύο κόρες του εκλιπόντος πολιτικού. Ο κ. Τασούλας, δε, ήταν προ ετών ο κεντρικός ομιλητής στο άκρως ενδιαφέρον βιβλίο της Τατιάνας Αβέρωφ «Δέκα ζωές σε μία» που αποτελούσε, ουσιαστικά, τη βιογραφία του πατέρα της. 

Ο κ. Τασούλας είναι ακόμα και σήμερα διαχειριστής ενός μέρους του αρχείου του κ. Αβέρωφ, ενώ στα…ευτράπελα της Βουλής συγκαταλέγεται το ότι σχεδόν ζητά τον λόγο «επί προσωπικού», όταν ακούγεται κάτι που θίγει την παρακαταθήκη του Αβέρωφ. Το έκανε με ζέση την περίοδο της συζήτησης της Συμφωνίας των Πρεσπών, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρηματολογούσε λέγοντας ότι, ουσιαστικά, ο Αβέρωφ μιλούσε για «μακεδονική γλώσσα». 

Πέραν της ιστορικής παρακαταθήκης του Ευάγγελου Αβέρωφ, όμως, ο κ. Τασούλας είναι και εξαιρετικά νομομαθής. Παίζει, δε, το Σύνταγμα στα δάχτυλα, ενώ είναι, αυτή τη στιγμή, εις εκ των παλαιοτέρων κοινοβουλευτικών.