Σήμερα στην Κύπρο ο Μητσοτάκης σε μιά κρίσιμη στιγμή που κορυφώνεται η Τουρκική προκλητικότητα

Σήμερα στην Κύπρο ο Μητσοτάκης σε μιά κρίσιμη στιγμή που κορυφώνεται η Τουρκική προκλητικότητα
Ενημερώθηκε: 29/07/19 - 09:13

Επίσκεψη με έντονα συμβολικό αλλά και ουσιαστικό χαρακτήρα πραγματοποιεί σήμερα στην Κύπρο ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης. Το ταξίδι αυτό είναι το πρώτο, μιας σειράς επισκέψεων που θα κάνει ο πρωθυπουργός σε ξέννες πρωτεύουσες, μέσα σε ένα ευοίωνο κλίμα από τα πρώτα βήματα της κυέρνησης Μητσοτάκη.

Τα δημοσιεύματα στα περισσότερα σοβαρά μέσα ενημέρωσης του πλανήτη τα οποία εκθειάζουν τη νέα πολιτική ατμόσφαιρα που έφερε στη χώρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ο αντίκτυπος που παρατηρείται στις αγορές με την έντονα πτωτική τάση των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων, καθώς και το θερμό κλίμα στις επικοινωνίες του πρωθυπουργού με σημαντικούς ξένους ηγέτες δημιουργούν ένα θετικό momentum το οποίο διευκολύνει τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. 

Τα ταξίδια σε Ευρώπη και ΗΠΑ

 

Σε αυτό το πλαίσιο, αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο και αφού έχουν ψηφιστεί νωρίτερα τα πρώτα νομοσχέδια που θα έχουν έντονη τη σφραγίδα της μεταρρυθμιστικής διάθεσης της κυβέρνησης, ο κ. Μητσοτάκης θα ξεκινήσει έναν πρώτο γύρο επισκέψεων στις σημαντικές πρωτεύουσες του πλανήτη με στόχο να καταστήσει κοινωνούς του μεταρρυθμιστικού του προγράμματος τους ισχυρούς ηγέτες που μπορεί να έχουν λόγο για τα ελληνικά πράγματα.

Στον πρωθυπουργικό προγραμματισμό υπάρχουν επίσης ταξίδια σε Παρίσι και Ουάσιγκτον για συναντήσεις με τον Εμανουέλ Μακρόν και τον Ντόναλντ Τραμπ αντίστοιχα. Η επίσκεψη στη γαλλική πρωτεύουσα έχει οριστεί για μετά τις 20 Αυγούστου και δεν αποκλείεται να συνδυαστεί με τη μετάβαση στο Βερολίνο, εφόσον βρεθεί κατάλληλη ημερομηνία.

Πολύ κοντά στο να οριστικοποιηθεί είναι και η ημερομηνία συνάντησης του κ. Μητσοτάκη με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, η οποία προετοιμάζεται από το Μέγαρο Μαξίμου και την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες διπλωματικές πηγές, «η ελληνική κυβέρνηση και ο Λευκός Οίκος έχουν εκφράσει κοινή προθυμία για μια συνάντηση» και «το μόνο που εκκρεμεί είναι η χρονική στιγμή».

Η πρώτη ευκαιρία είναι η προγραμματισμένη Σύνοδος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 17-30 Σεπτεμβρίου, στην οποία προγραμματίζει να βρεθεί ο Ελληνας πρωθυπουργός. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «είναι πιθανό να ακολουθήσει επίσημη επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον».

Σήμερα στην Κύπρο

 

Η άφιξή του στο αεροδρόμιο της Λάρνακας αναμένεται στις 09.30 το πρωί, όπου θα τον υποδεχθούν ο υπουργός Παιδείας της Κύπρου Κώστας Χαμπιαούρης και ο πρεσβευτής της Ελλάδας, Ηλίας Φωτόπουλος.

Στις 10.15, κατά την άφιξή του στο Προεδρικό Μέγαρο, θα καταθέσει στεφάνι και δέκα λεπτά μετά θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ενώ στις 11.00 θα πραγματοποιηθεί συνάντηση αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Οι κ.κ. Αναστασιάδης και Μητσοτάκης θα κάνουν από κοινού δηλώσεις στα ΜΜΕ στις 12:00 και μισή ώρα αργότερα ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Συλλούρη.

Το μεσημέρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει διαδοχικές συναντήσεις διάρκειας 20 λεπτών με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων και το απόγευμα θα δει συλλόγους και δικοινοτικές ΜΚΟ.

Το βράδυ στις 20.15 ο πρωθυπουργός θα παρακαθίσει στο επίσημο δείπνο που θα παραθέσει προς τιμήν του ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης.

Αύριο Τρίτη ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο της Κύπρου Χρυσόστομο Β', θα καταθέσει στεφάνι στα Φυλακισμένα Μνήματα και στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας και θα επισκεφτεί το Στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ στη Μαλούντα. Εκεί θα καταθέσει στεφάνι, θα ξεναγηθεί στο μουσείο και θα απευθύνει σύντομο χαιρετισμό στους αξιωματικούς και στρατιώτες της δύναμης, ενώ η επιστροφή του στην Αθήνα έχει προγραμματιστεί για το μεσημέρι.