Συναγερμός για το προσφυγικό - Σε εξέλιξη έκτακτη συνεδρίαση στο Μαξίμου

 
Συναγερμός για το προσφυγικό-Σε εξέλιξη έκτακτη συνεδρίαση στο Μαξίμου

Ενημερώθηκε: 31/08/19 - 12:39

Συναγερμός για το προσφυγικό: Σε εξέλιξη βρίσκεται έκτακτη συνεδρίση το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ), υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου, με αντικείμενο την αύξηση των μεταναστευτικών ροών.

απειλητικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Την ανησυχία της κυβέρνησης στο θέμα αυτό επιτείνουν και οι, ο οποίος σε μια προσπάθεια να πιέσει την Ευρώπη και τη Ρωσία να αναλάβουν δράση στη Συρία δήλωσε ότι «οι συγκρούσεις στο Ιντλίμπ θα επιφέρουν νέο κύμα προσφύγων στην Ευρώπη».

Προφανής στόχος της Τουρκίας είναι η μεν Ευρώπη να πιέσει τη Ρωσία, η δε Ρωσία το Σύρο πρόεδρο Άσαντ να σταματήσει την προέλαση προς τη βόρεια Συρία, ώστε να μην απειληθεί η τουρκική παρουσία στη περιοχή, καθώς η Άγκυρα διατηρεί στρατό για την αντιμετώπιση των Κούρδων ανταρτών.

κυπριακού τηλεοπτικού σταθμού ΣΙΓΜΑ, στην Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη,

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Νορβηγία ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας ανέφερε ότι όσο συνεχίζεται η επιχείρηση του Άσαντ στο Ιντλίμπ της Συρίας, η Ευρώπη θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα προσφύγων.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου «φωτογράφισε» μάλιστα τη Ρωσία πίσω από τις εξελίξεις στη Συρία, εφόσον αποτελεί την εγγυήτρια δύναμη πίσω από τον Μπασάρ αλ Άσαντ.

Άφιξη 500 με 600 προσφύγων στη Λέσβο

Ενδεικτικό της κρίσιμης κατάστασης είναι το πρόσφατο γεγονός της άφιξης 500-με 600 παράνομων μεταναστών με 14 βάρκες στη Λέσβο προχθές Πέμπτη, ωθώντας τις προσφυγικές δομές του νησιού πέρα από τα όρια της αντοχής τους.

Η πρώτη άμεση αντίδραση της κυβέρνησης ήταν η μεταφορά 1.002 ατόμων με χαρακτηριστικά ευαλωτότητας από τη Μόρια στον καταυλισμό προσφύγων στη Νέα Καβάλα. Επίσης, η διοίκηση του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας ειδοποιήθηκε να εντοπίσει και να προετοιμάσει τα συγκεκριμένα 1.002 άτομα προκειμένου την ερχόμενη Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου να μεταφερθούν με δυο αρματαγωγά πλοία του Πολεμικού Ναυτικού.

Στην κίνηση αυτή η κυβέρνηση προχωρά προκειμένου να αποσυμφορήσει τον καταυλισμό της Μόριας, που έφτασε τους 10.241 κατοίκους. Ο αριθμός αυτός αποτελεί ιστορικό ρεκόρ από δημιουργίας του ΚΥΤ. Ενώ όπως χαρακτηριστικά λέχθηκε από τη διεύθυνση του ΚΥΤ ο καταυλισμός της Μόριας είναι πλέον ο μεγαλύτερος καταυλισμός προσφύγων της Ευρώπης.

Η θέση του πρωθυπουργού στο θέμα αυτό έχει γίνει ήδη γνωστή από τις δηλώσεις του στο Βερολίνο, όπου είχε τονίσει ότι η χώρα μας επιθυμεί η Συμφωνία Ευρώπης και Τουρκίας να δουλέψει προς αμοιβαίο όφελος.

"Για να γίνει αυτό χρειαζόμαστε επιστροφές από την Ελλάδα προς την Τουρκία. Και για να γίνει αυτό πρέπει να αλλάξουν σε πρώτη φάση οι πολιτικές ασύλου της Ελληνικής Δημοκρατίας κάτι το οποίο προτιθέμεθα να κάνουμε εντός των επόμενων μηνών. Τώρα, για τα ζητήματα της Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης έχω μιλήσει πολλές φορές. Είναι πολύ άδικο οι πρώτες χώρες υποδοχής να επιμερίζονται όλο το βάρος της διαχείρισης του προσφυγικού προβλήματος. Εάν θέλουμε να έχουμε μια συμφωνία ελεύθερης διακίνησης πολιτών στην Ευρώπη -όπως η Συμφωνία του Σένγκεν- πρέπει και να φυλάσσονται τα σύνορά μας και να υπάρχει ένας δίκαιος επιμερισμός του προβλήματος. Σε αυτό συμφωνεί απόλυτα και η Καγκελάριος. Και ελπίζω και εύχομαι, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, για αυτό το οποίο αποκαλούμε "Δουβλίνο 4”, η Ευρώπη να δείξει ουσιαστική αλληλεγγύη. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν χώρες που να εκμεταλλεύονται τα οφέλη Σένγκεν και ταυτόχρονα να αρνούνται να συμμετέχουν έστω και κατ’ ελάχιστον στην αντιμετώπιση αυτού του κοινού ευρωπαϊκού προβλήματος", τόνισε, στη δήλωσή του, ο κ. Μητσοτάκης.

Στο τετ α τετ Μητσοτάκη-Μέρκελ κατεγράφη συναντίληψη για τις προτεραιότητες γύρω από το μεταναστευτικό με βάση τις αρχές της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας. Αλληλεγγύης με τον δίκαιο καταμερισμό όσων δικαιούνται άσυλο σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπευθυνότητας με την φύλαξη των θαλασσίων και εν γένει των ευρωπαϊκών συνόρων. Παράλληλα, στο πλαίσιο της αρχής της υπευθυνότητας, τονίστηκε η ανάγκη καταπολέμησης των κυκλωμάτων διακινητών από τους χώρες εισόδου. Ιδίως για την εφαρμογή της κοινής δήλωσης ευρωπαϊκής ένωσης Τουρκίας συμφωνήθηκε η Ελλάδα να ενισχύσει τις επιστροφές η δε Τουρκία να συγκρατήσει τις ροές ελέγχοντας τα δίκτυα των διακινητών.