Την ηγεσία του νέου κομματικού φορέα της Κεντροαριστεράς θα διεκδικήσει ο Στ. Θεοδωράκης

 
Την ηγεσία του νέου κομματικού φορέα της Κεντροαριστεράς θα διεκδικήσει ο Στ. Θεοδωράκης

Ενημερώθηκε: 25/08/17 - 13:58

Σε διευκρινίσεις για την πολιτική σημασία της υποψηφιότητας του Σταύρου Θεοδωράκη προχώρησε το Ποτάμι. Συγκεκριμένα από τη Σεβαστοπούλεως αποσαφηνίζουν ότι ο κ. Θεοδωράκης διεκδικεί την ηγεσία νέου κομματικού φορέα κι όχι της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Ενδεικτική είναι η ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα της διευθύντριας του γραφείου Τύπου του Ποταμιού και στενής συνεργάτιδας του κ. Θεοδωράκη, Λίνας Παπαδάκη: «Tο Ποτάμι δεν μπαίνει στη ΔΗΣΥ, δεν διεκδικεί την ηγεσία της. Θέλει ένα νέο Κίνημα που θα τα αλλάξει όλα. Ας το καταλάβουν φίλοι & αντίπαλοι».

Η διεκδικήση της αρχηγία του νέου κυοφορούμενου κόμματος στον χώρο ανάμεσα στη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν το θέμα έκτακτης σύσκεψης χυες το απόγευμα, την οποία συγκάλεσε ο Στ. Θεοδωράκης στα γραφεία του κόμματος και συμμετείχαν βουλευτές και τα στελέχη του Ποταμιού.

θες βράδυ επισημοποίησε το ενδιαφέρον του και ο Γιάννης Μανιάτης

«Εχουν εκπληρωθεί και οι βασικοί όροι που το Ποτάμι είχε θέσει από την αρχή και δυσκολευόταν να αποδεχθεί το ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή, να γίνει η εκλογή αρχηγού μέσα από μια ανοικτή διαδικασία χωρίς να προηγηθούν συνέδρια μηχανισμών, όπως και να υπάρξει η δυνατότητα της ηλεκτρονικής ψήφου», φέρεται να είπε μεταξύ άλλων ο κ. Θεοδωράκης, και η φράση του αυτή ήταν που έκανε τους περισσότερους να καταλάβουν ότι η απόφασή του είναι να ανακοινώσει ότι θα διεκδικήσει την ηγεσία του νέου κόμματος απέναντι στη Φώφη Γεννηματά, τον Γιώργο Καμίνη, τον Γιάννη Ραγκούση και όσους άλλους θέσουν υποψηφιότητα (χ, ενώ αναμένεται και η υποψηφιότητα του Νίκου Ανδρουλάκη).

Πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι με την πρόταση του κ. Θεοδωράκη δεν συμφώνησαν όλοι οι παριστάμενοι. Μάλιστα ο Γρ. Ψαριανός τού άσκησε σκληρή κριτική, λέγοντάς του ότι καθυστέρησε οκτώ μήνες μια αυτονόητη συμμαχία με την Ωρα Αποφάσεων και ότι τώρα σύρεται σε μια λάθος επιλογή, προβλέποντας ότι θα αποβεί εις βάρος και του ίδιου και του κόμματος. «Κινδυνεύεις να μην βγεις ούτε τρίτος» φέρεται να του είπε κάποια στιγμή ο κ. Ψαριανός, προκαλώντας την έκρηξη του Στ. Θεοδωράκη, ο οποίος αντέτεινε ότι είναι αδιανόητο να κάνουν τέτοιες προβλέψεις οι βουλευτές του. «Εγώ θα στηρίξω ακόμη και μια λάθος επιλογή σου όπως έκανα πάντα», του απάντησε ο κ. Ψαριανός και η ένταση αποκλιμακώθηκε με τη διαβεβαίωση και των υπολοίπων ότι θα στηρίξουν οποιαδήποτε απόφαση ανακοινώσει εντέλει την επόμενη εβδομάδα ο κ. Θεοδωράκης.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής του Ποταμιού είχε συναντηθεί με τον πρόεδρο της επιτροπής που έχει την ευθύνη της προετοιμασίας του νέου κόμματος, Νίκο Αλιβιζάτο, ο οποίος φέρεται να τον διαβεβαίωσε πως και το εμπόδιο που προέκυψε τις τελευταίες ημέρες –αυτό της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας– φαίνεται να κάμπτεται ύστερα από επικοινωνία που είχε ο ίδιος με τη Φώφη Γεννηματά, στην οποία και εξήγησε το σχέδιό του.

Αυτό άλλωστε αναμένεται να πράξει και σήμερα ο Ν. Αλιβιζάτος. Στην πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής που έχει αναλάβει την ευθύνη της όλης διαδικασίας (μετέχουν και εκπρόσωποι των υποψηφίων αρχηγών) θα παρουσιάσει αναλυτικά το σχέδιο που τους έχουν ετοιμάσει οι εξειδικευμένοι τεχνικοί, υπό τον Θοδ. Καρούνο, για το πώς θα μπορούν όσοι πολίτες το επιθυμούν (στην Ελλάδα και στο εξωτερικό) να ψηφίσουν είτε από τους υπολογιστές τους είτε ακόμη και από τα κινητά τους τηλέφωνα. Το σχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι οι ενδιαφερόμενοι πρέπει τουλάχιστον τρεις μέρες προ της πρώτης Κυριακής των εκλογών να έχουν ταυτοποιηθεί στις εφορευτικές επιτροπές (συμπληρώνοντας μια φόρμα με τα πλήρη στοιχεία τους και το ΑΦΜ τους), ενώ θα υποχρεωθούν και να προπληρώσουν το σχετικό παράβολο της ψηφοφορίας με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα, που επίσης θα αποτελεί πειστήριο ταυτοπροσωπίας. Με άλλα λόγια, ο συνολικός αριθμός όσων ψηφοφόρων θελήσουν να ψηφίσουν εξ αποστάσεως θα είναι γνωστός εκ των προτέρων, όπως βέβαια και τα πλήρη στοιχεία τους τα οποία θα βρίσκονται ήδη στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων για να μην μπορούν να διπλοψηφίσουν.