Τριβές στο ΣΥΡΙΖΑ για τον εκλογικό νόμο

 
Τριβές στο ΣΥΡΙΖΑ για τον εκλογικό νόμο

Ενημερώθηκε: 17/06/16 - 15:54

Τριβές στο κόμμα και στην κυβέρνηση προκαλεί ο εκλογικός νόμος που ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση.

Από τη μία η επιμονή της «Ομάδας των 53» τόσο για την καθιέρωση της απλής και ανόθευτης αναλογικής, όσο και για την αντίθεσή της στη διατήρηση μπόνους στον εκλογικό νόμο και από την άλλη ο υπουργός Εσωτερικών κ. Κουρουμπλής με την άποψη για απλή αναλογική μόνον στην εκλογή των 270 βουλευτών και μείωση του μπόνους των 50 εδρών στις 30 (ή ακόμα και στις 27), ώστε να μπορούν να υπάρξουν βιώσιμες κυβερνήσεις.

Το ίδιο κλίμα και στη σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν ελήφθησαν τελικές αποφάσεις μιας και η Πολιτική Γραμματεία χωρίστηκε στα δύο όσον αφορά την καθιέρωση της απλής αναλογικής. Ορισμένοι ήταν υπέρ της καθιέρωσης της απλής αναλογικής υπενθυμίζοντας μάλιστα ότι αποτελεί πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ άλλοι ήταν υπέρ «βελτιωμένης απλής αναλογική»,της πρότασης δηλαδή του κ. Κουρουμπλή.

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε με την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας επισημαίνεται:

Ο εκδημοκρατισμός του πολιτικού συστήματος, η ουσιαστική κατοχύρωση της λαϊκής κυριαρχίας, η επανεκκίνηση του ελληνικού κράτους δημιουργούν το πλαίσιο για μια νέα μεταπολίτευση. Προς την κατεύθυνση αυτή, η Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ προτείνει στην Κ.Ε.: α) την αλλαγή του εκλογικού νόμου με την καθιέρωση συστήματος απλής αναλογικής, που θα διασφαλίζει την ελεύθερη και ανόθευτη έκφραση της λαϊκής βούλησης, β) το άνοιγμα μιας πλατιάς διαδικασίας διαλόγου για την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση, με στόχο ένα νέο Σύνταγμα και με ορίζοντα το 2021.

Οπως όλα δείχνουν η κυβέρνηση κλίνει προς ένα εκλογικό νόμο που θα της επιτρέπει να τον παρουσιάσει ως εκλογικό νόμο. Δεδομένο θεωρείται ότι θα διατηρηθεί το πλαφόν εισόδου στη Βουλή.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων) έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι δεν θα έλεγαν «όχι» σε ένα αναλογικότερο σύστημα, το οποίο όμως να βγάζει κυβερνήσεις. Και σε αυτήν την περίπτωση όμως είναι δύσκολο η κυβερνητική πρόταση να συγκεντρώσει 200 ψήφους στη Βουλή με δεδομένο ότι το ΚΚΕ έχει διαμηνύσει πως δεν δέχεται ούτε το πλαφόν εισόδου. Η Νέα Δημοκρατία δήλωσε ήδη ότι δε θα ψηφίσει τον εκλογικό νόμο που θα φέρει η κυβέρνηση.

Με αυτά τα δεδομένα ο εκλογικός νόμος θα ισχύσει, πλην συγκλονιστικού απροόπτου, από τη μεθεπόμενη Βουλή.

Δέσμευση πάντως του Πρωθυπουργού είναι η κυβερνητική πρόταση να δοθεί άμεσα στη δημοσιότητα ώστε να τύχει διαβούλευσης και θεωρείται δύσκολο να συζητηθεί το θέμα στο επικείμενο συνέδριο τον Σεπτέμβριο όπως ζήτησαν χθες οι 53.