Τσίπρας: Να γίνουμε ένα κόμμα ανοικτό, νεανικό, λαϊκό και ριζοσπαστικό

 
Τσίπρας: Να γίνουμε ένα κόμμα ανοικτό, νεανικό, λαϊκό και ριζοσπαστικό

Ενημερώθηκε: 23/02/20 - 01:20

Επίθεση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για τους επτά μήνες διακυβέρνησής της εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην κεντρική πολιτική εκδήλωση του κόμματος στον δρόμο προς το συνέδριό του, υπογραμμίζοντας την «αθέτηση των υποσχέσεων και τα ψέμματα» και πως «τίποτε καλό δεν μπορεί να περιμένει κανείς από αυτή την κυβέρνηση».

Από το κλειστό του Tae Kwon Do Π. Φαλήρου, ειδική αναφορά έκανε στην υπόθεση Novartis, «κατηγορώντας την κυβερνητική πλειοψηφία για προσπάθεια μικρού πραξικοπήματος που απέτυχε».

Ο κ. Τσίπρας διερωτήθηκε «γιατί απειλούν δικαστές και μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος; γιατί τα κάνουν αυτά; Η απάντηση είναι προφανής: γιατί φοβούνται την αλήθεια και κηρύττουν τον πόλεμο στον ΣΥΡΙΖΑ, επειδή ως κυβέρνηση δεν κουκούλωσε την υπόθεση Novartis. Γιατί άραγε τέτοιος πανικός;».

«Αν έχετε κότσια να με πάτε στη δικαιοσύνη»

Αναφέρθηκε στις φήμες και τις κατηγορίες περί «εσχάτης προδοσίας του ΣΥΡΙΖΑ», λέγοντας προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Είμαι εδώ κοπιάστε, είμαστε εδώ. Αν έχετε τα κότσια, μην προσπαθείτε να τρομοκρατείτε τους ανθρώπους που υπερασπίστηκαν τα δημόσια συμφέροντα... Αν έχετε τα κότσια, είμαι εδώ και σας προκαλώ να πάτε την εκτροπή μέχρι τέλους. Αν έχετε τα κότσια κ. Μητσοτάκη, πηγαίνετε εμένα στην δικαιοσύνη. Αν δεν τα έχετε όμως, αφήστε να γίνει η διερεύνηση του σκανδάλου».

Αναφερόμενος στην κυβέρνηση, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε: «Πέτυχαν μια νίκη προσωρινή, νίκη απέναντι στην Αριστερά, στην αλήθεια, στην πρόοδο, αλλά από τότε που ανέλαβαν χάνουν καθημερινά δεκάδες μάχες της καθημερινής ζωής. Είναι σε θέση μόνο να ευνοούν τα μεγάλα συμφέροντα και μας γυρίζουν πίσω στο κράτος της διαφθοράς και της διαπλοκής, στην οικονομική στασιμότητα, σε μία ανάπτυξη που αφορά τους ισχυρούς, σε μία κοινωνία των διακρίσεων και της συντηρητικής οπισθοδρόμησης».

Να κάνουμε την αρχή μίας νέας μαχητικής δημοκρατικής πορείας

Απευθυνόμενος προς τους συγκεντρωμένους, ο κ. Τσίπρας είπε: «Δεν αρκεί να οργιζόμαστε, αλλά πρέπει να αντισταθούμε, για να υπερασπιστούμε τον κατώτατο μισθό, το κοινωνικό κράτος, την Υγεία και την Παιδεία, τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας. Σας καλώ να κάνουμε την αρχή μίας νέας μαχητικής δημοκρατικής πορείας για το σήμερα της αποτροπής και το αύριο της ανατροπής... Δεν πρέπει και δεν πρόκειται να αφήσουμε το κοινωνικό κράτος, την Υγεία και την Παδεία στις ορέξεις των αρίστων και των κυκλωμάτων... Θα δώσουμε τις μάχες σε κάθε κοινωνικό χώρο για να κερδίσει ξανά η προοδευτική παράταξη την κοινωνική πλειοψηφία και να πετύχει μία νίκη που θα βάλλει ξανά την Ελλάδα στη σωστή πλευρά της ιστορίας» τόνισε.

«Πληρώνουμε ήδη ακριβά την πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκης» συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας και αναφέρθηκε στην έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας. Θύμισε τη δήλωση Τσαβούσογλου, λέγοντας ότι «η Τουρκία ποτέ δεν μας συγχώρησε, γιατί εμείς δεν είμαστε γιαλατζί πατριώτες και εθνικιστές, εμείς παλέψαμε για τη βελτίωση της θέσης της χώρας... Οι γείτονές μας της Ανατολής δεν μας συγχώρησαν για τη Συμφωνία των Πρεσπών με την οποία ακυρώθηκαν οι σχεδιασμοί τους δεκαετιών για την περιοχή».

Ο κ. Τσίπρας θύμισε την αντιπολίτευση που ασκούσε ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ στο Μακεδονικό, «με τους μακεδονομάχους για τη Συμφωνία των Πρεσπών, που τώρα τηρεί και τιμά η κυβέρνηση» και ρώτησε «πού είναι εκείνοι οι πατριώτες που μας κατηγορούσαν τότε και πώς αντιδρούν τώρα στις προκλήσεις της Τουρκίας;».

Για το μεταναστευτικό

Εξίσου σκληρή ήταν και η κριτική του για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, για το οποίο πρόσθεσε ότι η μόνη λύση είναι η άμεση αποσυμφόρηση των νησιών και η μεταφορά των ευάλωτων ομάδων στην ενδοχώρα και η ταύτόχρονη πίεση στην Ευρώπη για την αναθεώρηση του Δουβλίνου 2. Είπε, επίσης, ότι και ως αντιπολίτευση θα στηρίξει μία παρόμοια πολιτική, ενώ κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη, τον κ. Βορίδη και τον κ. Γεωργιάδη ότι «θέλουν να αντιγράψουν τις ακροδεξιές τακτικές του κ. Όρμπαν, όχι μόνο στο μεταναστευτικό, αλλά και στα θέματα της ασφάλειας του πολίτη».

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στα θέματα του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής και κατηγόρησε την κυβέρνηση για οπισθοδρόμηση με πολιτικές όπως η επαναφορά της εκτροπής του Αχελώου. «Ανακοινώνουν απολιγνιτοποίηση, αλλά χωρίς σχέδιο για την αντιμετώπιση των συνεπειών για τις τοπικές κοινωνίες. Το μόνο σχέδιο που έχουν είναι να εξυπηρετήσουν συμφέροντα» ανέφερε.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αλλάξει»

Μιλώντας για τον ρόλο του κόμματος, είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ και η Προοδευτική Συμμαχία «είναι μία δύναμη που επιθυμεί όχι μόνο να έλθει ξανά σε θέση διακυβέρνησης, αλλά να έλθει και να κάνει καλύτερη τη ζωή των ανθρώπων, για να αλλάξουμε τη χώρα και την κοινωνία. Και αυτό δεν μπορεί να γίνει δίχως ρήξεις. Αν θέλουμε να αλλάξουμε τον κόσμο, τη χώρα και την κοινωνία, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε εμείς. Σας καλώ να μπείτε μπροστά σε αυτή την προσπάθεια για να γίνει πράξη αυτή η αλλαγή... Να γίνουμε ένα κόμμα ανοικτό, νεανικό, λαϊκό και ριζοσπαστικό. Να δημιουργήσουμε το κόμμα που θα εκπροσωπεί χωρίς αποκλεισμούς την πολύχρωμη εκλογική του βάση... Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αλλάξει με πλατιά κοινωνική συμμετοχή. Δεν είναι ο δρόμος των λίγων και τον πεφωτισμένων που πρέπει να ακολουθήσουμε, είναι ο δρόμος της πλειοψηφίας. Θέλουμε έναν φορέα ανοικτό στο καινούριο, ανοικτό σε όλους τους προοδευτικούς, αριστερούς, σε όλους τους ανήσυχους πολίτες... Χρειάζεται να εγκαταλείψουμε την ασφάλεια του πρωτοκόλλου και της επετηρίδας» υπογράμμισε.

Κλείνοντας, απευθυνόμενος προς τα μέλη και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας είπε: «Σε ό,τι με αφορά, είμαι αποφασισμένος να κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου. Και σας καλώ να στηρίξετε την προοπτική της διαρκούς αλλαγής που θα μας κάνει πιο ριζοσπαστικούς και πιο χρήσιμους στην κοινωνία, ως την καρδιά της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης που θα κληθεί ξανά σύντομα να πάρει τις τύχες της χώρας στα χέρια της... Λένε κάποιοι ότι θα είναι η δεύτερη φορά αριστερά. Τους απαντώ ότι θα είναι η πρώτη φορά με δικό μας ρεαλιστικό αριστερό σχέδιο, θα είναι η πρώτη φορά αριστερά με τα χέρια ελεύθερα και έξω από μνημόνια... Σας καλώ να αλλάξουμε το κόμμα μας και να το δυναμώσουμε για να αλλάξουμε την κοινωνία» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ