Τζον Κυριάκου, πρώην πράκτορας CIA: «Πιστεύω ότι 4-5 μέλη της 17Ν δεν συνελήφθησαν ποτέ»

 
Τζον Κυριάκου, πρώην πράκτορας CIA: «Πιστεύω ότι 4-5 μέλη της 17Ν δεν συνελήφθησαν ποτέ»

Πηγή Φωτογραφίας: protothema.gr

Ενημερώθηκε: 21/05/25 - 12:18

Ο Τζον Κυριάκου δεν ξέχασε ποτέ την ημέρα που ο αντικαταστάτης του στην Αθήνα τον ρώτησε αν διαισθάνθηκε ποτέ ότι τον παρακολουθούσαν, αφού, όπως του είπε, ένα κόκκινο αυτοκίνητο, μάρκας Toyota, ήταν σχεδόν καθημερινά λίγο πιο μακριά από το σπίτι του. Ηταν τότε που θυμήθηκε μια οικογενειακή φωτογραφία στην είσοδο της κατοικίας του στην Αθήνα, μέσα στην οποία διακρινόταν ένα κόκκινο Toyota με έναν άνδρα μέσα.

«Η 17Ν με φωτογράφισε μπροστά στο σπίτι μου» είναι τα πρώτα λόγια του Ελληνοαμερικανού πρώην πράκτορα της CIA που βρέθηκε στην Αθήνα ως κεντρικός ομιλητής στο Intelligence & Security Forum, κι αυτό ήταν κάτι που ο Κυριάκου δεν μπόρεσε να χωνέψει ποτέ.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «ΘΕΜΑ» μίλησε για το πέρασμά του από την Αθήνα, τη 17Ν και τα ονόματα που γνώριζαν τότε οι Αμερικανοί, αλλά και τη στοχοποίησή του από την τρομοκρατική οργάνωση μετά τη δολοφονία του Σόντερς.

Αναφέρεται στα ασύλληπτα μέλη της οργάνωσης, στα περιστατικά με τις εκρήξεις που έλαβαν χώρα στους Αμπελόκηπους και στη Θεσσαλονίκη, ενώ παραθέτει άγνωστες στιγμές από τη συνεργασία του με τον Γουίλιαμ Μπαζίλ, που έστησε το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών.

Τέλος, μιλάει για τον άλλοτε διευθυντή της CIA Τζορτζ Τένετ και τα λάθη του, την «Greek Mafia» στο Λάνγκλεϊ της Βιρτζίνια και την επεισοδιακή σύλληψη του Ζουμπάιντα στη Φαϊζαλαμπάντ με ταυτόχρονες επιδρομές σε δεκατρία σπίτια.

Το κυνήγι της 17Ν

Πριν από αυτή την επιχείρηση, ο Τζον Κυριάκου βίωσε το συναίσθημα του να σε «φωτογραφίζουν» σε μια προκήρυξη οι τρομοκράτες της 17Ν, λίγο μετά τη δολοφονία του Βρετανού ταξίαρχου Στίβεν Σόντερς: «Θύμωσα πολύ με τον εαυτό μου τότε, γιατί λόγω της ιδιότητάς μου πρόσεχα πάρα πολύ σε ό,τι είχε να κάνει με την ασφάλειά μου και ήμουν σίγουρος ότι ήμουν “καθαρός”».

Στο ερώτημα πώς πιστεύει ότι τον εντόπισαν τα μέλη της 17Ν ο Τζον είναι ξεκάθαρος: «Νομίζω ότι έγινε τυχαία, όταν έψαχναν τον Σόντερς, γιατί τα σπίτια μας ήταν σε απόσταση αναπνοής και μάλλον είδαν το θωρακισμένο αυτοκίνητο με τη διπλωματική πινακίδα και είπαν “αυτός πρέπει να είναι CIA”. Τότε πρέπει να με φωτογράφισαν έξω από το σπίτι μου».

Τζον Κυριάκου: «Πιστεύω ότι 4-5 μέλη της 17Ν και η γυναίκα που ήταν στη δολοφονία Γουέλς δεν συνελήφθησαν ποτέ»
Στις 8 Ιουνίου 2000, στη λεωφόρο Κηφισίας, δύο μέλη της «17 Νοέμβρη», πάνω σε μια μοτοσικλέτα, πλησίασαν το αυτοκίνητο του Στίβεν Σόντερς και τον πυροβόλησαν τέσσερις φορές. Στην απολογία του ο Σάββας Ξηρός κατέθεσε ότι ο ίδιος ήταν οδηγός της μοτοσικλέτας με συνοδηγό τον Δημήτρη Κουφοντίνα

Οταν ήρθε στην Ελλάδα ως επιχειρησιακός πράκτορας ρίχτηκε, όπως και όλοι οι προκάτοχοί του, στο κυνήγι της τρομοκρατικής οργάνωσης που εκτέλεσε τα Χριστούγεννα του 1974 τον Ρίτσαρντ Γουέλς, σταθμάρχη της CIA στην Αθήνα: «Πλησιάσαμε δυο-τρεις φορές τη 17Ν γιατί είχαμε ονόματα, όπως τον Γιωτόπουλο και τον Σερίφη, αλλά οι επιχειρήσεις αυτές στις οποίες συμμετείχα ήταν μόνο σε επίπεδο παρακολούθησης κινήσεων που έκαναν αυτοί οι άνθρωποι».

Ηταν η περίοδος που ο σταθμός της CIA στην Αθήνα φέρεται να προσπαθούσε με διάφορες τακτικές να «πιέσει» την τρομοκρατική οργάνωση, θέλοντας να την κινητοποιήσει, ώστε να κάνει το λάθος που θα οδηγούσε στη σύλληψη μελών της.

Η δράση όμως φέρνει αντίδραση και παρόλο που κανείς δεν ξέρει αν συνέβη αυτή η «πίεση», η 17Ν προχωράει σε ένα εντυπωσιακό χτύπημα την Κυριακή 16 Μαΐου 1999, όταν χτυπάει με ρουκέτα το σπίτι του τότε Γερμανού πρέσβη στο Χαλάνδρι.

Η γυναίκα της 17Ν

Στην επίθεση θα τραυματιστεί ελαφρά ο Σάββας Ξηρός -συμμετείχαν ο αδερφός του Χριστόδουλος και ο Δημήτρης Κουφοντίνας- ενώ για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια η Αντιτρομοκρατική θα συλλέξει γενετικό υλικό μέλους της οργάνωσης: «Μας είχε προβληματίσει πολύ η επίθεση αυτή, αλλά σοκαριστήκαμε όταν λίγους μήνες μετά από αυτή την ενέργεια εκτέλεσαν τον Στίβεν Σόντερς και θυμάμαι ότι κάναμε μια μεγάλη συζήτηση σαν ομάδα. Μετά ήρθε η προκήρυξη που με φωτογράφιζε και έπρεπε να φύγω άμεσα από την Αθήνα. Μέχρι εκείνη τη στιγμή πίστευα ότι έκανα κάτι σημαντικό, συνεργαζόμουν άριστα με τις ελληνικές αρχές ασφαλείας, αλλά τότε εκτέλεσαν τον Σόντερς και το έκαναν επειδή ήταν εύκολος στόχος. Και αυτό με φόβισε».

Τον ρωτάω αν πιστεύει ότι σήμερα υπάρχουν ασύλληπτα μέλη της 17Ν και χαμογελάει αινιγματικά πριν απαντήσει: «Οταν υπηρετούσα στην Αθήνα η λίστα υπόπτων για συμμετοχή στη συγκεκριμένη τρομοκρατική οργάνωση αριθμούσε πάνω από 1.200 άτομα. Το νούμερο ήταν υπερβολικό φυσικά, αφού υπήρχαν άτομα που είχαν μπει απλά επειδή ανήκαν στην εξωκοινοβουλευτική Αριστερά. Προσωπικά θεωρώ ότι υπάρχουν τέσσερα ή πέντε μέλη της 17Ν, στη συντριπτική πλειονότητά τους άνδρες και μία τουλάχιστον γυναίκα, αυτή που έλαβε μέρος στη δολοφονία του Γουέλς. Αν ζει θα πρέπει να είναι πλέον περίπου 75 ετών».

Στην κουβέντα μας μπαίνουν και τα δύο τελευταία περιστατικά, η έκρηξη που ισοπέδωσε το διαμέρισμα στους Αμπελόκηπους και η βόμβα που σκότωσε στη Θεσσαλονίκη την 38χρονη γυναίκα που τη μετέφερε: «Πιστεύω ότι έχουμε να κάνουμε με μικρούς πυρήνες που δεν διαθέτουν την πείρα που είχαν οι παλιότεροι, είναι δηλαδή ερασιτέχνες. Ομως αν ήμουν η Ελληνική Αστυνομία θα έψαχνα πολύ ομάδες που είναι κατά του Ισραήλ και του πολέμου στη Γάζα».

Πηγή: protothema.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ