Βροντερό μήνυμα διαφοροποίησης από την κίνηση των ''53'' του ΣΥΡΙΖΑ!

Βροντερό μήνυμα διαφοροποίησης από την κίνηση των ''53'' του ΣΥΡΙΖΑ!
Ενημερώθηκε: 16/06/16 - 11:07

Υπέρ της απλής αναλογικής, κατά της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας από τον λαό και ενίσχυση του κοινοβουλίου, ζητάει η κίνηση ''53'' του ΣΥΡΙΖΑ με σημείωμά της, με το οποίο υπογραμμίζει την αντίθεση της στην κυβερνητική και κομματική πρωτοβουλία για συνταγματική αναθεώρηση.

Ως προς την κυβέρνηση, οι 53+, με πιο προβεβλημένο στέλεχος τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, τονίζουν την ανάγκη να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που έχει εξαγγείλει και να αντιμετωπίσει άμεσα τα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών, επισημαίνοντας ότι «η συζήτηση για την συνταγματική αναθεώρηση, αυτή την στιγμή,μας απομακρύνει από αυτόν τον κεντρικό στόχο.

Συνολικά οι 53+ κάνουν τις ακόλουθες επισημάνσεις:
1. Αυτήν την περίοδο, το κεντρικό καθήκον κόμματος και κυβέρνησης είναι -με αφετηρία την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, που δημιουργεί μια ευνοϊκή προϋπόθεση- η παραγωγή έργου. Η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει τόσο στις μεγάλες μεταρρυθμιστικές τομές που υποστήριζε πάντοτε η Αριστερά, όσο και στην αντιμετώπιση προβλημάτων καθημερινότητας. Η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση, αυτή τη στιγμή, μας απομακρύνει απ' αυτό τον κεντρικό στόχο.
2. Σχετικά με τη συνταγματική αναθεώρηση, άποψη σοβαρών συνταγματολόγων είναι ότι τα προβλήματα που προκύπτουν, απορρέουν από τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος και όχι από τις υπάρχουσες συνταγματικές ρυθμίσεις. Ουσιαστικό πρόβλημα, που συνδέεται ευθέως με το Σύνταγμα, είναι μόνο αυτό της ποινικής ευθύνης των υπουργών, που ρυθμίζεται με απαράδεκτο τρόπο και όντως πρέπει να αναθεωρηθεί.
3. Ειδικά για τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας είμαστε εντελώς αντίθετοι στην άμεση εκλογή του από τον λαό, διαδικασία που προσδίδει στο πρόσωπο του Προέδρου αυξημένες αρμοδιότητες και άμεση εμπλοκή του, με διακριτό ρόλο, στην άσκηση πολιτικής εξουσίας. Έχουμε ανάγκη ενίσχυσης των εξουσιών του Κοινοβουλίου και όχι μείωσής τους, δηλαδή να οδηγηθούμε σε πιο συγκεντρωτικά μοντέλα διακυβέρνησης που ελέγχονται κάθε τέσσερα χρόνια. Σε κάθε περίπτωση, η πρόταση πρέπει να συζητηθεί στην ΚΕ του κόμματος διότι εκ του Συντάγματος τα κόμματα δια των βουλευτών τους κινούν τη διαδικασία αναθεώρησης.
4. Για το θέμα του εκλογικού νόμου είναι σωστό που τίθεται τώρα για συζήτηση, διότι πρέπει να αποφασιστεί σε χρόνο που να απέχει από τις επόμενες εκλογές. Πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και -κατά παράδοση- της Αριστεράς είναι η απλή αναλογική. Είμαστε εντελώς αντίθετοι σε προτάσεις που απλώς μειώνουν το μπόνους ή προδικάζουν - προαναγγέλλουν συμμαχίες κτλ.

Σχετικά θέματα: Επίθεση της κυβέρνησης στον Λεβέντη: Λαϊκιστής και ανόητος!