Ξυδάκης: "Θα απαιτήσουμε τις γερμανικές αποζημιώσεις"

Ξυδάκης: "Θα απαιτήσουμε τις γερμανικές αποζημιώσεις"
Ενημερώθηκε: 20/08/16 - 13:17

"Θα πράξουμε ό,τι απαιτείται σε διπλωματικό, πρωτίστως, και αν χρειαστεί και σε νομικό επίπεδο για τις γερμανικές αποζημιώσεις", αναφέρει σε συνέντευξή του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Ξυδάκης.

Αφού σημειώνει ότι η συζήτηση για τις "γερμανικές οφειλές είναι πρωτίστως θέμα ηθικό", υπογραμμίζει: "Η Ελλάδα θυσίασε πολλά στον αγώνα κατά του φασισμού. Απαιτείται η πλήρης αποκατάσταση της μνήμης των ανθρώπων που χάθηκαν. Η άλλη πλευρά οφείλει να το αναγνωρίσει".

Οι δηλώσεις Ξυδάκη έρχονται μία μέρα μετά την προκλητική τοποθέτηση του εκπροσώπου της Γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ, για το θέμα. Ο κ. Ζάιμπερτ ανέφερε ότι «η θέση του Βερολίνου είναι ξεκάθαρη. Το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων έχει αντιμετωπιστεί οριστικά, νομικά και πολιτικά».

Οσον αφορά το προσφυγικό ζήτημα ο κ. Ξυδάκης τονίζει ότι "αποτελεί ιστορικό φαινόμενο που απαιτεί συντεταγμένη ευρωπαϊκή προσέγγιση" και θεωρεί ότι "η χώρα θα είναι έτοιμη σε περίπτωση αύξησης των προσφυγικών ροών από την Τουρκία".

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Αγορά" απορρίπτει όλα τα σενάρια για πρόωρες εκλογές, ενώ ερωτηθείς για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που υπεγράφησαν με την ΠΓΔΜ, τονίζει ότι: ''αποτελούν μία ακόμα απόδειξη ότι οι δύο χώρες μπορούν να συμβιώνουν και να συζητούν αρμονικά σε ένα περιβάλλον, όχι ιδιαιτέρως σταθερό.Το ζητούμενο, όμως, είναι η αμοιβαία καλή θέληση. Είναι καιρός να εγκαταλειφθούν οι υπερεθνικιστικές ακρότηtες από την πλευρά της FYROM. Οι ιδεολογικές καταχρήσεις της ιστορίας και οι αλυτρωτικές υπερβολές δεν προσφέρουν καμία υπηρεσία στους λαούς, γίνονται σχεδόν πάντα για εσωτερική κατανάλωση".

Σχετικά θέματα:

Προκαλούν οι Γερμανοί για τις αποζημιώσεις: "Το θέμα έχει λήξει οριστικά"

Ζήτημα γερμανικών επανορθώσεων και κατοχικού δανείου έθεσε ο Τσίπρας

Το Spiegel δικαιώνει την Ελλάδα και τον Προκόπη Παυλόπουλο για τις Γερμανικές αποζημιώσεις!

Αυτές είναι οι προτάσεις της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τις γερμανικές αποζημιώσεις

«Πώς η Ελλάδα θα μπορούσε να μηνύσει τη Γερμανία για τα 296 δισ. ευρώ που της χρωστάει»