Το Spiegel δικαιώνει την Ελλάδα και τον Προκόπη Παυλόπουλο για τις Γερμανικές αποζημιώσεις!

 
Το Spiegel δικαιώνει την Ελλάδα και τον Προκόπη Παυλόπουλο για τις Γερμανικές αποζημιώσεις!

Ενημερώθηκε: 14/08/16 - 19:35

Το Γερμανικό Spiegel σε κύριο άρθρο του όχι μόνον δικαιώνει την Ελλάδα στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, αλλά υιοθετεί πλήρως και την ακαδημαϊκή, πολιτική και ηθική προσέγγιση του ΠτΔ, την οποία έχει εκφράσει πολλάκις και ως απλός βουλευτής και ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Όταν η τεκμηρίωση του ΠτΔ γίνεται αποδεκτή από το μεγαλυτερο γερμανικό έντυπο, πόσο έκθετοι πρέπει να νιώθουν οι πολιτικοί αρλεκίνοι του μαύρου μετώπου που πλειοδοτούσαν σε δοσιλογισμό, αλλά και πόσο υπόλογοι πρέπει να αισθάνονται οι...τερατολόγοι ψευτοπατριώτες, νεοναζί και κόκκινες προβιές, που με τις άναρθρες κραυγές τους στην ουσία υπηρετούσαν τα γερμανικά συμφέροντα.

Η εθνική πολιτική λοιπόν γίνεται με πίστη και τεκμηρίωση. Πλέον και οι Γερμανοί αναγνωρίζουν αυτό που έχει αποδείξει πολλάκις ο Προκόπης Παυλόπουλος: Οι Γερμανικες αποζημιωσεις ειναι ηθικώς επιβεβλημένες και νομικά επιδιώξιμες.

«H καταβολή των γερμανικών αποζημιώσεων είναι μια νόμιμη και ηθική επιταγή» τονίζει η έκθεση των 77 σελίδων, συνεχίζει το δημοσίευμα. Όπως αναφέρει το περιοδικό, μία τέτοια κίνηση αποτελεί «την καλύτερη βάση για μια ειλικρινή και ήρεμη σχέση ανάμεσα στους Γερμανούς και τους Έλληνες».

Η έκθεση περιγράφει και τον οδικό χάρτη για τις γερμανικές αποζημιώσεις. Όχι μόνο σε διπλωματικό επίπεδο αλλά και σε νομικό «εφόσον χρειαστεί». «Αν και δεν περιγράφεται στην έκθεση αλλά σε μια αδημοσίευτη νομική προσθήκη, σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel, το πρώτο βήμα για την Αθήνα να είναι να απευθύνει μια ρηματική διακοίνωση – μια ανυπόγραφη διπλωματική επικοινωνία – στο Βερολίνο ζητώντας την έναρξη των διαπραγματεύσεων για τη διευθέτηση του ζητήματος των αποζημιώσεων. Αν η διπλωματία αποτύχει, η Ελλάδα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ένδικα μέσα που περιλαμβάνουν την προσφυγή στο Δικαστήριο που προβλέπεται από τη Συμφωνία του Λονδίνου το 1953 για το γερμανικό εξωτερικό χρέος και το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης».

Συνεχίζοντας ο συντάκτης του Spiegel αναφέρει πως και τα ελληνικά δικαστήρια θα μπορούσαν να διεκδικήσουν την επιστροφή του αναγκαστικού δανείου, παρά το δόγμα κρατικής ασυλίας. «Το δόγμα θα μπορούσε να παρακαμφθεί, σύμφωνα με την έκθεση, με τον ισχυρισμό ότι το δάνειο δεν ήταν μια πράξη της κυβέρνησης (acta jure imperii), αλλά μια εμπορική του δραστηριότητα του κράτους (acta jure gestionis)».

Παράλληλα, το δημοσίευμα σημειώνει πως αν και ούτε η έκθεση ούτε η ψηφοφορία στη Βουλή (που θα γίνει στις 5 Σεπτεμβρίου) είναι δεσμευτικές «βουλευτές είπαν στο Spiegel ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να ενεργήσει με βάση την έκθεση. Η αποτυχία να το πράξει θα έχει πολιτικό κόστος για τον Τσίπρα».

Παράλληλα, το Spiegel υποστηρίζει πως σύμφωνα με πληροφορίες του, «οι βουλευτές της επιτροπής έλαβαν εντολή από την κυβέρνηση να διερευνήσουν το θέμα με πλήρη ελευθερία. Αλλά επίσης κατάλαβαν ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να ανοίξει το θέμα με το Βερολίνο πριν η νέα συμφωνία διάσωσης και η θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνη καταστούν ασφαλείς. Λέγεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς αρνήθηκε να εμφανιστεί ενώπιον της επιτροπής προκειμένου να αποφύγει να λάβει θέση που θα μπορούσε να δηλητηριάσει τις σχέσεις της χώρας με τη Γερμανία».

patratora.gr

Πηγή:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τέσσερα νέα πύρινα μέτωπα σε εξέλιξη - Σε ύφεση σε Εύβοια, Κεφαλλονιά

Θρήνος για την 24χρονη Βούλα Τσιντώνη που σκοτώθηκε από κατολίσθηση – Σε κατάσταση σοκ νοσηλεύεται τραυματισμένη η αδερφή της που δεν πρόλαβε να τη σώσει – (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Αναβρασμός στην Κρήτη: Έρχονται από τη Γερμανία 3.000 πρόσφυγες και μετανάστες-Ανοίγει ξανά η Αμυγδαλέζα

«Η σημερινή ηγεσία της ΝΔ δεν δείχνει να σέβεται την ιστορία του κόμματος»

Αστυνομικός δέχθηκε τα θανάσιμα πυρά αγνώστου, στην πολιτεία της Τζόρτζια