Υπερψηφίστηκε η τροπολογία για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Υπερψηφίστηκε η τροπολογία για την προστασία της πρώτης κατοικίας
Ενημερώθηκε: 29/03/19 - 13:59

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία για την προστασία πρώτης κατοικίας, μετά από ονομαστική ψηφοφορία που είχε ζητήσει η Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Σε σύνολο 231 παρόντων βουλευτών υπέρ του άρθρου 68, στο οποίο ενσωματώθηκε ο βασικός κορμός της τροπολογίας, τάχθηκαν 194 βουλευτές, ενώ 33 βουλευτές καταψήφισαν και 4 δήλωσαν παρών.

Τα υπόλοιπα άρθρα, από 69-84 που αφορούν επιμέρους ρυθμίσεις για την προστασία της Α' κατοικίας, 192 βουλευτές ψήφισαν ΝΑΙ, 33 ΟΧΙ και 6 δήλωσαν ΠΑΡΩΝ. Υπέρ της νέας ρύθμισης τάχθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και της Ένωσης Κεντρώων. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη και η Χρυσή Αυγή την καταψήφισαν, ενώ το ΚΚΕ δήλωσε παρών.

  Χθες η κυβέρνηση προχώρησε σε δύο αλλαγές στη σχετική τροπολογία, ικανοποιώντας έτσι τις αυστηρές παρατηρήσεις των θεσμών, οι οποίες χειροτερεύουν τους όρους προστασίας της λαϊκής στέγης.

Αλλαγές προς το χειρότερο έκανε ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγαράσακης στην κυβερνητική τροπολογία σε ότι αφορά το όριο του επιχειρηματικού δανείου για την ένταξη του δανειολήπτη στη ρύθμιση. Συγκεκριμένα κατέβασε το όριο από τις 130.000 ευρώ στις 100.000 ευρώ για τα επιχειρηματικά δάνεια που έχουν ενέχυρο πρώτη κατοικία.

Επιπλέον για τον καθορισμό της εμπορικής αξίας του ακινήτου, ο υπουργός Οικονομίας δήλωσε ότι θα ισχύει εκείνη η οποία είναι καταγεγραμμένη στα βιβλία των τραπεζών, με πρόβλεψη να έχει την δυνατότητα ο δανειολήπτης, αν διαφωνεί, να αποδείξει τον ισχυρισμό του με νόμιμο τρόπο και στοιχεία. Όπως είπε η κυβέρνηση προχώρησε σε αυτές τις αλλαγές «για να πάρουμε το πράσινο φως, να προχωρήσουμε μπροστά, από ανάγκη και όχι κατά επιθυμία».

 Οι αλλαγές ήρθαν με «νομοτεχνική βελτίωση» που κατατέθηκε στη Βουλή λίγη ώρα μετά την προειδοποίηση αξιωματούχου της ευρωζώνης ότι δεν έχουν ακόμα εκπληρωθεί οι προϋποθέσεις για αποδέσμευση της δόσης και ότι οι εκκρεμότητες που εξακολουθούν να υπάρχουν σχετίζονται κυρίως με τα επαγγελματικά δάνεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

 

«Κάνουμε τις αλλαγές για να πάρουμε το πράσινο φως, να προχωρήσουμε μπροστά, από ανάγκη και όχι κατά επιθυμία» είπε χθες από το βήμα της Βουλής ο κ. Δραγασάκης.

Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε αναφέρει ότι ο ευρωπαϊκός μηχανισμός SSM εκτιμά πως η ρύθμιση, με την αρχική της μορφή, εμπεριείχε ρίσκο, σε περίπτωση δυσμενούς σεναρίου, να επιβαρύνει τις τράπεζες. Επρεπε «να περιορίσουμε την περίμετρο, για να υπάρχει σιγουριά» σημείωσε. Και ήταν στο πλαίσιο αυτό που προανήγγειλε την νομοθετική αλλαγή  λέγοντας ότι «περιορίζει λίγο την περίμετρο, μόνο για τα επιχειρηματικά δάνεια. Δεν επηρεάζει πολύ κόσμο, αλλά είναι σημαντικό», είπε.