«Με το άρθρο 3 του νομοσχεδίου επιλύουμε οριστικά και μετά από σχεδόν 15 αιώνες το θεμελιώδες ζήτημα της νομικής προσωπικότητας της Ι.Μ. Αγίας Αικατερίνης του Σινά στην Ελλάδα», ανέφερε στη Βουλή η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη στην τοποθέτησή της για το νομοσχέδιο «Σύσταση νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «Ελληνορθόδοξη Ιερά Βασιλική Αυτόνομη Μονή του Αγίου και Θεοβάδιστου όρους Σινά στην Ελλάδα», ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων, ενίσχυση της ασφάλειας στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, διατάξεις για τον αθλητισμό και λοιπές ρυθμίσεις»
«Φέρνουμε ενώπιόν σας ένα ενιαίο και συνεκτικό πλαίσιο εκπαιδευτικής πολιτικής, που συνδυάζει ποιότητα και ισότητα, γνώση και καινοτομία, ελευθερία και λογοδοσία. Δεν πρόκειται για έναν νόμο ακόμη, αλλά για έναν θεσμικό χάρτη που καλύπτει ολόκληρο το φάσμα της δημόσιας εκπαίδευσης - από τη σχολική ηλικία μέχρι το πανεπιστήμιο, από τις σχολικές μονάδες μέχρι τις επαγγελματικές διαδρομές», τόνισε η κ. Ζαχαράκη και συνέχισε:
«Με το άρθρο 3 του νομοσχεδίου επιλύουμε οριστικά και μετά από σχεδόν 15 αιώνες το θεμελιώδες ζήτημα της νομικής προσωπικότητας της Ι.Μ. Αγίας Αικατερίνης του Σινά στην Ελλάδα.
Είναι ένα εμβληματικό και συμβολικά φορτισμένο κεφάλαιο του νομοσχεδίου η αναγνώριση της Ιεράς Μονής Σινά ως νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια ιστορική πρωτοβουλία που αποδίδει, για πρώτη φορά μετά από 15 αιώνες, σαφή νομική υπόσταση σε έναν μοναδικό θρησκευτικό και πολιτιστικό θεσμό, με σεβασμό στην αυτονομία και το εκκλησιαστικό της καθεστώς.
Έτσι η ελληνική Πολιτεία επιβεβαιώνει εμπράκτως την αποφασιστικότητα της να στηρίξει την αποστολή και το έργο της Ιεράς Μονής, να θωρακίσει τα συμφέροντας της»
Εξάλλου με το άρθρο 32 που ενισχύει τις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες και τα Τμήματα Θεολογικών Σχολών των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων διευκολύνοντας τη φοίτησης σε αυτά αλλοδαπών – αλλογενών φοιτητών στηρίζουμε αποφασιστικά και το Πατριαρχείο της Αντιοχείας.
Δίνουμε τη δυνατότητα μέχρι 10 υποψήφιοι από το Πατριαρχείο Αντιοχείας υπήκοοι Συρίας ή Λιβάνου να μπορούν να εισάγονται σε οποιοδήποτε τμήμα ελληνικού ΑΕΙ κατόπιν πρότασης του Πατριαρχείου Αντιοχείας και με τη σύμφωνη γνώμη της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Ελληνικού ΥΠΕΞ.
Με αυτό τον τρόπο το ελληνικό κράτος βοηθάει με αποφασιστικό τρόπο το Πατριαρχείο Αντιοχείας να βελτιώσει το επίπεδο των ιερωμένων του και αποκαθιστούμε έναν άμεσο δίαυλο επικοινωνίας με τους ελληνορθοδόξους της Συρίας»