Η συνάντηση των «Big 4» με FIFA - UEFA: Εκλογές νωρίτερα στην ΕΠΟ - Περισσότεροι ξένοι διαιτητές

 
Η συνάντηση των «Big 4» με FIFA - UEFA: Εκλογές νωριτερα στην ΕΠΟ - Περισσότεροι ξένοι διαιτητές

Ενημερώθηκε: 23/01/20 - 01:08

Η πολυναναμενόμενη συνάντηση των τεσσάρων «μεγάλων» του ελληνικού ποδοσφαίρου διεξήχθη σήμερα στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία» και διήρκησε περίπου 4 ώρες.

Υπήρξαν εντάσεις και αντεγκλίσεις, αλλά και «σημεία επαφών» ανάμεσα στους ιδιοκτήτες των ΠΑΕ Παναθηναϊκού, Ολυμπιακού, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, ενώ όπως έγινε γνωστό μετά τη σύσκεψη το προσεχές καλοκαίρι θα γίνουν εκλογές στην ΕΠΟ, ενώ θα αυξηθεί η είσοδος των ξένων διαιτητών στα ματς του πρωταθλήματος.

Εκτός του υφυπουργού αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη και του εντεταλμένου σύμβουλου των FIFA/UEFA, Χέρμπερτ Χούμπελ, που συγκάλεσαν τη συνάντηση το παρόν έδωσαν οι «ισχυροί άνδρες» των μεγάλων ΠΑΕ, Γιάννης Αλαφούζος, Βαγγέλης Μαρινάκης, Δημήτρης Μελισσανίδης και Ιβάν Σαββίδης, ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Βαγγέλης Γραμμένος, ο πρόεδρος της Super League, Μηνάς Λυσάνδρου, καθώς και οι εκπρόσωποι των διεθνών συνομοσπονδιών.

Οι αποφάσεις

Στο τραπέζι έπεσαν όλα τα μεγάλα ζητήματα που ταλανίζουν το ελληνικό ποδόσφαιρο κι από ότι διέρερρευσε μετά τη σύσκεψη, η αρχή έγινε και θα υπάρξει συνέχεια στις συζητήσεις. Σύμφωνα με όσα προκύπτουν από το ρεπορτάζ αλλά και από τις δηλώσεις των πρωταγωνιστών τέσσερις είναι οι βασικές αποφάσεις που πάρθηκαν:

1) Εκλογές στην ΕΠΟ για ανάδειξη νέας διοίκησης το καλοκαίρι του 2020 (πιθανότατα τον Ιούνιο) κι όχι τον Οκτώβριο.

2) Ξένοι διαιτητές σε περισσότερα ματς, όχι μόνο στα ντέρμπι όπως ισχύει σήμερα, αλλά και σε κρίσιμα παιχνίδια ακόμη και με χαμηλότερου βεληνεκούς ομάδες, όπως επίσης και παρουσία αλλοδαπών ρέφερι σε όλα τα ματς των πλέι οφ ανεξάρτητα από τους αντιπάλους.

3) Αλλαγή αρχιδιαιτητή το καλοκαίρι καθώς θα αποχωρήσει ο Βίτορ Μέλο Περέιρα. Στην ηγεσία της διαιτησίας όμως θα παραμείνει ξένος αρχιδιαιτητής.

4) Θα ακολουθήσει και νέα συνάντηση των Big 4.

Παράλληλα, ξεκαθαρίστηκε από τις FIFA/UEFA ότι η επιτροπεία στο ελληνικό ποδόσφαιρο θα ολοκληρωθεί το καλοκαίρι.

«Φυλακή θα πας...»

Από την πλευρά του, ο Βαγγέλης Μαρινάκης, επέμεινε και για άμεσες αλλαγές στην ΕΠΟ. Μάλιστα ο μεγαλομέτοχος της «ερυθρόλευκης» ΠΑΕ έριξε τα βέλη του κατά του παρόντα προέδρου της ΕΠΟ Βαγγέλη Γραμμένου, του Μέλο Περέιρα και του ΠΑΟΚ με αφορμή τις διαιτησίες και όσα παράνομα θεωρεί ότι λαμβάνουν χώρα στο ελληνικό ποδόσφαιρο τα τελευταία τρία χρόνια, ενώ έκανε εκτενή αναφορά στην υπόθεση Ξάνθη-ΠΑΟΚ, την οποία χαρακτήρισε ως το μεγαλύτερο σκάνδαλο που έχει σημειωθεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Για τον Βαγγέλη Γραμμένο, σε μια αποστροφή του λόγου του εν μέσω έντασης, είπε σύμφωνα με πληροφορίες: «Αντε τελείωνε. Τι είναι αυτά που λες; Δεν υπάρχουν αυτά που λες. Φυλακή θα πας για αυτά που έχεις κάνει στην ΕΠΟ».

Επίσης, ο Μαρινάκης επέμεινε και στο θέμα του αρχιδιαιτητή ζητώντας άμεση αντικατάσταση του Περέιρα. Κι εκεί οι FIFA/UEFA ζήτησαν να βρεθεί πρόσωπο κοινής αποδοχής κάτι όμως που δεν συνέβη. Με την αντικατάσταση Περέιρα πάντως ήταν σύμφωνος και ο Μελισσανίδης δίχως όμως να μιλήσει υποτιμητικά.

Οσο για τον Γιάννη Αλαφούζο είπε πως παρά τα προβλήματα που υπάρχουν «έχουν γίνει σοβαρά βήματα προόδου και τα πράγματα είναι σαφώς βελτιωμένα».

Η απάντηση Σαββίδη

Από την πλευρά του, ο Ιβάν Σαββίδης αντιπρότεινε να διερευνηθούν οι σχέσεις του Ολυμπιακού με ομάδες που συμμετέχουν στο πρωτάθλημα κι έχουν ανταλλαγές δανεικών ή υπέρογκες αγοραπωλησίες παικτών. Τόνισε επίσης: «Τόσα χρόνια ακούγαμε τους κυρίους Μαρινάκη και Θεοδωρίδη να μας λένε "μην κλαίτε επενδύστε". Και τώρα αυτοί κλαίνε. Οπότε τους συμβουλεύουμε να επενδύσουν». Ο Ιβάν Σαββίδης είχε απάντηση και στα όσα ανέφερε ο Βαγγέλης Μαρινάκης για την ιδιότητα με την οποία έδωσε το «παρών» στη συνάντηση, υπενθυμίζοντας του πως είναι ο διοικητικός ηγέτης του ΠΑΟΚ.

«Ερχεται παπάς;»

Οι απεσταλμένοι των FIFA/UEFA προσπάθησαν να πείσουν τους Big 4 να κατεβάσουν κοινό υποψήφιο, ένα πρόσωπο ευρείας αποδοχής, στις εκλογές της ΕΠΟ. Ωστόσο μια ατάκα του Δημήτρη Μελισσανίδη, με αφορμή κι ένα σχόλιο του Ζόραν Λάκοβιτς πέρι λόμπι στις εκλογές της ΕΠΟ, τελείωσε με συνοπτικές διαδικασίες το ζήτημα. «Κύριε Λάκοβιτς, θα ήθελα μια παρατήρηση για αυτό που είπατε για λόμπι στις εκλογές της ΕΠΟ. Οι εκλογές σε UEFA και FIFA πως γίνονται; Μήπως φέρνετε παπά και τραβάει κλήρο; Τα πιο ισχυρά λόμπι είναι στις δικές σας εκλογές. Στην ΕΠΟ θα γίνουν εκλογές κανονικά όπως ορίζει το καταστατικό της ΕΠΟ, ο νόμος και οι κανονισμοί»». Οι ιθύνοντες των διεθνών ομοσπονδιών προφανώς δεν είχαν να αντιτείνουν κάτι ως προς το επιχείρημα του ισχυρού άνδρα της ΑΕΚ.

Ζήτησε σεβασμό ο Μελισσανίδης

Μάλιστα ο Μελισσανίδης μίλησε σε αυστηρό ύφος προς τους απεσταλμένους των FIFA/UEFA λέγοντας: «Η ΑΕΚ λέει "ναι" σε όλες τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν για να γίνει καλύτερο το ελληνικό ποδόσφαιρο και πιο ανταγωνιστικό. Φτιάξτε τη διαιτησία καλύτερη όπως εσείς γνωρίζετε, εμείς είμαστε μαζί σας, αλλά θέλω και μεγαλύτερο σεβασμό απέναντι στο ελληνικό ποδόσφαιρο από εσάς. Βρίσκεστε στη χώρα μου τρία χρόνια. Τι έχετε κάνει; Εχετε αποτύχει. Σαν Ελληνας επιχειρηματίας και Ελληνας πολίτης δεν δέχομαι αυτή την κηδεμονία. Να συμφωνήσουμε σε όλα για το καλό του ελληνικού ποδοσφαίρου. Πρώτος εγώ. Αλλά εδώ έχετε τέσσερις Ελληνες επιχειρηματίες που πληρώνουν το ελληνικό ποδόσφαιρο. Εσεις πληρώνεστε. Θα ήθελα περισσότερο σεβασμό απέναντι στο ελληνικό ποδόσφαιρο»...

Οι δηλώσεις Αυγενάκη και Χούμπελ

Εκτός των Λευτέρη Αυγενάκη και Χέρμπερτ Χούμπελ, οι υπόλοιποι συμμετέχοντες αποχώρησαν από τον χώρο χωρίς να κάνουν δηλώσεις.

Ήταν μια σύσκεψη που είχε εντάσεις («ντέρμπι» τη χαρακτήρισε χαριτολογώντας ο κ. Αυγενάκης), αλλά και κάποια σημεία σύγκλισης, εκ των οποίων τα δύο σημαντικότερα ανακοίνωσε μετά τη λήξη της συνάντησης ο κ. Χούμπελ: επίσπευση των εκλογών της ΕΠΟ (που θα σηματοδοτήσουν και τη λήξη της διεθνούς επιτροπείας) για το καλοκαίρι του 2020, και πάντως πριν την έναρξη του επόμενου πρωταθλήματος, και ορισμοί ξένων διαιτητών σε περισσότερα κρίσιμα παιχνίδια (όχι μόνο στα ντέρμπι δηλαδή), καθώς πλησιάζουμε στο τέλος του φετινού πρωταθλήματος.

«Για 20 και πλέον χρόνια, συζητιόταν το θέμα της ανανέωσης των αθλητικών ομοσπονδιών, κάτι που έγινε πράξη από τη σημερινή κυβέρνηση. Για πέντε και πλέον χρόνια γινόταν συζήτηση για τη συνύπαρξη σε ένα τραπέζι των παραγόντων των κορυφαίων ποδοσφαιρικών ομάδων, πράγμα το οποίο έγινε. Αυτό δεν έγινε μόνο του, έγινε με τη συνεργασία των κορυφαίων στελεχών της FIFA και της UEFA, τους οποίους ευχαριστώ», ανέφερε στις δηλώσεις του ο υφυπουργός Αθλητισμού και συνέχισε:

«Οι Έλληνες φίλαθλοι, όποια ομάδα κι αν υποστηρίζουν, θέλουν ένα καλύτερο ποδόσφαιρο, με θέαμα, πιο ποιοτικό, με γήπεδα γεμάτα. Προς αυτή την κατεύθυνση δουλεύουμε με συνέπεια και στόχο. Είμαι βέβαιος πως η σημερινή συνάντηση δεν έλυσε όλα τα προβλήματα, όμως έβαλε μια σειρά. Αύριο, με την αναλυτική ενημέρωση όλων των μελών της steering committee και όλων των ΠΑΕ που έχουν προσκληθεί (σ.σ. η συνεδρίαση είναι προγραμματισμένη για τις 12 το μεσημέρι), είμαι βέβαιος ότι θα επικυρώσουν τα όσα ειπώθηκαν σήμερα και θα πάμε παραπέρα. Η δουλειά δεν σταματά, έγινε μία καλή αρχή και ελπίζω ότι θα συνεχιστεί».

Ο Χέρμπερτ Χούμπελ

Από την πλευρά του, ο Χέρμπερτ Χούμπελ δήλωσε: «Πρώτα απ΄όλα θέλω να ευχαριστήσω τον κ. υπουργό που διοργάνωσε αυτή τη συνάντηση. Για να είμαι ειλικρινής, πήγε καλύτερα του αναμενομένου. Οι τέσσερις μεγάλοι, μαζί με τη λίγκα και την ομοσπονδία, συναντήθηκαν υπό τη αιγίδα των FIFA/UEFA και του υπουργού και ξεκίνησαν επιτέλους να συνομιλούν. Ως Αυστριακός, δεν είμαι συνηθισμένος στη νοοτροπία σας. Το θετικό συμπέρασμα είναι ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν. Συμφωνήσαμε ότι αυτή δεν θα είναι η τελευταία μας συνάντηση και ελπίζω ότι ο υπουργός θα μας υποστηρίξει και θα μας φιλοξενήσει ξανά. Οι συζητήσεις για ένα καλύτερο ελληνικό ποδόσφαιρο συνεχίζονται».

Και κατέληξε ο εντεταλμένος σύμβουλος: «Είμαι υποχρεωμένος να σας ενημερώσω ότι υπήρξε συμφωνία (καθώς η FIFA και η UEFA δεν θα μείνουν για πάντα στην Ελλάδα) οι εκλογές στην ΕΠΟ να γίνουν νωρίτερα, πριν την έναρξη της επόμενης σεζόν, πιθανώς τον Ιούλιο. Ένα ακόμα ζήτημα, το οποίο θα προσπαθήσουν να λύσουν η UEFA και η FIFA, είναι να υπάρχουν περισσότεροι ξένοι διαιτητές για τα αποφασιστικά παιχνίδια. Οχι γιατί δεν εμπιστευόμαστε τους Έλληνες διαιτητές, αλλά προσπαθούμε να μειώσουμε τις διαμαρτυρίες».