Τα χρέη του Παναθηναϊκού και το θρίλερ για το μέλλον της ομάδας

Τα χρέη του Παναθηναϊκού και το θρίλερ για το μέλλον της ομάδας
Ενημερώθηκε: 13/10/17 - 11:38
του Στέφανου Τσουλάκη

Συνεχίζεται η σκληρή παρτίδα πόκερ για τα οικονομικά στοιχεία και την βιωσιμότητα της ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Μετά την ανακοίνωση του ύψους του συνολικού (;) χρέους υπήρξε η άμεση απάντηση-προειδοποίηση από τον πρόεδρο της ΚΑΕ Παναθηναϊκός Δημήτρη Γιαννακόπουλο. Στη μέση βρίσκονται οι εργαζόμενοι, οι παίκτες και το κύρος της ομάδας που βλέπει να απαξιώνεται μέρα με την ημέρα.

Μια μέρα μετά την δηκτική επιστολή που έστειλαν οι παλαίμαχοι του Παναθηναϊκού κατά της διοίκησης και για την απόφαση να μην μετακομίσει η ομάδα του τριφυλλιού στο ΟΑΚΑ για τα δυο ντέρμπι, υπήρξε νέος κύκλος ανακοινώσεων.

Με αφορμή δημοσίευμα της «Πράσινης» που ανέφερε ότι το σύνολο των χρεών της ΠΑΕ ανέρχεται συνολικά στα 54 εκατ. ευρώ, ο διευθυντής επικοινωνίας του συλλόγου θέλησε να ξεκαθαρίσει το τοπίο. 

Με παρέμβασή του στον ΣΠΟΡ FM 94,6, τόνισε ότι ισχύει το νούμερο των 34,7 εκατ. ευρώ για χρέη, αλλά διέψευσε την ύπαρξη ομολογιακού δανείου 12 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι τα 7 εκατ. ευρώ που γράφονται για το Κορωπί είναι ένα ποσό που έχει ήδη δώσει ο Παναθηναϊκός και αφορά υποχρέωση που έχει αναλάβει προσωπικά ο Γιάννης Αλαφούζος

Λίγη ώρα μετά την παρέμβαση του Σταμάτη Γαρρή στον Σπορ Fm 94,6 ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος με μια ανάρτηση στο Instagram έδωσε την δική του θέση με μια φωτογραφία που απεικονίζει τον διευθυντή επικοινωνίας της ΠΑΕ, όπως και τους Αλαφούζο και Κωνσταντίνου. 
Την φωτογραφία ακολουθούσε το παρακάτω μήνυμα:  «Το να κοροϊδεύετε τον κόσμο ειναι δικαίωμα σας, το να με βγάζετε ψεύτη εμένα δεν το επιτρέπω... ΠΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΕΗ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΣΑΣ ΞΕΠΛΕΝΕΙ ΟΥΤΕ Ο ΝΙΑΓΑΡΑΣ… Όλα έχουν όρια».

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ η αλήθεια για το συνολικό χρέος του Παναθηναϊκού βρίσκεται κάπου στη μέση καθώς συμπεριλαμβάνονται μέσα λογιστικά «τρικ», έμμεση επίθεση στη κυβέρνηση για την φορολογία, και δεν περιλαμβάνουν το ξεπούλημα της ομάδας που έρχεται, καθώς όλοι οι παίκτες αξίας έχουν βγει «στο σφυρί» και μελλοντικά πιθανά (απίθανα) έσοδα της ομάδας.

Ένα σημαντικό «αγκάθι» στην ανάλυση του χρέους του Παναθηναϊκού είναι η «ανακύκλωση» των προ-εισπραχθέντων μελλοντικών εσόδων. Σύμφωνα με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο που αναφέρει (ορθά) πως τα χρέη την 1η Σεπτέμβρη του Παναθηναϊκού αγγίζουν τα 47 εκ. ευρώ, το νούμερο φαίνεται να δημιουργείται από τα 34,7 εκ. ευρώ του άμεσου χρέους που αφορούν τις δεδουλευμένες υποχρεώσεις της ΠΑΕ και την πρόσθεση των 11,9 εκατ. ευρώ που αφορούν την «ανακύκλωση» των προ-εισπραχθέντων μελλοντικών εσόδων.

Αυτό αφορά την προείσπραξη του τηλεοπτικού συμβολαίου του Παναθηναϊκού με την NOVA για να πληρώσει το δάνειο που έχει λάβει από τράπεζα, όταν και χρειαζόταν ρευστότητα. Η τράπεζα «πληρώνεται» όταν η NOVA καταβάλλει τις δόσεις των τηλεοπτικών συμβολαίων στους συλλόγους. Με απλά λόγια είναι μια «τρύπα» στα έσοδα που θα είχε κανονικά η ΠΑΕ αν δεν υπήρχε το χρέος του δανείου.

Από τα βασικά προβλήματα του Παναθηναϊκού είναι πως βλέπει τα έσοδα του να συρρικνώνονται τρομακτικά, την ίδια στιγμή που η ομάδα συνεχώς απαξιώνεται καθώς αναγκάζεται να ξεπουλήσει βασικά «γρανάζια» της ομάδας, ενώ όλος ο σύλλογος δείχνει «άρρωστος» με τους υπαλλήλους να παραμένουν απλήρωτοι. Την ίδια στιγμή πλην του Δημήτρη Γιαννακόπουλου, κανείς άλλος επιφανής παναθηναϊκός δεν δείχνει διάθεση να πάρει την ομάδα, καθώς δεν ξεκαθαρίζει η ακριβής εικόνα με τα χρέη και ποιος θα αναλάβει ποια υποχρέωση.

Το δράμα στον Παναθηναϊκό συνεχίζεται καθώς πολλά επεισόδια αναμένεται να γραφτούν ακόμα…