Ο Ίλον Μασκ έγινε, σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ο πρώτος άνθρωπος στην ιστορία που ξεπέρασε το όριο του ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων σε προσωπική περιουσία, μετά την εντυπωσιακή άνοδο της χρηματιστηριακής αξίας της SpaceX κατά την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσής της στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.
Μήνυμα υπέρ της ενίσχυσης της οικονομικής συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και του περαιτέρω ανοίγματος της κινεζικής αγοράς έστειλε ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, προς τους Αμερικανούς επιχειρηματίες που συνοδεύουν τον Ντόναλντ Τραμπ στην επίσκεψή του στο Πεκίνο.
Ο Ντόναλντ Τραμπ έφτασε στην Κίνα συνοδευόμενος από ισχυρή αποστολή κορυφαίων Αμερικανών επιχειρηματιών και δισεκατομμυριούχων, σε μια επίσκεψη με ιδιαίτερα υψηλό οικονομικό και γεωπολιτικό ενδιαφέρον, καθώς Ουάσιγκτον και Πεκίνο επιχειρούν να διαχειριστούν κρίσιμα ζητήματα που αφορούν το εμπόριο, την τεχνητή νοημοσύνη και τον πόλεμο στο Ιράν.
Η Ταϊβάν, ο πόλεμος στο Ιράν και τα ενεργειακά ζητήματα θα βρεθούν στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχουν αυτή την εβδομάδα στο Πεκίνο ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, σε μια επίσκεψη με έντονο γεωπολιτικό αλλά και οικονομικό ενδιαφέρον.
Σύμφωνα με την ετυμηγορία, ο δισεκατομμυριούχος χειραγώγησε την αγορά το 2022, προκαλώντας τεχνητή βύθιση της μετοχής του Twitter πριν την οριστική εξαγορά του έναντι 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Σημαντική οικονομική ενίσχυση προς το Ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ, που θα διεξαχθούν τον ερχόμενο Νοέμβριο, παρείχε ο μεγιστάνας της τεχνολογίας Ίλον Μασκ.
Σφοδρή αντιπαράθεση ξέσπασε ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Έλον Μασκ, μετά την απόφαση της Κομισιόν να επιβάλει πρόστιμο ύψους 120 εκατομμυρίων ευρώ στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter) για παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί ψηφιακών υπηρεσιών.
Ο Ίλον Μασκ άνοιξε νέο μέτωπο με τις Βρυξέλλες, αμφισβητώντας τη δημοκρατική νομιμοποίηση της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υποστηρίζοντας ότι θα έπρεπε να εκλέγεται απευθείας από τους πολίτες της ΕΕ «αν η Ευρώπη θέλει να υπερασπίζεται τη δημοκρατία της».
Η Ντάουνινγκ Στριτ κατήγγειλε σήμερα τον «επικίνδυνο και εμπρηστικό λόγο» που χρησιμοποίησε ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος Ίλον Μασκ κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στην οποία συμμετείχαν 110.000 έως 150.000 άνθρωποι στο Λονδίνο έπειτα από κάλεσμα της άκρας δεξιάς.
Ο Έλον Μασκ μπορεί να έχει χάσει την πολιτική του επιρροή στην Ουάσιγκτον, όμως, καθώς επιδιώκει να δημιουργήσει ένα νέο πολιτικό κόμμα, η ισχύς του στο X — όπου διαθέτει τον πιο δημοφιλή λογαριασμό — παραμένει αμείωτη.
Η κόντρα Τραμπ – Μασκ έχει εξελιχθεί σε σήριαλ με καθημερινά επεισόδια. Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας έχει εκτροχιαστεί και πως το κόμμα που έχει βάλει στα σκαριά, είναι καταδικασμένο να αποτύχει.
Αίσθηση έχει προκαλέσει σε διεθνές επίπεδο η ανακοίνωση που έκανε εχθές, Σάββατο, ο Έλον Μασκ για το νέο αμερικανικό πολιτικό κόμμα που ιδρύει, το οποίο, όπως λέει, θα εκπροσωπεί «το 80% των ψηφοφόρων στο κέντρο».
Mία ημέρα αφότου ρώτησε τους οπαδούς του στο X, αν πρέπει να δημιουργηθεί ένα νέο πολιτικό κόμμα στις ΗΠΑ, ο Ίλον Μασκ υποστήριξε πως ιδρύει νέο πολιτικό κόμμα με στόχο να προκαλέσει τριγμούς σε αυτό που χαρακτηρίζει ως «μονοκομματικό σύστημα».
Νέα μετωπική σύγκρουση μεταξύ Μασκ και Τραμπ ξέσπασε την Τρίτη, με αφορμή το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, με τον δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία να προαναγγέλει τη δημιουργία νέου κόμματος.
Με μια ανάρτηση στον λογαριασμό του στο Truth Social ο Ντόναλντ Τραμπ «επιτέθηκε» στον Έλον Μασκ, διευκρινίζοντας σε έντονο ύφος, ότι ο γενικός Διευθυντής της Tesla ήξερε πολύ πριν τον στηρίξει για Πρόεδρο, ότι ήταν αντίθετος με την υποχρεωτική επιβολή των ηλεκτικών αυτοκινήτων.
Σε μια σπάνια συνέντευξη μετά τη διαμάχη Μασκ-Τραμπ, ο ιδρυτής της Silicon Valley, Φίλιπ Λόου, προβλέπει ότι ο πρώην φίλος του θα ζητήσει εκδίκηση από τον πρόεδρο, αναφέρει το Politico.
Σε διάψευση δημοσιευμάτων ρωσικών μέσων, σύμφωνα με τα οποία η Ρωσία εξέταζε σχετικό αίτημα ώστε να προσφέρει πολιτικό άσυλο στον Ίλον Μασκ προχώρησε επίσημα η Μόσχα, βάζοντας τέλος στο επικοινωνιακό θρίλερ των τελευταίων ημερών.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δηλώνει «ευγνώμων» για τη μεταμέλεια που εξέφρασε ο Μασκ, ο οποίος παραδέχτηκε ότι «παρατράβηξε» την κριτική του εναντίον του μέχρι πρότινος στενού συμμάχου του.
Μετά τη ρήξη του με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου ανακάλυψε ότι δεν είναι καν... ο άρχοντας της Ουάσιγκτον — πόσο μάλλον του σύμπαντος.
Κυβερνητικές υπηρεσίες στις ΗΠΑ παρακολουθούσαν επισκέψεις ξένων υπηκόων σε ακίνητα του Έλον Μασκ, εν μέσω ανησυχιών για πιθανές προσπάθειες επηρεασμού του πολυδισεκατομμυριούχου, γράφει σήμερα η Wall Street Journal, επικαλούμενη άτομα με γνώση του θέματος.