Το κονδύλι αυτό εντάσσεται στο ευρύτερο Δάνειο Στήριξης της Ουκρανίας, συνολικού ύψους 90 δισ. ευρώ για την περίοδο 2026-2027, εκ των οποίων τα 60 δισ. ευρώ προορίζονται για την άμυνα και τα 30 δισ. ευρώ για δημοσιονομική ενίσχυση.
Την ανάγκη λήψης σημαντικών αποφάσεων για τη χρηματοδοτική στήριξη της Ουκρανίας και την τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση σημείωσε μεταξύ άλλων ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την είσοδό του, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου.
Στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διεξάγεται σήμερα στις Βρυξέλλες, ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι οι ηγέτες της Ε.Ε. αντιμετωπίζουν μια απλή αλλά καθοριστική επιλογή: