Ιστορική στιγμή: Η πρώτη ελεγχόμενη πτήση με αεροσκάφος πάνω από την επιφάνεια ενός άλλου πλανήτη

Ιστορική στιγμή: Η πρώτη ελεγχόμενη πτήση με αεροσκάφος πάνω από την επιφάνεια ενός άλλου πλανήτη
Ιστορική στιγμή: Η πρώτη ελεγχόμενη πτήση με αεροσκάφος πάνω από την επιφάνεια ενός άλλου πλανήτη
Ενημερώθηκε: 19/04/21 - 16:25

 Ιστορική στιγμή για την ανθρωπότητα νη πρώτη ελεγχόμενη πτήση σε άλλο πλανήτη. Διήρκεσε λιγότερο από ένα λεπτό, έγραψε όμως ιστορία ως η πρώτη ελεγχόμενη πτήση εκτός της Γης.

Όπως έκανε γνωστό η NASA, το βάρους 1,8 κιλών ρομποτικό ελικόπτερο απογειώθηκε και προσγειώθηκε επιτυχώς. Ακολούθησαν πανηγυρισμοί στις εγκαταστάσεις της Εθνικής Διοίκησης Αεροναυτικής και Διαστήματος.

«Τα δεδομένα του υψομέτρου επιβεβαιώνουν ότι το Ingenuity πραγματοποίησε την πρώτη του πτήση, την πρώτη πτήση ενός μηχανοκίνητου αεροσκάφους σε έναν άλλο πλανήτη», δήλωσε ο χειριστής του οχήματος Χάβαρντ Γκριπ.

Οι ελεγκτές πτήσης στην Καλιφόρνια επιβεβαίωσαν τη σύντομη -διάρκειας λίγων δευτερολέπτων- πτήση του Ingenuity, αφού έλαβαν δεδομένα μέσω του ρομποτικού οχήματος Perseverance, το οποίο βρισκόταν σε απόσταση 65 μέτρων.

Το πειραματικό ελικόπτερο κόστους 85 εκατομμυρίων δολαρίων θεωρήθηκε κίνηση που άξιζε το υψηλό ρίσκο.

Την περασμένη εβδομάδα, η NASA είχε ανακοινώσει -για δεύτερη φορά- την αναβολή της πρώτης πτήσης του ρομποτικού ελικοπτέρου, έπειτα από τεχνικό πρόβλημα που παρουσιάστηκε στο όχημα.

Σύμφωνα με τη Washington Post, η NASA χρειαζόταν περισσότερο χρόνο για να εγκαταστήσει εκ νέου το λογισμικό ελέγχου πτήσης.

Το Ingenuity, ένα ελικοφόρο drone που έφτασε στον Άρη με το ρομπότ Perseverance της NASA. To Ingenuity απαθανάτισε τη σκιά του στο έδαφος στην πρώτη εικόνα που μετέδωσε από τη σύντομη αλλά ιστορική πτήση (NASA/JPL-Caltech)

To Perseverance, ένας εξάτροχος ρομποτικός γεωλόγος με κύρια αποστολή την αναζήτηση ενδείξεων αρχαίας ζωής στον Άρη, βιντεοσκόπησε το ελικοπτεράκι να απογειώνεται από την ερημική επιφάνεια και να μένει μετέωρο για μερικά δευτερόλεπτα πριν επιστρέψει στο ίδιο σημείο.

Στόχος των πτήσεων που θα συνεχιστούν για μερικές εβδομάδες είναι να δοκιμαστεί στην πράξη η τεχνολογία της πτήσης σε εξωγήινες ατμόσφαιρες, μια υποψήφια νέα προσέγγιση στην διαστημική εξερεύνηση.

H NASA έχει ήδη εγκρίνει τη ρομποτική αποστολή Dragonfly, η οποία θα πετάξει πάνω από την επιφάνεια του Τιτάνα, του μεγαλύτερου δορυφόρου του Κρόνου, τη δεκαετία του 2030.

Πάντως η πρωτιά της πρώτης πτήσης εκτός Γης ανήκει στα σοβιετικά αερόστατα Vega που πέταξαν στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης τη δεκαετία του 1980.