Ομογενής κοσμοναύτης από τον Πόντο έφυγε για 5η φορά στο Διάστημα

 
Ομογενής κοσμοναύτης από τον Πόντο έφυγε για 5η φορά στο Διάστημα

Ενημερώθηκε: 20/04/17 - 12:52

Για 5η φορά στην καριέρα του, ο ομογενής κοσμοναύτης από τον Πόντο Θεόδωρος Γιουρτσίχιν - Γραμματικόπουλος, αναχώρησε για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ενώ στο πλήρωμα του Soyuz MS-04 συμμετέχει και ο αμερικανός Τζακ Φίσερ.

Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Οι δύο άνδρες αναχώρησαν από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ με προορισμό τον , όπου αναμένεται να φθάσουν αυθημερόν μετά από ένα ταξίδι-εξπρές διάρκειας έξι ωρών και να παραμείνουν εκεί 136 μέρες υπό τη διοίκηση της Αμερικανίδας Πέγκι Γουίτσον, ενώ στην «παρέα» τους θα βρίσκονται επίσης ο γάλλος αστροναύτης Τομά Πεσκέ του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και ο ρώσος Όλεγκ Νοβίτσκι. Οι δύο τελευταίοι προγραμματίζεται να επιστρέψουν στη Γη στις 2 Ιουνίου και θα τους διαδεχθούν οι Ράντι Μπρέσνικ (NASA), Πάολο Νέσπολι (ESA) και Σεργκέι Ριαζάνσκι (Roscosmos).

Μεταξύ άλλων καθηκόντων, ο Γιουρτσίχιν θα υποδεχθεί το Σάββατο στον ISS το φορτίο του σκάφους Cygnus της ιδιωτικής αμερικανικής διαστημικής εταιρείας Orbital ATK, το οποίο μεταφέρει και τους δύο ελληνικής κατασκευής μικροδορυφόρους.

ISS

Ο έμπειρος Γιουρτσίχιν, ο οποίος έχει τιμηθεί με την ανώτατη διάκριση του «Ήρωα» της Ρωσικής Ομοσπονδίας και με το παράσημο του Τάγματος του Φοίνικα της Ελληνικής Δημοκρατίας, κάνει το πέμπτο διαστημικό ταξίδι του και το τέταρτο στον . Είναι ο όγδοος ρώσος κοσμοναύτης που έφθασε τα πέντε διαστημικά ταξίδια και ο δεύτερος γηραιότερος που έχει βρεθεί στο διάστημα.

Γεννημένος σε ποντιακή οικογένεια στο Βατούμ της νυν Αυτόνομης Δημοκρατίας της Αζαρίας, ο Θεόδωρος Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλος σε κάθε ευκαιρία τονίζει την ελληνική καταγωγή του.

Στην εκδήλωση που διοργάνωσε το 2016 το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου μίλησε ποντιακά κατά την παραλαβή της τιμητικής διάκρισης, ενώ πρόσφατα σε εκδήλωση για την 25η Μαρτίου στη Μόσχα δήλωσε: «Ανήκουμε σε μια μικρή αλλά μεγάλη Ελλάδα, μια υπέροχη χώρα!».

Όπως είναι φυσικό, οι Έλληνες της Ρωσίας τον αγαπούν ιδιαίτερα, και εκείνος δεν χάνει ευκαιρία να ανταποδίδει την αγάπη τους. Τον Φεβρουάριο ανταποκρίθηκε θετικά στην πρόσκληση της Ελληνικής Νεολαίας Ρωσίας και έτσι βρέθηκε στο Μουσείο Κοσμοναυτικής στο Ροστόφ επί του Ντον. Σε εκείνη τη συνάντηση αποκάλυψε ότι, όπως και τις άλλες φορές, το Soyuz MS-04 θα μεταφέρει στο Διάστημα εκτός από τα μέλη της αποστολής και μία ελληνική σημαία και μία μικρή ποντιακή λύρα.

Μέχρι σήμερα έχει «περπατήσει» στο διάστημα σχεδόν 52 ώρες, κατέχοντας την έκτη θέση μεταξύ όλων των αστροναυτών του κόσμου. Συνολικά στο διάστημα έχει περάσει περίπου 537 μέρες και είναι σήμερα ο 13ος στον παγκόσμιο κατάλογο των αστροναυτών σε διάρκεια παραμονής στο διάστημα, αλλά όταν επιστρέψει στη Γη στις 3 Σεπτεμβρίου (μαζί με τον Φίσερ και τη Γουίτσον), θα έχει ανέβει στην έβδομη θέση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νέες αποδείξεις για ύπαρξη νερού στο Διάστημα

CERN: Βρέθηκαν στοιχεία πιθανών αποκλίσεων από το Καθιερωμένο Πρότυπο της σωματιδιακής φυσικής

Η Κίνα είναι έτοιμη να κατακτήσει (και) το εμπόριο του Διαστήματος (ΦΩΤΟ)