Δημοσκοπική κατρακύλα Ερντογάν - Ξεκάθαρη ήττα του κ. Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές;

 
Tayyip-Erdogan

Ενημερώθηκε: 05/07/22 - 12:22

Ναι μεν ο Ερντογάν ανεβάζει τους τόνους σε σχέση με τα λεγόμενα εθνικά επενδύοντας στον εθνικισμό των πολιτών της Τουρκίας, δυσκολεύεται όμως να εξηγήσει στους πολίτες τους λόγους για την αύξηση του πληθωρισμού, ο οποίος έσπασε το ρεκόρ των τελευταίων 25 ετών και έφτασε το 78,62%. Και αυτό αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις.

Υποχώρηση για το ΑΚΡ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δείχνει η τελευταία δημοσκόπηση, που δημοσιεύθηκε σήμερα, για τον Ιούλιο του 2022.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με έρευνα της τουρκικής εταιρείας PIAR, στο ερώτημα «αν διεξάγονταν κοινοβουλευτικές εκλογές αυτή την Κυριακή, ποιο κόμμα θα ψηφίζατε;» οι απαντήσεις δείχνουν όχι μόνο δημοσκοπική πτώση του ΑΚΡ αλλά και άνοδο του ΡΛΚ.

Την ίδια ώρα αύξηση παρουσιάζει και το φιλοκουρδικό HDP αλλά και τα δυο μικρά κόμματα, του πρώην υπουργού Οικονομίας Αλί Μπαμπατζάν και του πρώην πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, που ανήκουν στη συμμαχία της αντιπολίτευσης.

Σημειώνεσαι πως το εκλογικό όριο για την είσοδο ενός κόμματος στο Κοινοβούλιο είναι 7%. Αλλά, από τις γενικές εκλογές του 2018, το Εκλογικό Σύστημα στην Τουρκία τροποποιήθηκε νομιμοποιώντας τις προεκλογικές συμμαχίες, επιτρέποντας έτσι στα κόμματα να συμμετέχουν στις εκλογές ως συμμαχίες πολλαπλών κομμάτων, όπου εφόσον οι συνολικές ψήφοι της συμμαχίας υπερβαίνουν το εκλογικό όριο, το όριο αγνοείται για τα κόμματα εντός της συμμαχίας. Έτσι ουσιαστικά έχει ανοίξει ένας δρόμος για τα κόμματα ώστε να παρακάμπτουν το εκλογικό όριο. Το ΑΚΡ και το ΜΗΡ έχουν δημιουργήσει τη Συμμαχία του Λαού ενώ το CHP, IYI, DEVA, GELECEK και άλλα δύο μικρότερα κόμματα την Συμμαχία του Έθνους

ΑΚΡ 27,8%
CHP (ΡΛΚ) 29,6%
MHP (Μπαχτσελί) 7,3%
HDP (φιλοκουρδικό)11,2%
IYI (Καλό Κόμμα) 11,0
DEVA (Μπαμπατζάν) 3,8
GELECEK (Νταβούτογλου) 3%
BTP (Ανεξάρτητης Τουρκίας) 2,3%
ΛΟΙΠΑ. 4%

Δημοσκόπηση της εταιρείας Metropoll προβλέπει την ξεκάθαρη ήττα του κ. Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές, οι οποίες αναμένεται να διεξαχθούν τον Ιούνιο του 2023.

Ο Τούρκος πρόεδρος χάνει στην κάλπη από όλους τους πιθανούς αντιπάλους της αντιπολίτευσης. Σε περίπτωση που ο αντίπαλός του θα είναι ο Μανσούρ Γιαβάς προβλέπεται να λάβει το 54% των ψήφων, με το ποσοστό του κ. Ερντογάν να εμφανίζεται στο 35,6%. Αν ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου αποφασίσει να θέσει υποψηφιότητα, το ποσοστό του προβλέπεται να αγγίξει το 46,1%, με τον κ. Ερντογάν να βρίσκεται στα επίπεδα του 39,8%. Σε περίπτωση που αντίπαλός του θα είναι ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, ο κ. Ιμάμογλου εμφανίζεται να συγκεντρώνει το 51,7% της προτίμησης των Τούρκων, με το ποσοστό του προέδρου της Τουρκίας να βρίσκεται στα επίπεδα του 37,7%.

Πηγές: ertnews / Καθημερινή

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ