Δύο «χαστούκια» σε μία μέρα, δύο προκλήσεις σε μία νύχτα

 
erdogan

Ενημερώθηκε: 14/09/22 - 10:04

Τη Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου, η Τουρκία, ο Πρόεδρος Ερντογάν και το «καθεστώς» του, δέχτηκαν δύο απανωτά «χαστούκια» στην εικόνα του «άχαστου ηγέτη» και της χώρας-τοπικής υπερδύναμης που προβάλλει γι’ αυτήν διεθνώς.

Το πρωί της μέρας αυτής, στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας, στην Τανάγρα, παρουσία τεσσάρων Υπουργών και όλη της στρατιωτικής ηγεσίας των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και του Πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, η ΕΑΒ παρέδωσε στην Πολεμική Αεροπορία τα πρώτα δύο, από τα 83 συνολικά, αναβαθμισμένα μαχητικά F-16V, που με τις επιχειρησιακές τους ικανότητες επιφέρουν την επανάσταση στο Αιγαίο. Όπως και τα Rafale που επίσης διαθέτει η Π.Α.

Το βράδυ της ίδιας μέρας, της 12ης Σεπτεμβρίου, στο Παρίσι, ο Πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης, γινόταν θερμά δεκτός από τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν για διμερείς επαφές και συνομιλίες. Και όχι μόνο αυτό αλλά εκφράστηκε με τα πλέον σαφή και θερμά λόγια για την υποστήριξη της Γαλλίας προς την Ελλάδα για τα τεκταινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου δεν κατονόμασε μεν την Τουρκία, την περιέγραψε δε αρκούντως γλαφυρά.

Αυτό το εντός – εκτός διπλό «χαστούκι» προς την Τουρκία του Ερντογάν, ο τελευταίος δεν μπορούσε να το αντέξει εύκολα και για το λόγο αυτό προσέφυγε στις γνωστές – και προβλεπόμενες ως ένα σημείο – αντιδράσεις του. Τις προκλήσεις.

Χθες λοιπόν, 13 Σεπτεμβρίου, πέρα από τη «συνήθη» πλέον τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, σημειώθηκαν και δύο νυχτερινές υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά από Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη (UAV) της Τουρκικής Αεροπορίας.

Η πρώτη σημειώθηκε στις 21:44, όταν ένα UAV πέταξε στα 19.000 πόδια πάνω από τη νήσο Κίναρο, όπου και το Μνημείο των εκεί πεσόντων ανδρών της Αεροπορίας Ναυτικού, ενώ η δεύτερη στις 00:30 σήμερα το πρωί, όταν ένα UAV πέταξε πάνω από τη νήσο Γλάρος, επίσης στα 19.000 πόδια!

Χθες επίσης, που η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου βρέθηκε στη Μεγίστη (Καστελλόριζο) για τις εορταστικές εκδηλώσεις της απελευθέρωσης της νήσου, συνοδευόμενη από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγο Χαράλαμπο Λαλούση, στον ελεγχόμενο τουρκικό τύπο εμφανίστηκαν άρθρα που…κατηγορούσαν την κυρία Πρόεδρο ότι…προκαλεί επισκεπτόμενη τα νησιά της Δωδεκανήσου, λέγοντας μάλιστα για να δείξουν τον βαθμό της – κατ’ αυτά – «προκλητικότητάς» της ότι από το 2020 που ανέλαβε τα καθήκοντά της είναι η …έβδομη φορά που επισκέπτεται τη Μεγίστη, λες και θα έπρεπε να παίρνει την άδεια από τον νεοσουλτάνο για το πότε θα επισκέπτεται κάποιο ελληνικό νησί!

Το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί η Τουρκία αντιδρά κατ’ αυτόν τον τρόπο;

Η απάντηση είναι θεωρητικά «απλή».

Αυτό που έχει ενοχλήσει ΑΦΑΝΤΑΣΤΑ την Τουρκία είναι το γεγονός ότι την τελευταία τριετία, η Ελλάδα με απολύτως στοχευμένες κινήσεις έχει ανατρέψει τη σε βάρος της κατάσταση και ισορροπία στο Αιγαίο. Σε αυτό ασφαλώς έχει συνεισφέρει τα μέγιστα και η ίδια η Άγκυρα με τη νεοηγεμονική στάση της και συμπεριφορά σε μία σειρά σημαντικά ζητήματα – εκτός των διμερών ελληνοτουρκικών – που έχουν ενοχλήσει σφόδρα τον διεθνή παράγοντα. Τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το παράδειγμα των F-16V, των πιο σύγχρονων μαχητικών F-16 παγκοσμίως, είναι χαρακτηριστικό και κλασικό θα μπορούσαμε να πούμε.

Η Ελλάδα υπόγραψε το πρόγραμμα το 2018, που ξεκίνησε το 2020, και το 2022 η Π.Α. παρέλαβε τα δύο πρώτα αναβαθμισμένα μαχητικά της και μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους θα έχει παραλάβει συνολικά επτά από τα 83 που θα πρέπει να παραλάβει ως τα τέλη του 2027.

Στον αντίποδα η Τουρκία, προσπαθεί εδώ και ένα χρόνο, ανεπιτυχώς, να κλείσει μία συμφωνία με τις ΗΠΑ για την αγορά από μέρους της 80 «κιτ» αναβάθμισης ισάριθμων μαχητικών της σε επίπεδο F-16V, εξαιτίας της στάσης της κυρίως για το θέμα της αγοράς από τη Ρωσία των S-400 αλλά και του γεγονότος ότι θα χρησιμοποιήσει τα μαχητικά αυτά για να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, χώρας επίσης φίλης και συμμάχου των ΗΠΑ.

Στον κοντινό ορίζοντα δεν φαίνεται να καταφέρνει να τα αποκτήσει τα 80 αυτά «κιτ», ενώ υπάρχει επίσης και μία άλλη «εκκρεμότητα» αυτή της αποκτήσεως από την Τουρκία 40 επιπλέον F-16 «για αναπλήρωση απωλειών» κλπ. Και βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε και την αποβολή της Άγκυρας από το πρόγραμμα των F-35, όπου ήταν μία εκ των αρχικά συμμετεχουσών σε αυτό χωρών, έχοντας επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια.

Όλα αυτά, το καθένα ξεχωριστά και όλα μαζί, έχουν ένα τελικό αποτέλεσμα, σε συνδυασμό πάντα και με τις απώλειες που υπέστη η τουρκική Αεροπορία εξαιτίας της συμμετοχής της στο αποτυχημένο εναντίον του Ερντογάν πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016.

Η Ελλάδα, σιγά αλλά σταθερά, με μελετημένες κινήσεις έχει κλείσει το αεροπορικό κενό που υπήρχε υπέρ της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο και τώρα είναι η Άγκυρα αυτή που τρέχει να καλύψει το κενό από την Ελλάδα που προηγείται. 

Και είναι γνωστό σε όλους, ότι όποιος κυριαρχεί στον αέρα, κερδίζει και τον πόλεμο! Όλα τα υπόλοιπα είναι καθαρά για την εγχώρια κατανάλωση στο εσωτερικό της Τουρκίας.

«Ιχνηλάτης»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ