Γκρίνια στην τουρκική αντιπολίτευση

 
tourkiki antipoliteusi

Ενημερώθηκε: 18/05/23 - 14:49

Εντείνονται οι παρασκηνιακές κινήσεις για ανασυγκρότηση της αντιπολίτευσης στην Τουρκία. Δεν λείπει και η γκρίνια για τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των εκλογών.

Γκρίνια και έντονο παρασκήνιο αποκαλύπτεται τέσσερις μέρες μετά από την ήττα της αντιπολίτευσης στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, την Κυριακή. Σύμφωνα με διαρροές η απογοήτευση της Μεράλ Ακσενέρ ήταν τέτοια, που έπεσε στο τραπέζι ακόμη και η πρόταση να αποσυρθεί ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ούτως ώστε ο Σινάν Ογάν, ο εθνικιστής τρίτος υποψήφιος που πήρε 5%, να αντιμετωπίσει τον Ταγίπ Ερντογάν στον δεύτερο γύρο. Εξού και το σύντομο βίντεο που κυκλοφόρησε τη Δευτέρα ο ίδιος ο Κιλιτσντάρογλου, εμφανιζόμενος να χτυπάει το χέρι στο τραπέζι και λέγοντας «Είμαι εδώ και θα αγωνιστώ μέχρι τέλους».

Σύμφωνα πάντως με το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο η προθεσμία για μία τέτοια εξέλιξη έχει παρέλθει από το απόγευμα της Δευτέρας. Τώρα ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, με μηνύματα σε πιο εθνικιστική γραμμή, προσπαθεί να προσεγγίσει τον Σινάν Ογαν και τους ψηφοφόρους του. Ο Ερντογάν ζητά από τους ψηφοφόρους του, σε κάθε εμφάνισή του, να προσέλθουν στις κάλπες και να μην επαναπαυθούν. Αξιωματούχοι του αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο διαβουλεύσεων με τον Σινάν Ογαν, για τον οποίο αναλυτές σημειώνουν ότι ενδέχεται, στα επόμενα χρόνια, να ηγηθεί του εθνικιστικού κινήματος, ενσωματώνοντας το κόμμα της Μεράλ Ακσενέρ, αλλά και αυτό του Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Ο Ταγίπ Ερντογάν, για να κόψει το νήμα, χρειάζεται μόλις 0,6% επιπλέον. Γνωστός δημοσκόπος, του οποίου οι προβλέψεις ήταν οι πιο κοντινές στο εκλογικό αποτέλεσμα, τονίζει πως ακόμη και αν ο Σινάν Ογάν υποδείξει τον Κιλιτσντάρογλου, ένα 2% από το δικό του 5% που απέσπασε την περασμένη Κυριακή θα προτιμήσει να ψηφίσει τον Ερντογάν στον δεύτερο γύρο. Αν ευσταθεί αυτό που πιστεύει ο δημοσκόπος, μόνη ελπίδα της αντιπολίτευσης είναι να αντλήσει ψήφους από τη δεξαμενή του Ερντογάν. Την ώρα μάλιστα που στην παράταξη του κυβερνωντος κομματος έχουν ήδη ξεκινήσει οι φήμες για τα ονόματα που θα αναλάβουν υπουργεία στην νέα κυβέρνηση Ερντογάν.

Πηγή: Deutsche Welle / Ανδρέας Ρομπόπουλος

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ