Την κόντρα της Αγκυρας με το Παρίσι έχει προκαλέσει η συνέχιση των συλλήψεων δημάρχων μεγάλων πόλεων της Τουρκίας, που όλοι τους εξελέγησαν με τη στήριξη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης της χώρας.
Η Γαλλία με ανακοίνωσή της κατέκρινε τις τρεις επιπλέον συλλήψεις δημάρχων, με την Τουρκία να απαντάει σε έντονο ύφος και να παροτρύνει τη γαλλική κυβέρνηση να ασχολείται «με τα δικά της εσωτερικά ζητήματα».
Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας εξέφρασε «τη βαθιά ανησυχία του μετά τις συλλήψεις αρκετών αιρετών αξιωματούχων της αντιπολίτευσης στις 5 Ιουλίου, συμπεριλαμβανομένων των δημάρχων των Αδάνων, της Αττάλειας και της Αντιγιαμάν».
Σύμφωνα με το Παρίσι, οι εξελίξεις έρχονται μετά τη φυλάκιση του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου πριν από περισσότερους από τρεις μήνες, στις 23 Μαρτίου, και τη σύλληψη μελών του Δημοτικού Συμβουλίου της Σμύρνης την 1η Ιουλίου.
«Ο σεβασμός των δικαιωμάτων των τοπικών αιρετών αξιωματούχων και των βουλευτών της αντιπολίτευσης, το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη και η ελευθερία της διαμαρτυρίας και της έκφρασης αποτελούν ακρογωνιαίους λίθους του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας.
Η αντίδραση
Αμεση ήταν η αντίδραση της Αγκυρας, που απέρριψε κατηγορηματικά τη δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας και ανέφερε ότι «συνιστά παρέμβαση στις τρέχουσες δικαστικές διαδικασίες στη χώρα μας». Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας υποστηρίζει πως «η χώρα έχει εξασφαλίσει δίκαιες και αμερόληπτες δικαστικές διαδικασίες για όλους τους πολίτες της στο πλαίσιο του κράτους δικαίου. Οι εν λόγω δικαστικές διαδικασίες διεξάγονται από ανεξάρτητα δικαστικά όργανα, σύμφωνα με το τουρκικό σύνταγμα και τη νομοθεσία».
Η Αγκυρα υπενθύμισε την περίπτωση της Λεπέν και ανέφερε ότι «λαμβάνοντας υπόψη ότι η ηγέτις της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Γαλλία καταδικάστηκε σε φυλάκιση με δικαστική απόφαση και της απαγορεύθηκε η συμμετοχή στις εκλογές, και ότι οι υποθέσεις εναντίον ορισμένων δημάρχων βρίσκονται σε εξέλιξη, είναι σαφές ότι η εν λόγω δήλωση περιέχει δύο μέτρα και δύο σταθμά», με την ανακοίνωση να καταλήγει ως εξής: «Συμβουλεύουμε τη Γαλλία να σεβαστεί το εσωτερικό μας δίκαιο και την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας, να απόσχει από πολιτικές δηλώσεις εναντίον άλλων χωρών και να επικεντρωθεί στα δικά της εσωτερικά ζητήματα».
«Τη βαθιά ανησυχία του μετά τις συλλήψεις αιρετών αξιωματούχων» εξέφρασε το γαλλικό ΥΠΕΞ – Για «παρέμβαση στις τρέχουσες δικαστικές διαδικασίες στη χώρα μας» έκανε λόγο η Αγκυρα.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ήρθε και η αντίδραση του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που τονίζει πως οι Βρυξέλλες παρακολουθούν τις εξελίξεις με ανησυχία. «Οι συλλήψεις δημάρχων και δημοτικών συμβούλων εγείρουν ερωτήματα σχετικά με την προσήλωση της Τουρκίας στη μακρόχρονη δημοκρατική της παράδοση. Ως μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης και υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η Τουρκία πρέπει να τηρεί τις δημοκρατικές αξίες. Τα δικαιώματα των αιρετών αξιωματούχων πρέπει να γίνονται σεβαστά. Οι νομικές διαδικασίες δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιούνται για να φιμώσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και προτρέπουμε την Τουρκία να σέβεται πάντα την αρχή της αναλογικότητας», αναφέρει η ανακοίνωση.
Η συνάντηση
Στις 25 Ιουνίου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε συναντηθεί με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν. Στη συνάντηση ο κ. Ερντογάν είχε ζητήσει από τον κ. Μακρόν την ένταξη της Τουρκίας στα αμυντικά προγράμματα της Ευρώπης. Ομως, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές ένας από τους βασικούς στόχους της τουρκικής κυβέρνησης είναι το Παρίσι να εγκρίνει την παραχώρηση των πυραύλων αέρος-αέρος Meteor για τα μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter τα οποία σχεδιάζει να προμηθευτεί από τη Μεγάλη Βρετανία.
Μέχρι στιγμής το Παρίσι δεν έχει ανάψει το πράσινο φως για μια τέτοια παραχώρηση, καθώς αυτούς τους πυραύλους τους διαθέτει η Ελλάδα και τους χρησιμοποιεί στα μαχητικά Rafale. Στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούν πως η Τουρκία δεν θα προχωρήσει στην αγορά των Εurofighter αν δεν συνοδεύονται από τους πυραύλους Meteor.
Αναλυτές εκτιμούν πως οι πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία και οι αντιδράσεις που προκαλούνται από τις συλλήψεις δεκάδων δημάρχων της αντιπολίτευσης, δημοσιογράφων και πολλών άλλων αντιπολιτευόμενων στον Ερντογάν πολιτών δεν θα διευκολύνουν τον κ. Μακρόν να πάρει μια απόφαση και να εγκρίνει την παραχώρηση των Μeteor.
Πηγή: kathimerini.gr