Το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε στις 22 Ιουλίου ότι η συριακή κυβέρνηση ζήτησε επίσημα υποστήριξη για την ενίσχυση των αμυντικών της δυνατοτήτων και την καταπολέμηση όλων των « τρομοκρατικών οργανώσεων », ιδίως του ISIS.
«Απαντώντας στο αίτημα της συριακής κυβέρνησης, συνεχίζουμε να παρέχουμε εκπαίδευση, συμβουλευτικές υπηρεσίες και τεχνική υποστήριξη για την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Συρίας», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.
Μια αντιπροσωπεία από το Υπουργείο Άμυνας της Συρίας συμμετέχει αυτή τη στιγμή στην έκθεση αμυντικής βιομηχανίας IDEF 2025 στην Τουρκία, στην οποία συμμετέχουν πάνω από 400 αμυντικές εταιρείες από 44 χώρες.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου, ναύαρχος Ζέκι Ακτούρκ, δήλωσε ότι το αίτημα της συριακής κυβέρνησης έρχεται μετά από τις εντατικές ισραηλινές επιθέσεις στη Δαμασκό και την αυξανόμενη ένταση στη νότια πόλη Σουγουάιντα.
«Οι πρόσφατες εντατικές ισραηλινές επιθέσεις έχουν αυξήσει τις εντάσεις μεταξύ της κοινότητας των Δρούζων και της διοίκησης της Δαμασκού, ιδιαίτερα στη νότια περιοχή της Σουγουάιντα», δήλωσε ο Ακτούρκ.
Επανέλαβε την υποστήριξη της Τουρκίας στην πολιτική ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, λέγοντας ότι η Άγκυρα παραμένει προσηλωμένη στη διασφάλιση της σταθερότητας και στην αντιμετώπιση όλων των τρομοκρατικών ομάδων. «Ως Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, συνεργαζόμαστε στενά με τη νέα συριακή κυβέρνηση», πρόσθεσε.
Η Τουρκία έχει επανειλημμένα εκφράσει την πλήρη υποστήριξή της στην αυτοανακηρυγμένη «μεταβατική κυβέρνηση» στη Δαμασκό, με επικεφαλής τον πρώην πολέμαρχο του ISIS και της Αλ Κάιντα, Άχμαντ αλ-Σαράα – γνωστό μέχρι τον Δεκέμβριο του 2024 ως Αμπού Μοχάμεντ αλ-Τζουλάνι.
Από τότε που κατέλαβαν τη χώρα, εξτρεμιστικές ομάδες που συμμαχούν με τη Σαράα έχουν διεξάγει μια εκστρατεία εθνοκάθαρσης των Αλαουιτών στις παράκτιες περιοχές της Συρίας και έχουν απειλήσει άλλες θρησκευτικές μειονότητες.
Πιο πρόσφατα, οι κυβερνητικές δυνάμεις συμμετείχαν σε στοχευμένες επιθέσεις εναντίον των κοινοτήτων Δρούζων στο νότιο τμήμα της Συρίας, ανοίγοντας την πόρτα στο Ισραήλ να εξαπολύσει σφοδρές αεροπορικές επιδρομές στη χώρα.
Στις 20 Ιουλίου, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε : «Το Ισραήλ δεν επιθυμεί σταθερότητα στην περιοχή. Πιστεύει ότι μια ενωμένη Συρία δεν θα ήταν προς το συμφέρον του και συνεχίζει με τέτοιες προκλήσεις».
Ορκίστηκε να υποστηρίξει τη Σάραα και απέρριψε οποιεσδήποτε προσπάθειες κατακερματισμού της χώρας. «Δεν θα αφήσουμε τη Σάραα μόνη της», δήλωσε ο Ερντογάν.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν καταδίκασε επίσης τις ενέργειες του Ισραήλ , προειδοποιώντας ότι «το Ισραήλ δεν θέλει να δει μια σταθερή χώρα γύρω του και στοχεύει να διαιρέσει τη Συρία με τις βίαιες αναταραχές στη νότια επαρχία Σουγουάιντα».
Ο Φιντάν πρόσθεσε: «Το Ισραήλ επιδιώκει να σύρει την περιοχή στο χάος για να διατηρήσει το καθεστώς της» και επιβεβαίωσε τον ρόλο της Turkiye στη διασφάλιση μιας εκεχειρίας μετά τις ισραηλινές επιθέσεις στη Δαμασκό, την Ντεράα και τη Σουγουάιντα.
Σε συνέντευξή του στο Associated Press νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Tομ Μπαράκ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ «δεν έχουν θέση» σχετικά με την προοπτική μιας αμυντικής συμφωνίας μεταξύ Συρίας και Τουρκίας.
«Δεν είναι στην δουλειά ή στο συμφέρον των ΗΠΑ να λένε μεταξύ τους σε οποιοδήποτε από τα γειτονικά έθνη τι να κάνουν», είπε.
Η κατάσταση στη Συρία έχει αυξήσει τις εντάσεις μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, το οποίο κατέχει την πρώην ουδέτερη ζώνη δίπλα στα σύνορά του ως ουδέτερη ζώνη. Τον Απρίλιο, το Ισραήλ έπληξε πέντε πόλεις στη Συρία, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από δώδεκα επιθέσεων κοντά σε μια στρατηγική αεροπορική βάση στην πόλη Χάμα, όπου η Τουρκία φέρεται να έχει συμφέροντα να έχει στρατιωτική παρουσία. Το Ισραήλ κατηγόρησε την Τουρκία ότι προσπαθεί να δημιουργήσει ένα «προτεκτοράτο» στη Συρία.
Εκείνο τον μήνα, η Τουρκία και το Ισραήλ διεξήγαγαν συνομιλίες για τη δημιουργία ενός μηχανισμού αποσυμφόρησης στη Συρία, ο οποίος θα απέτρεπε τις συγκρούσεις μεταξύ των δύο χωρών. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατέληξαν σε συμφωνία μετά από έναν μήνα συνομιλιών.
Η Άγκυρα υποστηρίζει επίσης τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της κυβέρνησης Τζολάνι και των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), υπό κουρδική ηγεσία, για την ένταξή τους στον εθνικό στρατό της Συρίας. Η εφαρμογή της συμφωνίας έχει καθυστερήσει, με ένα σημαντικό σημείο τριβής να είναι το εάν οι SDF θα παραμείνουν ως συνεκτική μονάδα στον νέο στρατό ή θα διαλυθούν εντελώς.