Η Τουρκία απαιτεί εδώ και τώρα τα “κέρδη” της από τις ΗΠΑ, αλλά οι νομοθέτες ζητούν από τον Ερντογάν να...παραδώσει πρώτος

 
Η Τουρκία απαιτεί εδώ και τώρα τα “κέρδη” της από τις ΗΠΑ, αλλά οι νομοθέτες ζητούν από τον Ερντογάν να...παραδώσει πρώτος

Ενημερώθηκε: 16/07/23 - 08:55

Του Μιχάλη Ιγνατίου

Δεν πέρασαν ούτε πέντε ημέρες από την εντυπωσιακή κυβίστηση του ισλαμιστή προέδρου της Τουρκίας, και οι ψίθυροι δίνουν και παίρνουν για το αν θα πραγματοποιηθεί το «ντίλ» για τη Σουηδία, που εμμέσως συμπεριλαμβάνει, σε στρατιωτικό επίπεδο, και την Ελλάδα.

Το γεγονός ότι η έγκριση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα αποφασιστεί από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση τον Οκτώβριο, εκφράζονται δικαιολογημένα φόβοι ότι μέχρι τότε θα εκλείψει ο ενθουσιασμός που προκλήθηκε στο Βίλνιους της Λιθουανίας, με τη δήλωση του Ταγίπ Ερντογάν ότι θα επιτρέψει την είσοδο της σκανδιναβικής χώρας στη Δυτική Συμμαχία.

Η επιμονή του Τούρκου προέδρου να επιβάλει σκληρό «Οδικό Χάρτη» στον αφελή πρωθυπουργό της Σουηδίας, προκάλεσε όψιμα υποψίες ότι ο Ερντογάν δεν θα πράξει τίποτα, αν δεν τα πάρει όλα, πράγμα δύσκολο με τα σημερινά δεδομένα.

Το μήνυμα των τεσσάρων νομοθετών, από τους οποίους εξαρτάται η πώληση των μαχητικών F-16 στην Τουρκία είναι ότι πρέπει να προηγηθεί η επίσημη ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και να υπάρξει σαφής γραπτή δήλωση του Ερντογάν ότι τερματίζονται οριστικά οι υπερπτήσεις στο Αιγαίο και η παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου και των θαλάσσιων χωρικών υδάτων.

Ο Ερντογάν απαιτεί να προηγηθούν τα «δώρα» στην Τουρκία και θα παίξει σε αυτόν τον τόνο μέχρι τον Οκτώβριο.

Ακομα, οι νομοθέτες, με παρέμβαση του γερουσιαστή Κρίστοφερ βαν Χόλλεν ζητούν να δεσμευθεί η Τουρκία ότι δεν θα συνεχίσει τον πόλεμο εναντίον των Κούρδων της Συρίας, οι οποίοι ανέλαβαν -εκ μέρους της Αμερικής- την εξολόθρευση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Γενικά τα πράγματα περιπλέκονται για την Τουρκία, αλλά και για την κυβέρνηση του Τζο Μάιντεν, ο οποίος όντως έχει δεσμευθεί να πουλήσει τα F-16 στην κατοχική χώρα.

Η δέσμευση του Αμερικανού προέδρου αποτελεί πρόκληση για το Κογκρέσο, καθώς δεν σέβεται τις διαδικασίες της νομοθετικής εξουσίας. Είναι πιθανή πλέον η ρήξη προσωπικά με τον πρόεδρο της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας.

Ο κ. Μενέντεζ διεμήνυσε στον κ. Μπάιντεν μέσω του υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν και του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας ότι δεν υποχωρεί εάν δεν ψηφίσει πρώτα η Τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Παράλληλα έγινε γνωστό ότι ο επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής μειοψηφίας στην Επιτροπή, Τζιμ Ρις τάχθηκε με το μέρος του κ. Μενέντεζ όπως και ο επικεφαλής της δημοκρατικής μειοψηφίας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Γκρέγκορι Μικς.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής της Βουλής, ο ρεπουμπλικάνος Μάικλ Μακόλ, απαιτεί και αυτός με τη σειρά του την έγκριση της ένταξης της Σουηδίας, αλλά δεν έθεσε άλλους όρους.

Όμως την Παρασκευή συναντήθηκε με Ιεράρχες της Αρμενικής Εκκλησίας, οι οποίοι μπορεί να τον έπεισαν να θέσει όρους που αφορούν την Αρμενία, καθώς κυκλοφορούν φήμες ότι η Τουρκία βοήθησε με F-16 το Αζερμπαϊτζάν στον πόλεμο εναντίον της Αρμενίας.

Η άρνηση για πολλούς μήνες του Ερντογάν να συναινέσει στο αίτημα της Σουηδίας, ενόχλησε πολλούς συνεπείς συμμάχους, αλλά και συνεργάτες του αμετροεπή Τζο Μπάιντεν, ο οποίος τις πιο πολλές φορές δεν σκέφτεται πριν ανοίξει το στόμα του.

Με το θέατρο, που έπαιξε στη συνάντηση με τον Ερντογάν γελά όλη η Ουάσιγκτον! Διότι γνωρίζουν, όπως και ο Τούρκος πρόεδρος, ότι προσπάθησε να κερδίσει τις εκλογές η τουρκική Αντιπολίτευση. Να διευκρινίσουμε ότι όταν μιλούσε για ανατροπή του Ερντογάν εννοούσε μέσω δημοκρατικών(;) εκλογών.

Η εκκρεμότητα της Τουρκίας με τη Σουηδία, όπως και με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, θα παραμείνει μέχρι τον Οκτώβριο. Στο μεταξύ θα συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με το Κογκρέσο. Ο Λευκός Οίκος πρέπει να απαντήσει και στο άλλο αίτημα του κ. Μενέντεζ, για τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ελλάδα.

Μίλησε δημόσια για το θέμα αυτό, την περασμένη Δευτέρα σε ομάδα δημοσιογράφων στην Ουάσιγκτον. Και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα πρέπει να ενισχυθεί σημαντικά και να έχει την πρωτοκαθεδρία στη Μεσόγειο, ακριβώς επειδή είναι πιστός σύμμαχος που δεν δημιουργεί προβλήματα, ούτε στην Ουάσιγκτον, ούτε στις Βρυξέλλες.

Πηγή: Hellasjournal

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ