Νέα συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου: Μία κίνηση ρουά-ματ στην Τουρκία

 
ΠΑΝ

Ενημερώθηκε: 24/11/22 - 14:03

Μετά την υπογραφή της νέας διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας – Αιγύπτου, που φέρει την ονομασία «Μνημόνιο Κατανόησης σχετικά με την Συνεργασία στους Τομείς Αεροναυτικής και Ναυτικής Έρευνας και Διάσωσης» σήμερα, πριν λίγη ώρα, στο Κάϊρο από τους Υπουργούς Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας των δύο χωρών, Νίκου Δένδια και Νίκου Παναγιωτόπουλου και Σαμέχ Σούκρι και Μοχάμεντ Ζάκρι αντίστοιχα, αλλάζουν πολλά από τα επιχειρησιακά δεδομένα που γνωρίζαμε και ίσχυαν ως τώρα. 

Πρώτο και πιο (απτά) σημαντικό, με την υπογραφή της νέας ελληνο-αιγυπτιακής συμφωνίας τίθεται σε εφαρμογή ένα νέο επιχειρησιακό σχέδιο για την οριοθετημένη περιοχή της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) μεταξύ των δύο κρατών, ακυρώνοντας στην πράξη το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Δεύτερο, Ελλάδα και Αίγυπτος συμφώνησαν σε κοινές επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης (SAR) στην επίμαχη περιοχή γεγονός που σημαίνει ότι τα Εθνικά Κέντρα Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης των δύο χωρών θα συνεργάζονται άμεσα και «σε ανοικτή γραμμή» για ο,τιδήποτε συμβαίνει στην περιοχή αυτή σε κατάσταση ανάγκης. Επομένως τα περιθώρια για «να κάνει ό,τι θέλει» η Τουρκία σχεδόν εξαφανίζονται. Γιατί αν η Ελλάδα είναι «σύμμαχος» στο ΝΑΤΟ με την Τουρκία, η Αίγυπτος δεν είναι.  

Σύμφωνα με διπλωματικές εκτιμήσεις η νέα Συμφωνία «πρόκειται για μία κίνηση που έρχεται να θωρακίσει περαιτέρω τα σύνορα της Ελλάδας και σε συνέχεια σειράς διπλωματικών συμφωνιών όπως με την Ιταλία (2000), τη Μάλτα (2008), την Κύπρο (2014) και την Αίγυπτο (2022). 

Ως προς το περιεχόμενο της υπογραφείσας Συμφωνίας αυτή περιλαμβάνει: 

---Τον καθορισμό ορίων Έρευνας και Διάσωσης (SAR).

---Την ταύτιση των FIR, δηλαδή του χώρου εναέριας ευθύνης που οι δύο χώρες ελέγχουν τις πτήσεις, και SAR

---Τη διενέργεια κοινών επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης. 

«Η Συμφωνία που υπογράφουμε σήμερα, αντανακλά τη στρατηγική σχέση που έχουμε σφυρηλατήσει τα τελευταία χρόνια, σχέση η οποία εδράζεται σε ισχυρούς διαχρονικούς δεσμούς φιλίας και αμοιβαίου σεβασμού» τόνισε μεταξύ άλλων ο Ν.Παναγιωτόπουλος, ενώ από την πλευρά του ο Ν.Δένδιας, μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Οι σχέσεις συνεργασίας Ελλάδας και Αιγύπτου (…) Θα πρέπει να είναι μοντέλο για τις σχέσεις όλων των χωρών. Βασίζονται στο σεβασμό, και τις σχέσεις καλής γειτονίας».

 ​Αξίζει να σημειωθεί με τη νέα Συμφωνία καθορίζονται τα όρια της δικαιοδοσίας και των περιοχών ευθύνης για την Έρευνα και Διάσωση μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου που ταυτίζονται με τα FIR Αθηνών και Καΐρου αντίστοιχα, με πλήρη εφαρμογή και απόλυτο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου. Σε αντιδιαστολή, τα αποκαλούμενα «Μνημόνια Συνεργασίας» μεταξύ της Τουρκίας και της Κυβέρνησης της Τρίπολης, συνιστούν  συμπεριφορές παράνομες, παραβατικές, άκυρες και αποσταθεροποιητικές, όπως σημείωσε ο Έλληνας ΥΕΘΑ.

Με τη νέα διακρατική συμφωνία τίθεται σε εφαρμογή ένα νέο επιχειρησιακό σχέδιο για κοινές επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης (SAR) στην επίμαχη περιοχή.

Η συμφωνία είναι απολύτως σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, σε μια θαλάσσια περιοχή, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει μπει στο στόχαστρο της Άγκυρας.\

Από καθαρά πολιτικής άποψης, η νέα συμφωνία που υπογράφτηκε σήμερα αποκτά ξεχωριστή πολιτική βαρύτητα αφού είναι η δεύτερη που υπογράφουν οι Ελλάδα και Αίγυπτος μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, με πρώτη, τον Αύγουστο του 2020, τη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ, η οποία κατοχύρωσε τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα που προσπαθούσε να αμφισβητήσει η Τουρκία.

​Από καθαρά επιχειρησιακής απόψεως η νέα Συμφωνία δημιουργεί έναν «ενιαίο επιχειρησιακό χώρο»Ελλάδας – Αιγύπτου – Κύπρου σε αποστολές έρευνας και διάσωσης, σε πρώτη φάση, ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΝΟΜΙΜΗ και ΝΟΜΟΤΥΠΗ, που πάρα πολύ δύσκολα μπορεί να αμφισβητηθεί από τον οποιονδήποτε και με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς συνέπειες, κάτι που πρέπει να ληφθεί (πολύ) σοβαρά υπόψη από τον…οποιονδήποτε, γεγονός που εύλογα χαρακτηρίζεται ως «κίνηση ρουά-ματ» της Αθήνας!

«Ιχνηλάτης»  

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ