Ο τουρκικός στρατός δεν δίνει εξηγήσεις για τον θάνατο 12 στρατιωτών σε επιχείρηση στο Ιράκ - Επικρίσεις για την ικανότητα του

 
στρατιωτες

Ενημερώθηκε: 13/07/25 - 21:53

Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (TSK) δεν έχουν παράσχει λεπτομερή ή πειστική περιγραφή του περιστατικού της 6ης Ιουλίου, κατά το οποίο 12 στρατιώτες, συμπεριλαμβανομένων δύο αξιωματικών, έχασαν τη ζωή τους μετά από έκθεση σε τοξικό αέριο μέσα σε μια σπηλιά στο βόρειο Ιράκ.

Παρά τις επίσημες δηλώσεις του Υπουργείου Άμυνας που απορρίπτουν τους ισχυρισμούς περί αμέλειας, σοβαρές επιχειρησιακές ασυνέπειες και αναπάντητα ερωτήματα έχουν πυροδοτήσει επικρίσεις για την ετοιμότητα και την ικανότητα του στρατού.

Σύμφωνα με μαρτυρίες από στρατιωτικές πηγές που είναι εξοικειωμένες με το περιστατικό και αναφέρθηκαν στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η επιχείρηση που κατέληξε σε τραγωδία ξεκίνησε τις πρώτες πρωινές ώρες της 6ης Ιουλίου, όταν μια ομάδα 10 στρατιωτών εισήλθε σε μια σπηλιά στο πλαίσιο μιας προγραμματισμένης αποστολής έρευνας που υποκινήθηκε από πληροφορίες που υποδηλώνουν ότι τα λείψανα ενός υπολοχαγού που είχε πεθάνει τρία χρόνια νωρίτερα βρίσκονταν μέσα. Καθώς η ομάδα προχωρούσε μέσα από τους στενούς διαδρόμους, δύο στρατιώτες διέκοψαν την πορεία τους για να επιθεωρήσουν έναν πλευρικό θάλαμο, ενώ οι υπόλοιποι οκτώ συνέχισαν βαθύτερα στο κύριο πέρασμα. Μετά από λίγα λεπτά, το ζευγάρι επανεντάχθηκε στη μονάδα τους και ανέφεραν μια έντονη, ασυνήθιστη οσμή μέσα στη σπηλιά. Λίγο αργότερα, αρκετοί στρατιώτες βρέθηκαν αναίσθητοι, προφανώς καταβεβλημένοι από τοξικό αέριο.

Καταβλήθηκαν προσπάθειες για την ενημέρωση της εξωτερικής ομάδας και επιπλέον προσωπικό έσπευσε να βοηθήσει. Ωστόσο, η προσπάθεια διάσωσης κλιμακώθηκε γρήγορα σε ένα δεύτερο κύμα θυμάτων, καθώς όσοι εισέρχονταν στο μολυσμένο σπήλαιο επηρεάστηκαν επίσης από την έκθεση στο αέριο.


Δώδεκα Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε σπηλιά στο Ιράκ στις 6 Ιουλίου 2025.

Καθώς η είδηση του περιστατικού διαδόθηκε, ανώτεροι αξιωματικοί, συμπεριλαμβανομένων διοικητών τάγματος και λόχων, έφτασαν στο σημείο και ξεκίνησαν διαδικασίες έκτακτης εκκένωσης. Τεχνικοί υγείας από κοντινές βάσεις μαζί με πολιτικούς γιατρούς στάλθηκαν στην περιοχή. Αργά το πρωί, πέντε στρατιώτες είχαν ανασυρθεί από τη σπηλιά. Όλοι ανακηρύχθηκαν νεκροί λίγο μετά την απομάκρυνσή τους. Σε εκείνο το σημείο, επτά άλλοι παρέμεναν παγιδευμένοι μέσα.

Ομάδες της Τουρκικής Αρχής Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Αναγκών (AFAD) έφτασαν στο σημείο αργότερα το πρωί. Οι αρχικές μετρήσεις τους έδειξαν συγκέντρωση μονοξειδίου του άνθρακα 1.000 μερών ανά εκατομμύριο κοντά στην είσοδο του σπηλαίου, ένα εξαιρετικά επικίνδυνο επίπεδο που καθιστούσε αδύνατη την περαιτέρω άμεση πρόσβαση. Πέρασαν ώρες πριν εισαχθεί εξοπλισμός εξαερισμού. Γύρω στις 3 μ.μ., εγκαταστάθηκαν μεγάλοι βιομηχανικοί ανεμιστήρες σε μια προσπάθεια καθαρισμού του τοξικού αέρα. Νωρίς το βράδυ, ανακτήθηκε ένα πτώμα που βρισκόταν κοντά στην είσοδο, αλλά τα υπόλοιπα παρέμεναν απρόσιτα λόγω των επίμονα υψηλών επιπέδων αερίου.

Οι προσπάθειες διάσωσης συνεχίστηκαν καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας με περιορισμένη πρόοδο. Μόλις τις πρώτες πρωινές ώρες της 7ης Ιουλίου, μια ομάδα διάσωσης από ορυχεία από το Ζονγκουλντάκ, στη βορειοδυτική Τουρκία, έφτασε στο σημείο με προηγμένο εξοπλισμό εξαερισμού και ασφαλείας. Αφού ρύθμισε τη ροή του αέρα για να αυξήσει την κυκλοφορία του οξυγόνου, η ομάδα μπόρεσε να εισέλθει στο σπήλαιο. Μέχρι τις 6:50 π.μ., όλα τα εναπομείναντα πτώματα είχαν εντοπιστεί και ανασυρθεί.


Η είσοδος της σπηλιάς όπου έχασαν τη ζωή τους 12 στρατιώτες.

Στην επίσημη ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Άμυνας χαρακτήρισε το περιστατικό ως «εξαιρετική και απρόβλεπτη κατάσταση», απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς για αμέλεια ή ανεπαρκή εξοπλισμό. Το υπουργείο αρνήθηκε τους ισχυρισμούς ότι οι στρατιώτες δεν διέθεταν μάσκες αερίων ή στάλθηκαν στο σπήλαιο χωρίς την κατάλληλη προετοιμασία και απέρριψε τις φήμες για κατάρρευση, χημικά όπλα ή κρυφές παγίδες. Τόνισε ότι πριν από το περιστατικό, το σπήλαιο είχε ήδη επιθεωρηθεί από ομάδες ανίχνευσης εκρηκτικών και ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους μεταξύ 1ης και 5ης Ιουλίου, γεγονός που υποδηλώνει ότι το περιβάλλον είχε κριθεί ασφαλές για είσοδο.

Παρά τους ισχυρισμούς αυτούς, το υπουργείο δεν έχει ακόμη εξηγήσει γιατί εξειδικευμένες μονάδες όπως η Ομάδα Ανάκτησης Προσωπικού των Ειδικών Δυνάμεων —με μεγαλύτερη εμπειρία σε περιορισμένες επιχειρήσεις υψηλού κινδύνου— δεν ανατέθηκαν σε αυτήν την αποστολή. Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες επισημαίνουν ότι η αποστολή μιας μη προετοιμασμένης ομάδας σε ένα τέτοιο περιβάλλον χωρίς ανιχνευτές αερίων ή μάσκες υποδηλώνει σοβαρή επιχειρησιακή εποπτεία.

Επιπλέον, δεν έχει δοθεί καμία εξήγηση για το γιατί ο στρατός χρειάστηκε τη βοήθεια πολιτών ανθρακωρύχων από το Ζονγκουλντάκ για να απομακρύνει το δικό του προσωπικό. Οι επικριτές λένε ότι αυτή η εξάρτηση αντικατοπτρίζει μια σημαντική υλικοτεχνική και οργανωτική αποτυχία σε μια δύναμη που αναμένεται να είναι αυτάρκης σε επιχειρήσεις διάσωσης μάχης.


Οι στρατιώτες που πέθαναν μέσα στο σπήλαιο μπορούσαν να ανακτηθούν μόνο με τη βοήθεια πολιτικών ομάδων διάσωσης

Υπάρχουν επίσης αντιφάσεις στην επίσημη αφήγηση. Αρχικά, το υπουργείο ισχυρίστηκε ότι το αέριο μεθάνιο ήταν υπεύθυνο για τους θανάτους. Ωστόσο, γεωλόγοι εμπειρογνώμονες που γνωρίζουν την περιοχή αμφισβητούν την πιθανότητα συσσώρευσης μεθανίου σε αυτό το είδος εδάφους. Μεταγενέστερες δηλώσεις του υπουργείου παρέλειψαν οποιαδήποτε αναφορά στο αέριο μεθάνιο, αποδίδοντας τους θανάτους αποκλειστικά στο μονοξείδιο του άνθρακα. Οι ειδικοί πιστεύουν ακράδαντα ότι η παρουσία μονοξειδίου του άνθρακα ήταν αποτέλεσμα πυρκαγιάς μέσα στο σπήλαιο.

Ερωτήματα σχετικά με τις πληροφορίες που οδήγησαν στην επιχείρηση στο σπήλαιο παραμένουν επίσης αναπάντητα. Η αποστολή φέρεται να ενεργοποιήθηκε από πληροφορίες που υποδηλώνουν ότι το σώμα ενός υπολοχαγού που πέθανε πριν από τρία χρόνια βρισκόταν μέσα στο σπήλαιο. Οι αξιωματούχοι δεν έχουν αποκαλύψει ποιος παρείχε αυτές τις πληροφορίες ή αν επαληθεύτηκαν. Κάποιοι έχουν εικάσει ότι οι πληροφορίες μπορεί να ήταν μια παγίδα που είχε σχεδιαστεί για να σαμποτάρει τις συνεχιζόμενες ειρηνευτικές συνομιλίες με το παράνομο Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK), το οποίο φέρεται να σχεδίαζε μια συμβολική τελετή κατάθεσης όπλων λίγες μέρες μετά το περιστατικό.

Στη σύγχυση προστίθενται οι φήμες ότι το αέριο που χρησιμοποιήθηκε προηγουμένως από τις τουρκικές δυνάμεις σε άλλες επιχειρήσεις σε σπηλιές μπορεί να προκάλεσε αλυσιδωτή αντίδραση ή να πυροδότησε πυρκαγιά, συμβάλλοντας στο τοξικό περιβάλλον που αντιμετώπισαν οι στρατιώτες. Το υπουργείο έχει αρνηθεί κατηγορηματικά όλες αυτές τις εικασίες και έχει χαρακτηρίσει εναλλακτικές αφηγήσεις ως προσπάθειες δυσφήμισης και υπονόμευσης των Τουρκικών Συριακών Στρατιωτικών Δυνάμεων μέσω συστηματικής παραπληροφόρησης.


Aποχαιρετιστήρια τελετή στις 8 Ιουλίου στην πόλη Yuksekova της Hatay

Μια κοινοβουλευτική πρόταση για τη διερεύνηση πιθανής αμέλειας που σχετίζεται με τον θάνατο των 12 στρατιωτών απορρίφθηκε στις 8 Ιουλίου από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και τον εταίρο του, το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP).

Μεταξύ των 12 στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους στην επιχείρηση στο σπήλαιο ήταν ο Ειδικός Λοχίας Ουμίτ Ουμίτ. Κατά τη διάρκεια της κηδείας του, η αδερφή του εξέφρασε έντονη κριτική τόσο προς τη στρατιωτική ηγεσία όσο και προς την κυβέρνηση, απορρίπτοντας ανοιχτά την παρουσία οποιουδήποτε αξιωματούχου από το κυβερνών κόμμα. Κατηγόρησε τους διοικητές που ενέκριναν την επιχείρηση ότι ήταν υπεύθυνοι για τους θανάτους και ζήτησε λογοδοσία, προσθέτοντας ότι ο θάνατος του αδελφού της άφησε πίσω του μια χήρα και τρία παιδιά.

Πηγή: nordicmonitor.com

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ