Προσπάθεια Ακάρ να κατευνάσει την ένταση των προηγούμενων ημερών

 
hulusi akar

Ενημερώθηκε: 17/06/22 - 12:56

Σε χαμηλότερους τόνους ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ είπε ότι πρέπει να μειωθούν οι εντάσεις μεταξύ Τουρκίας – Ελλάδας.

Η αρχή έγινε χτες με το σύντομο τετ α τετ που είχε με τον Έλληνα υπουργό Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλο όπου συμφώνησαν να υπάρχει ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας.

Κατά την ενημέρωση του Τύπου μετά τη συνάντηση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, ο Ακάρ εξέφρασε τη θέληση της Τουρκίας να ζήσει με ειρήνη και ευημερία με τους γείτονές της.

Δεν δίστασε, βέβαια, να αφήσει αιχμές για «κάποιους Έλληνες πολιτικούς» οι οποίοι – όπως είπε – συνεχίζουν την έντονη ρητορική λόγω των φιλοδοξιών τους, ενώ ανέφερε ότι το κόστος των εξοπλισμών είναι βαρύ για τον ελληνικό λαό.

Σε γενικές γραμμές, όμως, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας προσπάθησε να κατευνάσει την ένταση των προηγούμενων ημερών, υποστηρίζοντας ότι η Άγκυρα θέλει να συνεχίσει τις προσπάθειές της για να λυθούν όλα τα προβλήματα ειρηνικά με την Ελλάδα, που είναι γειτονική χώρα και σύμμαχος στο ΝΑΤΟ.

«Είναι σημαντικό για εμάς να συμπεριφερόμαστε σε σύμφωνο κλίμα και να μπορέσουμε να λύσουμε τα προβλήματά μας με διπλωματικά μέσα. Μπορούμε να επωφεληθούμε περισσότερο από τα πλούτη μας αν είμαστε μαζί και ενωμένοι. Αυτό θα έχει θετικό αντίκτυπο για το καλό των χωρών μας», είπε χαρακτηριστικά ο Χουλουσί Ακάρ.

Συνέχισε λέγοντας ότι είναι σημαντικό να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των χωρών, να επικεντρωθούν οι δύο πλευρές σε μια θετική ατζέντα και να μειωθούν οι εντάσεις για να βελτιωθούν οι διμερείς σχέσεις, έτσι ώστε να βελτιωθεί η περιφερειακή συνεργασία.

Τέλος, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu, ο Ακάρ έριξε τους τόνους και για το επεισόδιο που είχε με Έλληνες βουλευτές στην Κωνσταντινούπολη.

Όπως είπε: «Είχαμε μια ενημέρωση σε μια ευγενική και διπλωματική γλώσσα χωρίς προκλήσεις. Η ουσία της ενημέρωσης ήταν αν υπάρχει πρόβλημα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Ναι, υπάρχει. Πώς μπορούμε να το λύσουμε; Υπάρχουν οι διαπραγματεύσεις, οι διαδικασίες και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματά μας».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ