Σεισμός: Πάνω από 8.300 οι νεκροί σε Συρία - Τουρκία - Μάχη με τον χρόνο δίνουν τα σωστικά συνεργεία

 
seismos tourkia

Ενημερώθηκε: 08/02/23 - 08:58

Στην άνιση μάχη με τον χρόνο για τη διάσωση κι άλλων επιζώντων στα ερείπια των χιλιάδων κατεστραμμένων κτιρίων είναι πλέον για τρίτο 24ωρο τα τουρκικά και τα ξένα σωστικά συνεργεία στην Τουρκία και τη Συρία, καθώς ο αριθμός των νεκρών από το διπλό πλήγμα του Εγκέλαδου τα ξημερώματα της Δευτέρας στο Καχραμανμαράς κοντεύει στους 9.000 με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για υπερδιπλάσιο αριθμό, ενώ δεκάδες χιλιάδες είναι οι τραυματίες και άγνωστος ο αριθμός των αγνοουμένων.

Tους 8.764 έχουν φτάσει μέχρι στιγμής οι νεκροί από τον ισχυρό σεισμό σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τις δύο χώρες.

Σύμφωνα με την τουρκική υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών (AFAD), 6.234 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη χώρα από την ισχυρή σεισμική δόνηση.

Στο μεταξύ ο απολογισμός των νεκρών στη Συρία ξεπέρασε τις 2.500, με βάσει τα στοιχεία από τα συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης και την οργάνωση διασωστών που δραστηριοποιείται στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές.

Τα Λευκά Κράνη ανακοίνωσαν στο Twitter ότι οι νεκροί στις περιοχές της Συρίας που ελέγχουν οι αντάρτες ξεπερνούν τους 1.280, ενώ οι τραυματίες τους 2.600. “Ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά καθώς εκατοντάδες οικογένειες παραμένουν κάτω από τα συντρίμμια, περισσότερες από 50 ώρες μετά τον σεισμό”, επεσήμανε η οργάνωση.

Στο μεταξύ το υπουργείο Υγείας της Συρίας ανέφερε ότι ο αριθμός των νεκρών στις περιοχές της χώρας που ελέγχει η Δαμασκός ανήλθε σε 1.250, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων al Ikhbariya. Οι τραυματίες ανέρχονται σε 2.054.

Στην εκτίμηση ότι οι νεκροί του φονικού σεισμού που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία μπορεί να υπερβούν τους 20.000 προχώρησε χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Εν μέσω παγετού, αλλά ευτυχώς με τον ήλιο να έχει κάνει την εμφάνισή του, τα συνεργεία από το εξωτερικό όλο και αυξάνονται, και «θαύματα» καταγράφονται κάθε ώρα, κατά τα τουρκικά ΜΜΕ, με την ανάσυρση επιζώντων από τα συντρίμμια.

Ήδη η ελληνική ΕΜΑΚ έχει διασώσει τρεις ανθρώπους από τα χαλάσματα στην Αλεξανδρέττα (Ισκεντερούν), ενώ συρρέουν ειδικοί και διασώστες από πολλές χώρες στην Τουρκία, σε αντίθεση με τη Συρία που το εμπόλεμό της και η στάση της Δαμασκού έχει αποτρέψει την παρουσία πολλών ξένων διασωστών.

Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τρίτης ότι εξαιτίας των σεισμών τουλάχιστον 5.894 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 34.810 τραυματίστηκαν.

Στην πλέον δεινή θέση, όμως, βρίσκεται ο πληθυσμός της Συρίας, καθώς πριν το φονικό σεισμό το 70% αυτού είχε ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. Μετά από 12 χρόνια πολέμου, η χώρα «αντιμετωπίζει οικονομική κατάρρευση και σοβαρές ελλείψεις νερού, ηλεκτρισμού και καυσίμων» κατά τον ΟΗΕ, επικεντρώνοντας την στήριξή του σε άμεσες ανάγκες, συμπεριλαμβανομένων τροφής, στέγης, μη διατροφικών ειδών και φαρμάκων.

Ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά, καθώς εκατοντάδες άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι κάτω από τα ερείπια κτιρίων που κατέρρευσαν.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου 23 εκατομμύρια άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων 1,4 εκατομμυρίων παιδιών, είναι πιθανό να επηρεαστούν από τον σεισμό. Ήδη, στην Τουρκία περίπου 380.000 άνθρωποι έχουν βρει καταφύγιο σε κυβερνητικά κτίρια ή ξενοδοχεία, ενώ άλλοι στεγάζονται προσωρινά σε εμπορικά κέντρα, στάδια, τζαμιά και κοινοτικά κέντρα. Επιπλέον, το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών της Τουρκίας γνωστοποίησε ότι κατά τη διάρκεια της πρώτης νύχτας 3.400 άνθρωποι κατέφυγαν σε τρένα που χρησιμοποιούνταν ως καταλύματα έκτακτης ανάγκης.

Μπροστά στο μέγεθος της καταστροφής, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κήρυξε χθες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τις 10 επαρχίες που επλήγησαν τον καταστροφικό σεισμό, με διάρκεια τρεις μήνες. Σημειωτέον ότι η Τουρκία έχει αναπτύξει περισσότερα από 24.400 άτομα προσωπικό έρευνας και διάσωσης, στην περιοχή του σεισμού. Ο αριθμός του προσωπικού αναμενόταν να αυξηθεί με την άφιξη επιπλέον ατόμων, δηλαδή μελών εθνικών αποστολών, όπως δήλωσε ο αξιωματούχος της υπηρεσίας διαχείρισης καταστροφών Ορχάν Τατάρ.

Ο δρόμος που γέμισε συντρίμμια

Στην οδό υπ’ αριθμόν 21, στην Αντάκια (Αντιόχεια), στην επαρχία Χατάι της νότιας Τουρκίας, βρίσκονταν ως την Κυριακή τα σπίτια δεκάδων οικογενειών. Τη Δευτέρα, δεν απέμενε σχεδόν τίποτα όρθιο.

Ο πιο καταστροφικός σεισμός που χτύπησε την Τουρκία από το 1999 γέμισε τον δρόμο πελώριους σωρούς από συντρίμμια. Άφησε όσους επέζησαν άστεγους, να ψάχνουν απεγνωσμένα αγνοούμενους συγγενείς, σοκαρισμένους, να προσπαθούν ακόμα να χωνέψουν τι τους συνέβη.

Τα σωστικά συνεργεία δυσκολεύονται να φθάσουν σε κάποιες από τις περιοχές που επλήγησαν σκληρότερα στη χώρα, εξαιτίας των κατεστραμμένων δρόμων, της κακοκαιρίας, της έλλειψης επαρκών πόρων, βαρέων μηχανημάτων…

«Οι λέξεις δεν λένε να βγουν, μου έχουν κολλήσει στον λαιμό. Το κλάμα δεν είναι γιατρικό πια», παραδέχτηκε χθες ο Χαλίλ Γκέντσογλου.

Το κέντρο της πόλης του μοιάζει, συνέχισε, σαν «πόλη φάντασμα».

«Γυρίσαμε 50 χρόνια πίσω. Οι ζωές μας καταστράφηκαν. Τα παιδιά μας έχουν βαθιά ψυχικά τραύματα. Κάθε σπίτι έχασε τουλάχιστον δυο-τρεις ανθρώπους».

Δυσκολεύεται να βρει κανείς έστω ένα κτίριο όρθιο στην οδό 21. Συντρίμμια όσο φθάνει το μάτι. Από τα ερείπια αυτών που ήταν ως την Κυριακή τα σπίτια τους ανασύρθηκαν δεκάδες τραυματίες. Άνθρωποι στέκονται στον δρόμο αποσβολωμένοι, δεν μπορούν να πιστέψουν στα μάτια τους.

Ο Αμπντουλκαντίρ Ντοάν έχασε τους γονείς του στον σεισμό. Θέλει να ελπίζει πως θα σώσουν τον εξάδελφό του.

«Θέλουμε να σώσουν τις γυναίκες μας, τους συγγενείς μας, τους ανθρώπους που καταπλακώθηκαν. Αυτή είναι η προτεραιότητα για εμάς, επειδή αυτό που θέλουμε είναι να κρατηθούμε στη ζωή μαζί τους. Ο εξάδελφός μου είναι θαμμένος στα συντρίμμια κι εγώ είμαι εδώ και δεν μπορώ να κάνω τίποτα» για να βγει ζωντανός, είπε.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ