Σχεδιάζει η Τουρκία (δυσάρεστη) έκπληξη τον Οκτώβριο σχετικά με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ;

 
Σχεδιάζει η Τουρκία (δυσάρεστη) έκπληξη τον Οκτώβριο σχετικά με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ;

Ενημερώθηκε: 18/07/23 - 10:13

To τηλεοπτικό κανάλι FOX News δημοσιεύει άρθρο του Chris Massaro, που αναφέρεται στις κινήσεις της Τουρκίας για την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ τον προσεχή Οκτώβριο και στο θέμα της πώλησης των F-16 στην κατοχική δύναμη.

Με τίτλο: Σχεδιάζει η Τουρκία έκπληξη τον Οκτώβριο σχετικά με την προσπάθεια ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ;, σημειώνει τα εξής:

Την Παρασκευή, τα ελληνικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι δύο τουρκικά F-16 εισήλθαν στην περιοχή FIR της Αθήνας χωρίς άδεια και αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά.

Περίπου 48 ώρες νωρίτερα, ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν ανέφερε σε δήλωσή του ότι δεν θα υπάρξουν τέτοιες επιδρομές. Αυτή η τελευταία κίνηση πιθανότατα θα περιπλέξει τις προσπάθειες της κυβέρνησης Biden να διαβεβαιώσει το Κογκρέσο ότι μπορεί να εμπιστευτεί την Τουρκία για να δώσει τα 40 νέα μαχητικά αεροσκάφη F-16.

Ο Ερντογάν έχει δώσει προτεραιότητα στην εξασφάλιση των F-16 πριν δώσει το πράσινο φως για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ δεν έχει ακόμη τελειώσει.

“Είναι πιθανό ο Πρόεδρος Ερντογάν να θέλει να λάβει διαβεβαιώσεις από τις ΗΠΑ (συγκεκριμένα από το Κογκρέσο) ότι η πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 θα εγκριθεί, πριν επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας, δήλωσε στο Fox News Digital ο Σινάν Τζιντί, εμπειρογνώμονας για την Τουρκία και συνεργάτης του Foundation for Defense of Democracies.

Ο Τζιντί σημείωσε σε ένα δοκίμιο ότι ο Ερντογάν θα μπορούσε να συγκαλέσει μια ειδική συνεδρίαση της Εθνοσυνέλευσης σε λίγες μέρες αντί να περιμένει τον Οκτώβριο για να επικυρώσει την ένταξη της Στοκχόλμης στο ΝΑΤΟ.

Όταν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ (State Department) ενημέρωσε (άτυπα) το Κογκρέσο για πιθανή πώληση F-16 στην Τουρκία, ανέφερε την «ενότητα της συμμαχίας του ΝΑΤΟ» ως λόγο για τη συμφωνία. Βγαίνοντας από το Βίλνιους, η αμερικανική κυβέρνηση συντάχθηκε με το Κογκρέσο για να καταστήσει την αποκλιμάκωση της έντασης ( deconfliction) μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας τόσο σημαντική για τη Συμμαχία όσο και η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας.

Σε πρόσφατες συνομιλίες με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν και τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τόσο ο Πρόεδρος Biden όσο και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Jake Sullivan είπαν ότι η Ουάσιγκτον θεωρεί την αποκλιμάκωση της έντασης, την ηρεμία στην ανατολική Μεσόγειο και τη σταθερότητα στο Αιγαίο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ως βασικά συμφέροντα των ΗΠΑ.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ (Robert Menendez) και ο Γκρέγκορι Μικς (Gregory Meeks), της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, επέμειναν ότι η έγκριση του Κογκρέσου για την πώληση F-16 στην Τουρκία θα εξαρτηθεί από τη διασφάλιση ότι αυτά τα αμερικανικά όπλα δεν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από την Τουρκία για να αμφισβητήσουν την ελληνική κυριαρχία ή την εδαφική ακεραιότητα.

Πριν από την εισβολή στον ελληνικό εναέριο χώρο την Παρασκευή, ο Ερντογάν φαινόταν συναινετικός και σε συνέντευξη Τύπου στο Βίλνιους, δήλωσε:

«Δεν έχουμε χρησιμοποιήσει ποτέ τα F-16 μας εναντίον της Ελλάδας και δεν σκοπεύουμε να τα χρησιμοποιήσουμε στο μέλλον εναντίον της Ελλάδας».

Σε μια κίνηση ίσως περαιτέρω να κατευνάσει τις ελληνικές ανησυχίες, ο Πρόεδρος Biden μίλησε πρόσφατα για ένα αμυντικό πακέτο για την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των μαχητικών αεροσκαφών F-35, για τα οποία έχει ήδη υπογράψει το Κογκρέσο.

Ερντογάν και Μητσοτάκης συναντήθηκαν επίσης στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους και συμφώνησαν να συνεχίσουν τα πολλαπλά επίπεδα επικοινωνίας και να πραγματοποιήσουν συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη το φθινόπωρο.

Ο Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία θα προχωρήσει στη διαδικασία επικύρωσης της Σουηδίας όταν συνεδριάσει η Τουρκική Εθνοσυνέλευση τον Οκτώβριο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θέλουν η συμφωνία να προχωρήσει πιο γρήγορα, μέσα στις επόμενες δύο έως τρεις εβδομάδες.

Αν και η πώληση θεωρείται θετική εξέλιξη για τη σχέση της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ και το νεότερο μέλος της τη Φινλανδία (και ενδεχομένως τη Σουηδία), η συμφωνία εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται με κάποια ανησυχία από τους βουλευτές των ΗΠΑ, οι οποίοι φοβούνται ότι έγινε σε βάρος της Ελλάδας.

Μια ομάδα βουλευτών έστειλε επιστολή στον υπουργό Εξωτερικών Antony Blinken στις 8 Ιουλίου καλώντας την κυβέρνηση Biden να συμπεριλάβει διαβεβαιώσεις στο πακέτο F-16 ότι η Τουρκία δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιεί αμερικανικά όπλα εντός της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ.

«Δεδομένου του ιστορικού της Τουρκίας να χρησιμοποιεί αμερικανικά F-16 για υπερπτήσεις στο Αιγαίο και για να αμφισβητήσει την ελληνική κυριαρχία, ζητάμε μηχανισμούς που προβλέπουν την παύση, την καθυστέρηση ή την απόσυρση της μεταφοράς αμερικανικών όπλων στην Τουρκία εάν συνεχίσει τις αποσταθεροποιητικές της ενέργειες στην Ανατολική Μεσογείου που απειλούν ή υπονομεύουν τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ ή την αρχιτεκτονική ασφάλειας του ΝΑΤΟ», έγραψαν οι βουλευτές.

Οι βουλευτές αναζητούν μηχανισμούς εποπτείας, συμπεριλαμβανομένων διατάξεων απόσυρσης, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να παγώσει η πώληση των F-16 σε περίπτωση που η Τουρκία παραβιάσει την ελληνική εδαφική κυριαρχία.

Παρά τις ανησυχίες στο Κογκρέσο, ορισμένοι ειδικοί στην περιοχή δεν πιστεύουν ότι υπάρχουν πολλοί φόβοι. “Η Ελλάδα πιθανότατα θα λάβει τώρα τα F-35 μετά την πώληση των F-16 στην Τουρκία. Επομένως, η πώληση F-16 στην Τουρκία πιθανότατα θα αντιμετωπιστεί με αδιαφορία από την Αθήνα, που πιθανότατα θα λάβει τα πολύ πιο προηγμένα και ικανά F-35.

Δεδομένης της ανησυχίας στο Κογκρέσο για οποιαδήποτε πώληση στην Τουρκία, ιδιαίτερα από τον Γερουσιαστή Robert Menendez, υποθέτω ότι αυτό καθιστά πιθανό ότι οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν την πώληση των F-35 στην Ελλάδα”, δήλωσε στο Fox News Digital ο Max Bergmann, διευθυντής του Προγράμματος Ευρώπης, Ρωσίας και Ευρασίας στο Center for Strategic and International Studies.

Πολλοί διπλωμάτες και παρατηρητές πιστεύουν ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν κράτησε ως όμηρο την προσχώρηση της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, χρησιμοποιώντας την αίτησή της για να ασκήσει πίεση στις Ηνωμένες Πολιτείες να προχωρήσουν στην πώληση των μαχητικών αεροσκαφών και του κιτ εκσυγχρονισμού τους. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αρνήθηκαν αυτόν τον ισχυρισμό.

«Ο Πρόεδρος Μπάιντεν (Biden) ήταν σαφής και κατηγορηματικός εδώ και μήνες ότι υποστήριζε, τη μεταφορά των F-16 στην Τουρκία, ότι αυτό είναι προς το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ και είναι και προς το συμφέρον του ΝΑΤΟ να αποκτήσει η Τουρκία αυτή την ικανότητα. Δεν έχει θέσει επιφυλάξεις ή όρους για αυτό στα δημόσια και ιδιωτικά σχόλιά του τους τελευταίους μήνες, και σκοπεύει να προχωρήσει σε αυτή τη μεταφορά σε συνεννόηση με το Κογκρέσο», είπε ο Sullivan στους δημοσιογράφους στο Air Force One καθ’ οδόν για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

Ο Ερντογάν απέρριψε επίσης την ιδέα ότι η πιθανή επικύρωση από την Άγκυρα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ συνδέεται με τις πωλήσεις F-16. Η σουηδική κυβέρνηση έλαβε τα απαραίτητα μέτρα για να αμβλύνει τις τουρκικές ανησυχίες και υποσχέθηκε να αναβιώσει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας προς την την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Τούρκος Πρόεδρος έχει κάνει όχι και τόσο λεπτές προσεγγίσεις προς τη Δύση από τότε που κέρδισε την επανεκλογή του για τρίτη θητεία τον Μάιο.

«Στην Τουρκία δόθηκε η ευκαιρία να ξαναμπεί πρόθυμα στη Συμμαχία του ΝΑΤΟ και την έχασε, εκβιάζοντας τους συμμάχους της», δήλωσε ο, εκτελεστικός διευθυντής του Ελληνοαμερικανικού Συμβουλίου Ηγεσίας Endy Zemenides.

«Η έλλειψη αξιοπιστίας της Τουρκίας ως συμμάχου έφερε τις εντάσεις που προκαλεί στο μέτωπο και στο κέντρο της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ και κατέστησε τη διατήρηση της σταθερότητας στο Αιγαίο – τόσο μέσω της λογοδοσίας της Τουρκίας όσο και μέσω του εξοπλισμού της Ελλάδας – δεδηλωμένο συμφέρον των ΗΠΑ», πρόσθεσε.

Άλλοι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι ελιγμοί του Ερντογάν έχουν να κάνουν περισσότερο με μια ρεαλιστική και συναλλακτική προσέγγιση της εξωτερικής πολιτικής παρά με την πραγματική κλίση της Τουρκίας προς τη Δύση και ότι η οποιαδήποτε αποσύνδεσή της από τη Ρωσία είναι απίθανη βραχυπρόθεσμα.

“Ο Ερντογάν και ο Πούτιν γνωρίζονται τέλεια, εκνευρίζουν ο ένας τον άλλον σε πολλά θέματα, αλλά έχουν πάντα ανώτερο συμφέρον να συνεργαστούν. Ας μην ξεχνάμε ότι η Ρωσία έχει μεγάλο διακύβευμα σε όλα τα ζητήματα που συμβαίνουν πέρα από τα τουρκικά σύνορα, είτε στη Συρία. στον Νότιο Καύκασο, στην Ανατολική Μεσόγειο ή στη Μαύρη Θάλασσα», δήλωσε στο Fox News Digital ο Mathieu Droin, επισκέπτης συνεργάτης στο Πρόγραμμα Ευρώπης, Ρωσίας και Ευρασίας στο Center for Strategic and International Studies.

Εάν η Τουρκία δεν εκπληρώσει το μέρος που της αναλογεί στη συμφωνία, δεν θα είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ θέτουν εμπάργκο στον σύμμαχό τους στο ΝΑΤΟ. Το Κογκρέσο εμπόδισε τις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία μεταξύ 1975 και 1978 λόγω της σύγκρουσης (σ.σ.: της εισβολής) στην Κύπρο.

Άλλες πωλήσεις όπλων έχουν τεθεί σε αναστολή από τότε, ιδίως η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ (Τrump) απομάκρυνε την Τουρκία από το πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών F-35, αφού η Τουρκία αγόρασε το αμυντικό σύστημα εδάφους-αέρος S-400 από τη Ρωσία, καταλήγει ο αρθρογράφος.

Πηγή: Hellasjournal

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ