Στη σημερινή Τουρκία, οι απειλές για δολοφονία Αμερικανών και Εβραίων θεωρούνται προστατευόμενη ελευθερία του λόγου

 
τουρκια

Πηγή Φωτογραφίας: ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ενημερώθηκε: 25/07/25 - 10:52

Σε ένα ακόμη ανησυχητικό σημάδι της ολοένα και πιο κομματικής δικαστικής εξουσίας της Τουρκίας —η οποία κυριαρχείται από ισλαμιστές και ακροδεξιούς εθνικιστές— το ανώτατο εφετείο της χώρας ανέτρεψε την καταδίκη ενός άνδρα που είχε ορκιστεί δημόσια να σκοτώσει Εβραίους, Αμερικανούς και Κούρδους.

Σε απόφαση που εκδόθηκε στις 24 Μαρτίου, το Ανώτατο Εφετείο (Yargıtay) ανέτρεψε την ετυμηγορία ενός κατώτερου δικαστηρίου που είχε κρίνει τον κατηγορούμενο ένοχο για υποκίνηση μίσους και εχθρότητας βάσει του Άρθρου 216 του Τουρκικού Ποινικού Κώδικα. Το ανώτατο δικαστήριο ισχυρίστηκε ότι τα διαδικτυακά σχόλια του κατηγορουμένου δεν αποτελούσαν «σαφή και άμεσο κίνδυνο» για τη δημόσια ασφάλεια και θεωρούνταν παραδείγματα ελευθερίας του λόγου.

Η υπόθεση χρονολογείται από τις 10 Ιουλίου 2010, όταν ο κατηγορούμενος, του οποίου η κατονομασία δεν κατονομάζεται στην απόφαση του δικαστηρίου, δημοσίευσε ένα εξαιρετικά εμπρηστικό σχόλιο κάτω από ένα άρθρο ειδήσεων, κατηγορώντας τις αμερικανικές και ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών ότι τροφοδοτούν εθνοτικές εντάσεις στην Τουρκία. Εξέφρασε ανοιχτά βίαιες προθέσεις εναντίον Κούρδων, Αμερικανών και Εβραίων.

«Έχω φτάσει πλέον σε ένα επίπεδο όπου έχω τη δυνατότητα — ανεξάρτητα από το αν υποστηρίζουν το PKK [απαγορευμένο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν] ή όχι — να επιτεθώ σε όλους τους Κούρδους γύρω μου, με μια ψυχοπαθή παρόρμηση για εκδίκηση», έγραψε. «Είμαι σίγουρος ότι πολλοί Τούρκοι σύντομα θα νιώσουν το ίδιο... Θα μας κάνετε να σφάξουμε όλους τους Κούρδους που ζουν σε περιοχές της Κωνσταντινούπολης. Αλλά να ξέρετε το εξής: Αφού τους σφάξουμε, θα έρθει η σειρά των Εβραίων και των Αμερικανών».

Ισχυρίστηκε περαιτέρω ότι η CIA και η Μοσάντ παρακολουθούν τα διαδικτυακά σχόλια κάτω από άρθρα ειδήσεων, κατηγόρησε και τις δύο χώρες ότι υποστηρίζουν την τρομοκρατία του ΡΚΚ στην Τουρκία και εξέδωσε μια ανατριχιαστική προειδοποίηση: «Μην ξεχνάτε, υπάρχουν πολλοί Εβραίοι επιχειρηματίες στην Τουρκία. Ενεργήστε αναλόγως».

Το 1ο Ποινικό Πρωτοδικείο του Κοτζαελί καταδίκασε τον άνδρα το 2012, καταδικάζοντάς τον σε πέντε μήνες φυλάκιση βάσει του άρθρου 216. Ωστόσο, η ποινή ανεστάλη βάσει δικαστικής συμφωνίας αναστολής. Η υπόθεση επανενεργοποιήθηκε το 2016, όταν ο κατηγορούμενος διέπραξε άλλο αδίκημα κατά τη διάρκεια της αναστολής του, με αποτέλεσμα το δικαστήριο να επαναφέρει την αρχική ποινή το 2019.

Μετά από χρόνια νομικών διαμαχών μεταξύ των κατώτερων και των εφετείων δικαστηρίων, το Ανώτατο Εφετείο τελικά ανέτρεψε την καταδίκη τόσο για διαδικαστικούς όσο και για ουσιαστικούς λόγους. Υποστήριξε ότι το κατώτερο δικαστήριο δεν είχε καταφέρει να αποδείξει ότι τα σχόλια αποτελούσαν άμεση και συγκεκριμένη απειλή για τη δημόσια τάξη.

«Για μια καταδίκη βάσει του Άρθρου 216, πρέπει να αποδειχθεί ότι οι εκφράσεις του κατηγορουμένου προκάλεσαν σαφή και υπαρκτό κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια, βάσει συγκεκριμένων γεγονότων. Δεν υπάρχουν τέτοια στοιχεία ή ευρήματα στην προκειμένη περίπτωση», αποφάσισε το δικαστήριο.

Παραδόξως, παρά την ρητή απειλή του υπόπτου να σκοτώσει Κούρδους, Εβραίους και Αμερικανούς, το ανώτατο δικαστήριο έκρινε τα αποδεικτικά στοιχεία ανεπαρκή για την καταδίκη. Το δικαστήριο επικαλέστηκε επίσης ένα γραφικό λάθος στην αρχική απόφαση —αναφέρθηκε μια λανθασμένη ημερομηνία— ως περαιτέρω δικαιολογία για την απόρριψη της υπόθεσης.

Αυτή η ετυμηγορία, η οποία δημιούργησε ένα νομικό προηγούμενο, στέλνει ένα ανατριχιαστικό μήνυμα σε όλη την τουρκική δικαστική εξουσία: ότι η ρητορική μίσους και οι απειλές βίας κατά Εβραίων και Αμερικανών ενδέχεται να προστατεύονται από το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης στη σημερινή Τουρκία.

Η απόφαση ευθυγραμμίζεται με το πολιτικό κλίμα που καλλιεργείται από την ισλαμιστική κυβέρνηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία έχει χρησιμοποιήσει συχνά αντιαμερικανική και αντιισραηλινή ρητορική για να τροφοδοτήσει τα εθνικιστικά και θρησκευτικά αισθήματα.

Σε μια πρωτοφανή κίνηση στη σύγχρονη τουρκική ιστορία, ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε το Ισραήλ ως απειλή για την εθνική ασφάλεια, ισχυριζόμενος ότι επιδιώκει να προσαρτήσει τουρκικά εδάφη — χωρίς να παρουσιάσει κανένα στοιχείο που να δικαιολογεί είτε την υποτιθέμενη απειλή είτε τους αλυτρωτικούς στόχους της ισραηλινής κυβέρνησης. Ο Ερντογάν χαρακτήρισε περαιτέρω τη Χαμάς — η οποία έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την ΕΕ — ως ηρωικούς μαχητές της αντίστασης που μάχονται όχι μόνο για την Παλαιστίνη αλλά και για τα τουρκικά εδάφη.

Η απόφαση του Ανώτατου Εφετείου δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένου του αυξανόμενου κύματος αντισημιτισμού στην Τουρκία, ο οποίος έχει ενθαρρύνεται ανοιχτά τόσο από τον στενό κύκλο του Ερντογάν όσο και από τους ακροδεξιούς πολιτικούς συμμάχους του. Το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), ο στενότερος σύμμαχος του Ερντογάν, ασκεί σημαντική επιρροή στη δικαστική εξουσία, στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου και στις υπηρεσίες πληροφοριών. Το MHP συχνά επιδίδεται σε αβάσιμες θεωρίες συνωμοσίας που αφορούν Εβραίους και κατηγορεί τις ΗΠΑ και το Ισραήλ ότι συνωμοτούν εναντίον της Τουρκίας.

Η αντίθεση μεταξύ της επιείκειας του δικαστηρίου σε αυτή την υπόθεση και της σκληρής μεταχείρισης των επικριτών του Ερντογάν είναι έντονη. Ενώ οι απειλές για μαζική βία δικαιολογούνται με το πρόσχημα της ελευθερίας του λόγου, η ειρηνική διαφωνία ή η κριτική κατά της κυβέρνησης συχνά οδηγεί σε ταχεία και αυστηρή τιμωρία. Τα τουρκικά δικαστήρια έχουν επικυρώσει καταδίκες εναντίον δημοσιογράφων, ακαδημαϊκών και προσωπικοτήτων της αντιπολίτευσης απλώς επειδή εξέφρασαν διαφωνίες, ακόμη και όταν δεν υπήρξε υποκίνηση βίας.

Μεταξύ 2014 και 2017, η κυβέρνηση Ερντογάν εκκαθάρισε πάνω από 4.000 δικαστές και εισαγγελείς — περίπου το 30% ολόκληρης της δικαστικής εξουσίας εκείνη την εποχή — μετατρέποντας ουσιαστικά το δικαστικό σύστημα σε πολιτικό εργαλείο. Έκτοτε, η κυβέρνηση έχει διορίσει περίπου 15.000 νέους δικαστές και εισαγγελείς, σχεδόν όλοι προερχόμενοι από τις ιδεολογικές τάξεις του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν και του ακροδεξιού συμμάχου του, του MHP, σε μια σαρωτική προσπάθεια να κατακερματίσει την τουρκική δικαστική εξουσία.

Έκτοτε, το δικαστικό σύστημα έχει συστηματικά στοχοποιήσει τους αντιπάλους της κυβέρνησης, προστατεύοντας παράλληλα τους ριζοσπαστικούς ισλαμιστές και τους υπερεθνικιστές από τη δίωξη.

Η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου να ανατρέψει μια καταδίκη για υποκίνηση βίας σε επίπεδο γενοκτονίας υπογραμμίζει την επικίνδυνη διάβρωση του κράτους δικαίου στην Τουρκία — όπου η ελευθερία της έκφρασης προορίζεται ολοένα και περισσότερο για όσους υποκινούν το μίσος, όχι για όσους λένε την αλήθεια στην εξουσία.

Πηγή: nordicmonitor.com

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ