Στο Αιγαίο... «αρνάκι» (έως πότε άραγε), στην Κύπρο «Γκρίζος Λύκος», ο Ερντογάν

 
Στο Αιγαίο... «αρνάκι» (έως πότε άραγε), στην Κύπρο «Γκρίζος Λύκος», ο Ερντογάν

Ενημερώθηκε: 21/08/23 - 20:00

Του Γιάννη Μιχελάκη

Τον διπρόσωπο θεό των Ρωμαίων, τον Ιανό, έχει επιλέξει να παίζει ο Ερντογάν το τελευταίο διάστημα στο διπλωματικό πεδίο σε σχέση με τα εθνικά μας θέματα. Άλλο πρόσωπο στο Αιγαίο και άλλο στο θέμα της Κύπρου.

Έχει σταματήσει να προκαλεί στο Αιγαίο και έχει ξεσαλώσει στην Κύπρο!

Οι αποδείξεις πολλές... Η τελευταία, πριν λίγα 24ωρα στην περιοχή της Πύλας, στη νεκρή ζώνη μεταξύ της ελεύθερης Κύπρου και των Κατεχομένων.

Εκεί οι «Αττίλες» με το πρόσχημα της δημιουργίας ενός δρόμου, που θα ενώνει δύο μικρές κοινότητες, παραβίασαν την νεκρή ζώνη και μέσα από τα έργα οδοποιίας προσπαθούν να προσαρτήσουν τη περιοχή στα Κατεχόμενα.

Βέβαια, ο λόγος, που προκαλούν ένα τόσο σοβαρό επεισόδιο, δεν είναι γιατί ξαφνικά, μετά από τόσα χρόνια παράνομης κατοχής, του, έπιασε η... ευαισθησία να ενώσουν οδικά δύο μικρές κοινότητες…

Με την κίνησή του αυτή τα κατοχικά στρατεύματα αποκτούν στρατηγικό πλεονέκτημα σε περίπτωση ένοπλης συμπλοκής. Συγκεκριμένα το πυροβολικό τους και τα άρματα μάχης θα μπορούν να προκαλούν καίρια πλήγματα στην Εθνική Φρουρά από πλεονεκτική θέση.

Για αυτό και οι «Αττίλες» δεν δίστασαν να προκαλέσουν σοβαρά επεισόδια, όταν μέλη της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP) που προσπάθησαν να εμποδίσουν τις παράνομες κατασκευαστικές εργασίες, δέχθηκαν επίθεση, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν σοβαρά δύο Βρετανοί στρατιώτες και άλλοι επτά Βρετανοί και Σλοβάκοι πιο ελαφρά.

Μάλιστα, των αιματηρών επεισοδίων κατά των στρατιωτών της UNFICYP, πρωτοστάτησαν «αστυνομικοί» των Κατεχομένων.

Η αλήθεια είναι ότι ο ΟΗΕ έχει αντιδράσει στη νέα τουρκική πρόκληση... Όπως έχει αντιδράσει και η Ευρωπαϊκή Ένωση... και οι Αμερικανοί... και οι Βρετανοί (των οποίων η στρατιωτική βάση τους βρίσκεται κοντά στην επίμαχη περιοχή)...

Και θα υπάρξουν και άλλες καταδικαστικές ανακοινώσεις για τη νέα πρόκληση από τον «Αττίλα»...

Και; 

Η Τουρκία την πρόκληση αυτή την έχει ξανακάνει...

Υπάρχει, μάλιστα περιοχή της νεκρής ζώνης που έχει κατασκευαστεί και μικρός οικισμός από 12 σπίτια!

Η αλήθεια είναι ότι η Κυπριακή κυβέρνηση έχει αντιδράσει άμεσα και γρήγορα.

Στην προσπάθειά της, μάλιστα, να μπλοκάρει τη νέα προκλητική κίνηση των Τούρκων, παρουσίασε προτάσεις τις οποίες, μαζί με κάποιες άλλες, προσπάθησε να τις μεταφέρει στα Κατεχόμενα ο Ειδικός αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών, Κόλιν Στιούαρτ. Αλλά μάταια...

Οι Τούρκοι παίζουν καλά το παιχνίδι τους...

Προκαλούν, κάνουν πράξη τις προκλήσεις τους και αφού δημιουργήσουν τετελεσμένα, δημιουργούν τη... «νομική» βάση για να διεκδικούν, ότι παράλογο και παράνομο επιθυμούν!

Αυτό κάνουν από την εισβολή στην Μεγαλόνησο μέχρι σήμερα.

Αξιοποίησαν το πραξικόπημα της Χούντας των Αθηνών κατά του Μακαρίου για να κάνουν την εισβολή, όταν αποκαταστάθηκε  η συνταγματική τάξη αρνήθηκαν να αποσύρουν τα στρατεύματά τους, όταν άρχισαν οι ειρηνευτικές συνομιλίες στη Γενεύη με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών της Βρετανίας (Τζέιμς Κάλαχαν), της Ελλάδας (Γεωργίου Μαύρου) και της Τουρκίας (Τουράν Γκιουνές), καθώς και των εκπροσώπων των Ελληνοκυπρίων (Γλαύκου Κληρίδη) και των Τουρκοκυπρίων (Ραούφ Ντενκτάς) τορπίλισαν τις συνομιλίες και προχώρησαν στον «Αττίλα 2» και σήμερα, μισό αιώνα μετά, οι Τούρκοι βάζουν ως προϋπόθεση, για την όποια έναρξη νέων συνομιλίων για το Κυπριακό, την αναγνώριση του ψευδοκράτους στα Κατεχόμενα.

Ξέρει ο Ερντογάν, ότι οι μαξιμαλιστικές αυτές θέσεις του δεν μπορούν να περάσουν...

Το γιατί τις βάζει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι το ζητούμενο.

Θέλει να τις έχει ως διαπραγματευτικό χαρτί στις συζητήσεις για την ανανέωση της Τελωνειακής Ένωσης Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης και την παροχή ελευθέρας βίζας στους Τούρκους; 

Ή για «άσο στο μανίκι του» στις ελληνοτουρκικές συνομιλίες, όποτε αυτές ξεκινήσουν, μέσα στο νέο καλό κλίμα που έχει δημιουργηθεί από τους πρόσφατους σεισμούς στην Τουρκία και μετά;

Μπορεί λοιπόν οι παραβιάσεις στο Αιγαίο και οι υπερπτήσεις πάνω τα ελληνικά νησιά να έχουν σταματήσει, όπως και οι προκλητικές δηλώσεις τύπου «θα έρθουμε μια νύχτα» και ακόμα, τα γεωτρύπανά τους να βγαίνουν στα όρια με την ελληνική ΑΟΖ χωρίς να την παραβιάζουν, αλλά στην Κύπρο ο Αττίλας κάνει πάρτι!!! 

Το μέτωπο σε Ελλάδα και Κύπρο για την αντιμετώπιση του τουρκικού νεο-οθωμανικού αναθεωρητισμού πρέπει να είναι ενιαίο και οι στόχοι στις όποιον Ελληνοτουρκικό διάλογο κοινοί.

Η τακτική του Ερντογάν για «σαλαμοποίηση» του όποιου Ελληνοτουρκικού διαλόγου, στη λογική «άλλο η Κύπρος, άλλο το Αιγαίο» δεν πρέπει να περάσει!

ΠΗΓΗ: Realnews

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ