Συνάντηση Μπάιντεν - Ερντογάν: Τα «κέρδη» της Άγκυρας και η προσπάθεια ΗΠΑ να ισορροπήσουν

 
erdogan biden nato

Ενημερώθηκε: 30/06/22 - 08:24

Ποια είναι τα κέρδη Ερντογάν από τη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζ. Μπάιντεν; Τα χαμόγελα και οι ευχαριστίες μπροστά στις κάμερες, η απάντηση πολλών....

Και αυτό από μόνο του λίγο δεν είναι για τον Ερντογάν, ο οποίος θα «πουλήσει» κατάλληλα στο εσωτερικό -ενόψει εκλογών- ότι παρέμεινε μέχρι τέλους αδιάλλακτος και υποχρέωσε Σουηδία και Φινλανδία να κάνουν παραχωρήσεις, οι οποίες συμπεριλαμβάνουν ακόμη και νομοθετικές αλλαγές σε σχέση με τις, κατά τον Στόλτενμπεργκ, δικαιολογημένες ανησυχίες γύρω από την ασφάλεια της Τουρκίας.

Η αλήθεια βέβαια είναι ότι ο Ερντογάν αναγκάστηκε να αποσύρει το βέτο λόγω των ισχυρών πιέσεων, ενώ οι δεσμεύσεις που πήρε είναι ασαφείς και γενικόλογες. Το κείμενο, που υπέγραψαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας, της Φινλανδίας και της Σουηδίας, χαρακτηρίζεται από γενικότητες και οπωσδήποτε -όπως τονίστηκε από τη Στοκχόλμη- προηγείται το Δίκαιο της χώρας, το Διεθνές Δίκαιο και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

Με βάση τις πρώτες διαρροές από τουρκικές πηγές, κάτι που δεν αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ουάσιγκτον, ο Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε ότι θα προσπαθήσει να «επιλύσει» το θέμα της αγοράς F-16 από την Άγκυρα. Τουρκικά ΜΜΕ, μετά το τέλος της συνάντησης, μετέδωσαν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος είπε στον Τούρκο ομόλογό του: «Μόλις φτάσω στην Ουάσιγκτον, θα επιλύσω το θέμα των F-16. Θα κάνω μία προσπάθεια να περάσει από το Κογκρέσο».

Σύμφωνα με δήλωση της αναπληρώτριας υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Σελέστ Γουάλαντερ, η Ουάσιγκτον υποστηρίζει πλήρως τα σχέδια εκσυγχρονισμού του στόλου των F-16 της Τουρκίας. «Αυτά τα σχέδια είναι στα σκαριά και πρέπει να υλοποιηθούν μέσω των διαδικασιών σύναψης συμβάσεων, αλλά οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τον εκσυγχρονισμό του στόλου μαχητικών της Τουρκίας επειδή συνεισφέρει στην ασφάλεια του ΝΑΤΟ και ως εκ τούτου στην ασφάλεια της Αμερικής», δήλωσε.

Το θέμα όμως δεν είναι τι λέει μία βοηθός υπουργός Άμυνας, αλλά τι αποφασίζει το Κογκρέσο. Τυχόν άρση των επιφυλάξεων του Κογκρέσου δεν εξαρτάται μόνο από τον Μπάιντεν ή το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το υπ. Άμυνας που ούτως ή άλλως πιέζουν προς αυτή την κατεύθυνση, εξαρτάται από τις ενέργειες της ίδιας της Τουρκίας. Το Κογκρέσο θα επιδιώξει να λάβει κάποιες εγγυήσεις από την Άγκυρα που σχετίζονται περισσότερο με τη Ρωσία και λιγότερο με άλλα ζητήματα, προκειμένου να άρει τις επιφυλάξεις του για τα F-16 και να αποσύρει τον νόμο CAATSA.

Στην κυβερνητική πλευρά των Δημοκρατικών υπάρχουν πολλές και επίσημα διατυπωμένες διαφωνίες και ενστάσεις απέναντι στην Τουρκία, με επικεφαλής τον ελληνοαμερικανό γερουσιαστή, Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος εκφράζει σε κάθε ευκαιρία την κάθετη διαφωνία του με ένα τέτοιο ενδεχόμενο, να πωληθούν δηλαδή F-16 στην Άγκυρα.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και αυτό προκύπτει από την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου μετά από τη συνάντηση των ηγετών όπου γίνεται αναφορά στην ανάγκη σταθερότητας στο Αιγαίο.

Έχει την αξία του ότι στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου υπάρχει ανάγκη διατήρησης της σταθερότητας, το Αιγαίο προηγείται της Συρίας. Δείχνει αφενός την αμερικανική ανησυχία για το τι συμβαίνει στο Αιγαίο και τι θα μπορούσε να συμβεί, αφετέρου την πρόθεση τους, εφόσον αναθερμάνθηκαν οι σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκία να δείξουν στην Ελλάδα, ότι έθεσαν το θέμα στον Ερντογάν και έλαβαν από εκείνον κάποιες διαβεβαιώσεις ότι δεν πρόκειται να προκαλέσει κάποια κρίση με την Αθήνα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ