TCG Anadolu: Μεγάλο πλοίο - Μεγάλος στόχος – Τι σηματοδοτεί η ένταξη του αμφίβιου πλοίου επιθέσεως στις Τουρκικές Ναυτικές Δυνάμεις

 
TCG Anadolu: Μεγάλο πλοίο - Μεγάλος στόχος – Τι σηματοδοτεί η ένταξη του αμφίβιου πλοίου επιθέσεως στις Τουρκικές Ναυτικές Δυνάμεις

Ενημερώθηκε: 11/04/23 - 18:49

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Εντάχθηκε χθες στη δύναμη των Ναυτικών Δυνάμεων της Τουρκίας, στη διάρκεια επίσημης τελετής, που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις των ναυπηγείων της Τούσλα στο Μαρμαρά, το αμφίβιο πλοίο επιθέσεως (ή «ελικοπτεροφόρο», όπως κατ’ευφημισμόν αποκαλείται στη γείτονα) TCG “Anadolu”!

Μία μεγαλοπρεπής τελετή, η οποία σαφώς ήταν εντεταγμένη στα κελεύσματα της προεκλογικής εκστρατείας του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αφού εκτός από τον ίδιο σε αυτήν παρέστη πλήθος επισήμων και μελών του υπουργικού του συμβουλίου, με επικεφαλής τον Υπουργό Αμύνης Χαλουσί Ακάρ, και σύσσωμης της στρατιωτικής ηγεσίας με τον Γενικό Επιτελάρχη Στρατηγό Γιασάρ Γκιουλέρ, τους Διοικητές Χερσαίων Δυνάμεων Στρατηγό Μούσα Αβσεβέρ, Ναυτικών Δυνάμεων Ναύαρχο Ερκουμέντ Τατλιόγλου και Αεροπορικών Δυνάμεων Πτέραρχο Αττίλα Γκιουλάν και άλλους.

Πρόκειται για ένα σκάφος, ισπανικής σχεδιάσεως, όμοιο με το ισπανικό αεροπλανοφόρο “Juan Carlos”, που κατασκευάστηκε στην Τουρκία και μετά από πολλές περιπέτειες – ακόμη και φωτιά είχε πάρει ενώ ναυπηγείτο – τελικώς χθες εντάχθηκε επίσημα στις Ναυτικές Δυνάμεις της γείτονος!

Ένα σκάφος, που είχε αρχικά ξεκινήσει με πολλές φιλοδοξίες ως «αεροπλανοφόρο», καθώς από αυτό επρόκειτο να επιχειρούν τα 20 μαχητικά F-35B κάθετης/σύντομης από-προσνηώσεως που είχε παραγγείλει η Τουρκία μετά την αρχική των 100 μαχητικών F-35A για τις Αεροπορικές Δυνάμεις, η οποία όμως γρήγορα ακυρώθηκε, οπότε και το πλοίο «μετονομάστηκε» σε ελικοπτεροφόρο, για να το δούμε τελικά στη χθεσινή τελική με μία ενδιαφέρουσα διαμόρφωση πτητικών μέσων σε στατική έκθεση στο κατάστρωμά του.

Πάνω στο κατάστρωμά του λοιπόν υπήρχαν τέσσερα ελικόπτερα και δύο Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη (UAV), τα δύο τελευταία τουρκικής κατασκευής.

Από τα προαναφερθέντα πτητικά μέσα που φάνηκαν στη φωτογραφία με τους επισήμους, ήταν:

· Δύο επιθετικά ελικόπτερα AH-1W Super Cobra. Τα ελικόπτερα αυτά αποκτήθηκαν και εντάχθηκαν στην Αεροπορία των Χερσαίων Δυνάμεων από όπου 10 από αυτά, στις 21 Φεβρουαρίου 2022, μεταφέρθηκαν στην Αεροπορία των Ναυτικών Δυνάμεων, εδρεύοντας στη βάση του Γκολτσούκ, προκειμένου να επιχειρούν από το TCG “Anadolu”. Εξ ου λοιπόν και τα ελικόπτερα αυτά ήταν βαμμένα με τα χρώματα του ναυτικού, δηλαδή γκρι ανοικτό!

· Δύο μεταφορικά ελικόπτερα UH-60 Blackhawk επίσης βαμμένα με τα χρώματα των Ναυτικών Δυνάμεων για τη μεταφορά στρατευμάτων και εφοδίων

· Ένα ελικοφόρο UAV Bayraktar TB3, που είναι ένα μέσου ύψους επιθετικό UCAV με πτυσσόμενες πτέρυγες ώστε να μειωθεί το εκπέτασμα των πτερύγων του και να φιλοξενείται ευκολότερα (και σε μεγαλύτερους αριθμούς) από ένα «ελικοπτεροφόρο».

· Ένα αεριωθούμενο UAV Kilizima,το οποίο ακόμα δεν έχει μπει σε παραγωγή, κάτι που πρόκειται να γίνει σύμφωνα με τον επικεφαλής της κατασκευάστριας εταιρείας, «από τα τέλη του 2023».

Να σημειώσουμε στο σημείο αυτό ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν, μιλώντας στη διάρκεια της τελετής, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «χάρη στο σκάφος αυτό θα είμαστε σε θέση να αναπτύξουμε ένα τάγμα στρατιωτών στο Αιγαίο, στη Μεσόγειο, και στη Μαύρη θάλασσα», δίνοντας έτσι ένα μικρό «στίγμα» των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του TCG “Anadolu”!

Αξίζει να επισημανθεί, ως επίσης ενδεικτικό της «προεκλογικής αξιοποιήσεως» του σκάφους από το καθεστώς Ερντογάν, ότι όπως έγινε γνωστό αυτό θα καταπλεύσει στο λιμάνι της Κωνσταντινουπόλεως και όλη την επόμενη εβδομάδα θα είναι επισκέψιμο στο κοινό που έτσι θα μπορεί να ανέβει πάνω και να περιηγηθεί στους χώρους του για να απολαύσει εκ του σύνεγγυς την ισχύ του Πολυχρονεμένου Πατισάχ!

Σε καθαρά επιχειρησιακό επίπεδο, να επισημάνουμε απλώς ότι ένα τέτοιο σκάφος πρέπει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ να συνοδεύεται από μία ομάδα άλλων σκαφών για την αντιαεροπορική, ανθυποβρυχιακή και εναντίον στόχων επιφανείας προστασίας του, με όποιο συνακόλουθο έχει μία τέτοια ενέργεια, καθώς ένα σκάφος του δικού του μεγέθους ΔΕΝ μπορεί να κινείται μόνο πουθενά!

Επίσης ένα τέτοιο σκάφος (με ή χωρίς συνοδεία) δεν μπορεί να επιχειρεί σε μία «κλειστή» θάλασσα όπως είναι το Αιγαίο, με το πλήθος νησιών, τις αεροπορικές βάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και τις επάκτιες συστοιχίες κατευθυνομένων βλημάτων EXOCET του Πολεμικού μας Ναυτικού, που τοπθετημένες σε στρατηγικά σημεία, απαγορεύουν ουσιαστικώς την οποιαδήποτε ασφαλή κίνησή του στα νερά αυτά!

Τέλος, καλό είναι να έχουμε κατά νου, και εμείς και οι απέναντι, το διαχρονικό ρητό των πληρωμάτων των υποβρυχίων: «Μεγάλα πλοία, μεγάλοι στόχοι»!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ